szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mik lehetnek az adóalap-csökkentő tényezők egyéni vállalkozók esetében? Mennyit kell fizetnie a pályázónak vissza nem térítendő támogatás esetén? Többek között ezekre az olvasói kérdésekre válaszolt Béres Molnár Gergely, a hvg.hu adószakértője.

"Babómiki kérdése"

Egyéni vállalkozóként a telephelyül bejelentett ingatlan energia költségei adóalap csökkentő tényezők-e, ha azokat az egyéni vállalkozó nevére állítják ki? Ha az ingatlan bérlemény (esetemben szolgálati lakás) energiaszámláit az egyéni vállalkozó nevére állítják ki, akkor mi történik?

A telephelyül szolgáló lakásban a műszakilag el nem különülő iroda energia költségei adóalap csökkentők lehetnek (hasonlóan a bérleti díjhoz, telefonköltségekhez, internet költségekhez). A lakás bérleti díja, energia költségei csak a tevékenységgel arányos mértékben számolhatók el költségként. Megjegyzem, az internet használat díjának 30 százaléka, legfeljebb 60 ezer forint vonható le az adóévben költségként akkor, ha a használat csak részben szolgálja a tevékenységet és annak díja nem különíthető el.

"N. Roland"

EVA-s Bt-mel szeretnék pályázni vissza nem térítendő támogatásra. (AVOP, stb.) weboldal fejlesztésre, marketing anyagok készítésére pályáznék. Igaz az, hogy a megítélt például 40 százalékos támogatás után ennek az összegnek a 25 százalékát, mint EVA-s bevételt, be kell fizetnem? Ugye jól tudom, hogy mivel az EVA-s cég nem ÁFA visszaigénylő, ezért az ilyen pályázatoknál a projekt bruttó összege után jár a támogatás?

Függetlenül attól, hogy a Bt. milyen nyilvántartást (kettős könyvvitel vagy bevételi nyilvántartás) vezet, a kapott vissza nem térítendő támogatás bevételnek minősül, s annak összege után EVA-t kell fizetni. Az EVA alapja a kapott támogatás teljes összege.

"robby"

Az idei évben állandó munkahelyem mellett néhány alkalommal megbízásos jogviszonnyal is végeztem munkát. Ehhez számítógépes eszközöket, monitort, nyomtatót kellett vennem és természetesen a magán autómat munkavégzés kapcsán is használnom kellett. A gépkocsi használatát a megbízó külön nem térítette. Ezeket a költségeket (IT, üzemanyag, stb.) személyi jövedelemadó bevallásomban hogyan tudom érvényesíteni, és a számlákon kívül kell-e egyéb papírokkal rendelkeznem?

Az önálló tevékenységet folytató magánszemélynek a jövedelme megállapítását illetően választási lehetősége van. A tevékenységből származó jövedelmet egyrészt tételes, számlák bizonylatok alapján történő költségelszámolással, másrészt a bevétel 90%-ában lehet meghatározni.Fontos tudnivaló, hogy e választási lehetőség egyben kötelezettséget is jelent, ugyanis bármelyik jövedelem-megállapítási módszert választja, azt kell alkalmaznia valamennyi önálló tevékenységéből származó jövedelme megállapítására az adott adóévben. A tételes költségelszámolás költségekre vonatkozó szabályait az SZJA törvény 3. számú melléklete tartalmazza.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Adóelkerülés törvényesen

Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) saját szaklapjának szerzője világít rá egy olyan adóelkerülési módra, - saját tulajdonú lakás határozott idejű bérleti jogának értékesítése - amelyet csak jogszabályváltozással lehetne megszüntetni

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Adócsökkentés és szakosodás a fuvarosok jövője

Felcserélődtek a szerepek: egyre több esetben a megbízó állapítja meg a fuvar díját. A fuvarozók képtelenek érvényesíteni érdekeiket, érdekképviseletük által szorgalmazott egységes áremelés idén sem következett be. A Közlekedéstudományi Intézet (KTI) felmérést készített a szakma jelenlegi helyzetéről, és javaslatokat fogalmazott meg versenyképességük javítására.

hvg.hu Vállalkozás

Rövid távon nem megoldás az adócsökkentés

Noha Magyarország alacsony, 16 százalékos társaságiadó-kulcsával éveken át a régió éllovasa volt, a társas vállalkozások 4 százalékos különadójának bevezetésével – a nemzetközi trenddel szemben – nálunk lényegében idén szeptembertől 20 százalékra nőtt a társaságok adóterhe. Rövid távon nem megoldás az adócsökkentés, helyette a közvetett adók növelésére van szükség - derül ki a felmérésből.

Salgó Andrea (hvg.hu) Válaszol a szakértő

Törvényes kiskapuk adóalap csökkentéséhez

Mint a hvg.hu fórumába érkező kérdések is mutatják, a magyar kisvállalkozók nehezen igazodnak ki a folyamatosan változó adójogszabályokon, s gyakran a számukra készült jogtárak is nehezen értelmezhetőek. Béres Molnár Gergely, a hvg.hu okleveles adószakértője az áfa-csökkentés törvényes lehetőségeire, az iparűzési adó bevételcsökkentő szerepére és az EKHO által okozott többletterhekre hívja fel a figyelmet.

A határok lezárva, de a NER magánrepülője így sem pihen

A határok lezárva, de a NER magánrepülője így sem pihen

Gyomorforgató állapotok uralkodtak a csongrádi sütőüzemben, bezáratta a Nébih – videó

Gyomorforgató állapotok uralkodtak a csongrádi sütőüzemben, bezáratta a Nébih – videó

Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?

Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?