szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az APEH mintegy 356 milliárd forint bruttó adóbevételt ért el tavaly a Dél-Dunántúlon, ez az összeg mindössze az infláció mértékével volt több az előző évinél és az ország adóbevételeinek 5 százalékát jelentette - mondta a hivatal régióigazgatója.

Az adóhatóság revizorai utólagos, illetve kiutalások előtti ellenőrzéseik során 14,6 milliárd forint adóhiányt tártak fel. Tavaly összesen 12 ezer vizsgálatot végeztek, ebből 3.300 nyugta- és számlaadás, be nem jelentett foglalkoztatás és árueredet ügyében indult. A bírság összege meghaladta az 56 millió forintot. Nagy hangsúlyt kaptak a vagyonosodási vizsgálatok: 32 ellenőrzés alá vont adózó fele nem tudta legális forrással igazolni vagyongyarapodását, náluk összesen 104 millió forint adóhiányt állapítottak meg.

Baranya, Somogy, Tolna megye alkotta régióban az országos átlagnál rosszabb a gazdaság teljesítménye, kisebbek a jövedelmek, valamint az elmúlt időszakban meghatározó vállalatok mentek el, vagy ha maradt is képviseletük, más régióban adóztak. Rontott a régiós statisztikán az is, hogy a kiemelt
adózók, mint például a Paksi Atomerőmű Zrt-t, központi eljárás alá kerültek.
    
A hatóság idei feladataival kapcsolatban az adómorál további erősítését, a hátralékok csökkentését, a behajtások eredményeinek javítását, az egységes, hatékony, gyors ügyintézést jelölte meg. Szeretnék elérni az önadózásos bevételek növekedését, az illetékhivatal zökkenőmentes integrációját, továbbá egy telefonos tájékoztató rendszer beindítását és működtetését, amellyel az
állampolgárok minden adózással kapcsolatos kérdésükre választ kaphatnak.

Folytatódnak a vagyonosodási vizsgálatok is. Jelenleg 120 van folyamatban és idén összesen 800- at terveznek. Ilyen revízióra azok számíthatnak, akiknek bevallott jövedelme nem fedezi a kiadásait, látványos vagyongyarapodását, vagy a bejelentett jövedelmük a minimális járulékalap alatt van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Fókuszban a jövedelem- és járulékalapok

Az idei esztendőben jelentősen növekednek az APEH Dél-Alföldi Regionális Igazgatóságának ellenőrzési feladatai. A mintegy 700 adóhatósági dolgozó kiemelten kezeli a jövedelem-és járulékalapokat. Eddig 22 milliárd forint adókülönbözetet állapítottak meg.

MTI Karrier

Fennmarad az EMMA: az adatokat az APEH-tól kapja

A munkavállalók és a munkáltatók továbbra is lekérdezhetik adataikat az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázisból (EMMA), az erre vonatkozó közleményt hamarosan megjelenteti a tárca - közölte Csizmár Gábor, a minisztérium államtitkára.

Vállalkozás

Adóhiány-könnyítés

Mentesül az önellenőrzési pótlék alól, aki önként feltárja az adóhatóságnak június 9-e előtti adózási bűneit. Az akció december 31-éig tart.

MTI Vállalkozás

Fiktív vállalkozások adószámát törölte az APEH

Az APEH 44, valószínűsíthetően fiktív vállalkozás adószámát törölte az elmúlt év szeptembere óta Észak-Magyarországon - jelentette be az adóhivatal Észak-Magyarországi Regionális Igazgatóságának elnöke csütörtökön Egerben. Korábban erre nem volt lehetőség.