szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Vasúti Hivatal kiadta a 11. hazai vasúttársaság működési engedélyét, ami a január 1-én megnövekedett méretű Európai Unió, valamint Norvégia és Svájc területére is érvényes. A G&G Növényvédelmi és Kereskedelmi Kft. egy olyan, jelentős növekedési potenciállal rendelkező innovatív hazai középvállalkozás, amely 1991. óta végez a vasúthoz kötődő szolgáltatásokat.

A G&G olyan speciális vonatokat üzemeltet, illetve exportál más országokba, amelyek a korábbi technikákhoz képest 60-80 százalékkal kevesebb vegyszer felhasználásával végzik el a vasúti pályák gyommentesítését. A vasúti gyommentesítés egyrészt a vasút közlekedésbiztonságát szolgálja, mert a sínekre növő gyomok jelentősen megnövelik a vonatok fékidejét. Másrészt az élő és elhalt gyomok jelenléte a pálya alatti kavicságy tömörségét megbontja, és így a vasúti infrastruktúra idő előtti, költséges felújítását teszi szükségessé.

A cég saját, hazai fejlesztésű eszközei és szabadalmai a biotechnológia, az információs technológia és a legkorszerűbb mérnöki rendszerek vasúti alkalmazására épülnek. Vonatai lézeres technikával „letapogatják” a pályák környezetének domborzati jellemzőit és a növények fajösszetételét, és sok precíziós fúvófejjel a megfelelő helyre a megfelelő vegyszert szórják ki. A hazánkban, Ausztriában és Belgiumban már bizonyított technológia a korábbi környezeti terhelést azonos hatás mellett a negyedére, ötödére képes csökkenteni.

A Növényvédelmi és Kereskedelmi Kft 1982-ben - Magyarországon elsőként - alakult növényvédelmi szolgáltatások ellátására, majd 1992-ben munkáját kiterjesztette a vasúti pályatestekre is. Közvetlenül mintegy 30, közvetve 100 munkavállaló megélhetését biztosítja, jelentős exportpotenciállal rendelkezik, és folyamatosan együttműködik a keszthelyi Pannon Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Jövőre lehet valami a ferihegyi gyorsvasútból

A Budapest Keleti pályaudvar-Ferihegy kettes terminálja között kiépítendő vasút engedélyeztetési eljárása már megkezdődött és várhatóan a jövő év harmadik negyedévében írják ki a tendert a megvalósításra - közölte pénteken Mosóczi László a MÁV egyik főigazgatója.