Tetszett a cikk?

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) megkezdte a személyi jövedelemadó (szja) bevallásához szükséges egységcsomagok kiküldését. Nem könnyű eligazodni kinek nem kell, s kinek kötelező, célszerű a bevallását elkészítenie. Íme a hvg.hu tanácsai.

Indul az idei adóbevallási szezon, amikor is az új és a régi szabályok, határidők keveredése miatt nem könnyű az eligazodás. Már a neve sem a régi: a valamikori szja-csomagból ímmár ötféle adót, hozzájárulást, járulékot tartalmazó bevallás halmaz lett, amelyet az APEH január közepén kezdett postázni egyes magánszemélyeknek.

Az első 2 millió csomagot január 15-éig a korábban a munkáltatóval elszámolt mintegy 2 millió magánszemélynek már postázták. A következő 440 ezres pakettet az egyéni vállalkozóknak és az áfás magánszemélyeknek küldik ki január 22-éig, majd az önbevallást benyújtó mintegy 2,1 millió magánszemély részére adják postára február 15-éig. A nyomtatványokat le lehet tölteni az APEH honlapjáról és az ügyfélszolgálatoknál is beszerezhetőek.

A magánszemélyek az idén is háromféle módot választhatnak az szja bevallására: az önadózást, a munkáltatói adómegállapítást (ha a munkáltató vállalja) és az adóhatósági adómegállapítást. Az APEH az előző évi 3,1 millióval szemben közel 4,6 millió egységcsomagot gyártatott le, a gyártási és kiküldési költség a tavalyi mintegy 1,16 milliárdról várhatóan több mint 2 milliárd forintra nő.

Hogy ki szerepel a négy és fél millió címzett között, vagyis ki lesz önbevallásra kötelezett, illetve feltehetően azt önként választó, arra az adhatóság részben a jogszabályok, részben a tavalyi minta alapján próbált fényt deríteni. Ezért pusztán az a tény, hogy valaki ilyen küldeményben részesült még nem jelent bevallási kötelezettséget, mint ahogy az ellenkezője is igaz, vagyis attól még köteles lehet valaki bevallás benyújtására, ha nem érkezett a címére egységcsomag. Az eligazítást az adójogszabályok adják meg a maguk szokásosan bonyolult formájában, ezért csak néhány, nagyon jellemző példa álljon itt a tájékozódást segítendő.

Speciális esetek

Nem kell bevallást beadnia annak, aki adóhatósági, avagy munkáltatói adómegállapítást választott, ha az utóbbi beleegyezését bírja. Nem kell bevallania most a kizárólag adómentes juttatásban, nyugdíjban részesülteknek, az ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítéséből jövedelemhez nem jutottaknak, valamint az alkalmi munkavállalói könyvvel rendelkezőknek évi 750 ezer forintos alkalmi munkavállalói jövedelem alatt. Ebbe a csoportba sorolódnak még a nezőgazdasági kistermelők közül azok, akiknek az őstermelőknek készült külön útmutató szerinti éves bevétele nem haladta meg a 600 ezer forintot.

Külön kategóriába tartoznak a bevallások, nyilatkozatok, igazolások be-, illetve kiadásának határidejéről szóló rendelkezések. Csak a legfontosabbak: január 31-ig köteles a munkáltató, kifizető az önbevallást választók részére a szükséges igazolások kiadására. Az egyéni vállalkozók és az úgynevezett áfás magánszemélyek február 15-éig kötelesek az szja (és a hozzá tartozó) bevallásokat beadni, a többiek május 21-éig. Ami az "áfás magánszemélyeket" illeti, meghatározásuk mibenlétéről a sajtó füle hallatára vitatkoztak össze az APEH illetékesei a következő végeredménnyel. Ezek szerint lényegében csak azokra vonatkozik a februári határidő, akik áfa bevallásra is kötelezettek, vagyis az alanyi áfa mentességet választók, a kizárólag tárgyi áfa mentes tevékenységet végzők - például a lakás bérbeadók - nem.

Minden évben sokan voltak, ezért várhatóan idén is számosan érdekeltek az adó-visszatérítés szabályainak megismerésében. Az adóhatóság a kézhezvételtől számított harminc napon belül, de leghamarabb március elsején köteles a visszajáró adót, járulékot az igénylőhöz eljuttatni. Ehhez azonban feltétlenül szükséges a bevallás főlapján a megfelelő kockában elhelyeztt ikszeléssel nyilatkozni arról, hogy az adókiutalás címzettjének más adó-, illetve vámhatóságnál nincs esedékes tartozása.

Michnai Attila

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vállalkozás

E-adóbevallás: aki nem regisztrál, megjárja

Háromszázkilencvenezer újabb figyelmeztető levelet küldött ki az APEH novemberben azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a közelgő január elsejei végső határidő ellenére sem regisztráltatták még magukat az elektronikus bevalláshoz.

Vállalkozás

Adóbevallás-burjánzás

Alaposan össze kell szednie minden tudományát annak, aki el akar igazodni az adóbevallási kötelezettségek és a kitöltendő nyomtatványok erdejében.