szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az APEH 44, valószínűsíthetően fiktív vállalkozás adószámát törölte az elmúlt év szeptembere óta Észak-Magyarországon - jelentette be az adóhivatal Észak-Magyarországi Regionális Igazgatóságának elnöke csütörtökön Egerben. Korábban erre nem volt lehetőség.

A törlést abban az esetben kezdeményezik, ha nem találnak egy-egy vállalkozást - mondta Nagy László, az adóhivatal Észak-Magyarországi Regionális Igazgatóságának elnöke. Ugyanakkor több esetben az is kiderült, hogy a társaságok hajléktalanok nevén szerepelnek - tett hozzá.

Az APEH ily módon meg tudja gátolni az egyelőre legális, ám később fiktívnek bizonyuló számlázást. Az adószám felfüggesztését követően pedig kezdeményezhetik az érintett cég törlését is a cégjegyzékből - fűzte hozzá. Arról is beszámolt, hogy az adózási fegyelem erősítése érdekében jelentősen fokozzák az ellenőrzéseket. Január 11-ig már 203 ellenőrzési megbízást adtak ki.

Az ellenőrzést 70 esetben magas összegű tagi kölcsön juttatása, 27 esetben tartós veszteség miatt rendelték el. Nagy értékű ingatlan megszerzése miatt 19 ellenőrzést végeznek, 40 kontrollra pedig közérdekű bejelentés alapján kerül sor - közölte Nagy László.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Miért kaphat büntetést az APEH-től év végén?

Szigorú, előre hozott határidő, új adónem, mulasztási bírság - néhány dolog, amelyre még érdmes odafigyelni év végén. Az egyéni vállalkozóknak és társas vállakozásoknak akad még tennivalójuk december 20-ig, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Mikor és kinél kezd szaglászni az APEH?

Az adóhivatal általában az ellen indít vagyonosodási vizsgálatot, aki többet költ, mint amennyi jövedelmet bevall. Az 50 millió feletti tagi kölcsönök és a 100 milliós ingatlanok mellett most azokra is sor kerülhet, akiknek látszólag nincs mit a tejbe aprítaniuk. Mit tehet az, aki szeretné megúszni az ellenőrzést, és milyen szankciói vannak az eltitkolt jövedelemnek? Ismerje meg a hvg.hu által összegyűjtött legális kiskapukat!

MTI Karrier

Fennmarad az EMMA: az adatokat az APEH-tól kapja

A munkavállalók és a munkáltatók továbbra is lekérdezhetik adataikat az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázisból (EMMA), az erre vonatkozó közleményt hamarosan megjelenteti a tárca - közölte Csizmár Gábor, a minisztérium államtitkára.

MTI Vállalkozás

Fókuszban a jövedelem- és járulékalapok

Az idei esztendőben jelentősen növekednek az APEH Dél-Alföldi Regionális Igazgatóságának ellenőrzési feladatai. A mintegy 700 adóhatósági dolgozó kiemelten kezeli a jövedelem-és járulékalapokat. Eddig 22 milliárd forint adókülönbözetet állapítottak meg.