Drámaian romlott a magyar cégek fizetőképessége

Az elmúlt évben több, mint 15 százalékkal nőtt annak a valószínűsége, hogy a cégek fizetésképtelenné válnak. 2006-ban a vállalkozások 3,15 százaléka nem tudta teljesíteni kötelezettségeit - áll a Coface Hungary elemzésében.

  • MTI MTI
Drámaian romlott a magyar cégek fizetőképessége

Múlt évben a fizetésképtelenségi eljárások száma Magyarországon 17,8 százalékkal ugrott meg, ami háromszorosa a 2005-ben mért 5,8 százalékos emelkedésnek. Eközben a regisztrált cégek száma csupán 2,13 százalékkal emelkedett, így tavaly már nagyjából minden harmincadik hazai cég került válságba - derül ki a friss elemzéséből. A leginkább kockázatosnak a biztonsági tevékenység, a textil- és építőipar számít.

A helyzet annál is inkább aggasztóbb, mivel a Coface tapasztalatai szerint a Magyarországon működő cégek többsége még a legelemibb lépéseket sem teszi meg annak érdekében, hogy csökkentse a kinnlevőségeivel kapcsolatos kockázatokat.

A kockázatkezelési kultúra terjedése sem állhatja útját a gazdasági szerkezet átalakulásának. Hosszú távon az importra építő, érdemi versenyelőny nélküli cégek tömeges megszűnésére kell felkészülni. A kereskedelem helyett (ma az ilyen jellegű cégek a tipikusak) az egyedi ötletre épített gyártással lehet a vállalkozások hosszú távú fennmaradását biztosítani.

A Coface elemzői szerint igen nehéz két-három esztendő következik, az egész gazdaságon átívelő kockázatnövekedésre kell felkészülni.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.