szerző:
hvg.hu

A pályzatok meghirdetésével hazánk az uniós tagországok közül az elsők között nyitja meg a 2007-2013 között rendelkezésre álló támogatási forrásokat. Egyes kiírásokat a kormány már január 30-án megjelentet a gazdaságfejlesztés területén.

Több mint 100 milliárd forint befektetését teszik lehetővé hazánkban azok a pályázati kiírások, amelyeket technológiafejlesztésre és a hátrányos helyzetű kistérségekben megvalósuló munkahelyteremtő beruházásokra ír ki a kormány több mint 30 milliárd forint értékben január végén és február elején. A támogatásokban várhatóan mintegy 3 000, elsősorban kis- és közepes méretű vállalkozás részesülhet ebben a pályázati körben. 

 A pályázatok és forrásaik:

1,  Mikro- és kisvállalkozások technológiafejlesztése (6 mrd forint): Eszközbeszerzésre vehető igénybe, 1-5 millió forint közötti támogatások kérhetők, legfeljebb a beruházási összeg 30 százalékáig.

2,  Komplex vállalati technológiafejlesztés kis- és középvállalkozások számára (6 mrd forint): Eszközbeszerzésre, építésre, informatikai fejlesztésre, piacra jutáshoz vehető igénybe, 5-50 millió forint közötti támogatások kérhetők, legfeljebb a beruházási összeg 30 százalékáig.

3,  Komplex vállalati technológiafejlesztés (7,6 mrd forint): Innovációs képesség erősítéséhez; energiatakarékossági célokra; piacra jutáshoz; beszállítóvá válásához vehető igénybe, 50-500 millió forint értékig kérhetők támogatások, legfeljebb a beruházási összeg 30%-áig.

Az első két pályázathoz hasonló tartalommal, 800-, illetve 1 500 millió forintos kerettel  írják ki technológiafejlesztési pályázatok a Közép-Magyarországi Régióban február elején. 

1,  Munkalehetőség teremtő komplex beruházások támogatása a hátrányos helyzetű kistérségekben kis- és középvállalkozások számára (3,9 mrd forint): Eszközbeszerzésre, építésre, informatikai fejlesztésre, piacra jutáshoz vehető igénybe, 5-50 millió forint közötti támogatások kérhetők, legfeljebb a beruházási összeg 40 százalékáig.

2,  Munkalehetőség teremtő komplex beruházások támogatása a hátrányos helyzetű kistérségekben (5,1 mrd forint): Innovációs képesség erősítéséhez; hozzáadottérték-növeléshez energiatakarékossági célokra; piacra jutáshoz vehető igénybe, 50-500 millió forint értékig kérhetők támogatások, legfeljebb a beruházási összeg 40%-ig.

A pályázóknak 60-75 százalék közötti önrésszel kell rendelkezniük programjaik megvalósításához. Az önrész mértéke annál nagyobb, az ország minél fejlettebb területén használják fel. A kormány tényleges hozzájárulást vár el a magyar gazdaság növekedéséhez: a technológiai fejlesztések hatását minden nyertes cégnek megfelelő mértékű árbevételnövekedéssel kell tudnia igazolni. Ennek elmaradása esetén a pénzt (mint egy hitelt) kamatostól vissza kell fizetnie
 
Minden olyan vállalkozás jogosult pályázni, amely a meghatározott hátrányos helyzetű területeken hajtja végre a beruházást, függetlenül magyarországi bejegyzése helyétől. A rászorult térségek és a kisvállalkozások a fő kedvezményezettek.

A hátrányos helyzetű térségekben kisebb az elvárt önrész ( míg Budapesten és Pest megyében 75%, addig a hátrányos helyzetű térségekben 60%)
Nem támogatják a legfejlettebb, legjobb helyzetben lévő cégeket a kicsik kárára, ezért Budapesti és Pest megyei nagy vállalatok nem pályázhatnak

Egyszerűbb, gyorsabb, átláthatóbb pályázati rendszer

A normatív alapú támogatás a kis értékű (1-5 millió forintos) támogatásoknál: csak a jogosultságot vizsgálják, egyszerű, adatlap-szerű igénylőlap Kedvezőbb biztosítéki feltételek Az államigazgatásból származó igazolásokat nem a pályázó szerzi be
Nem kell hiteles okiratokat csatolni az igényléshez, csak azoknak, akik nyertek is az adott pályázatokat.

--         A pályázati kiírásokat a kormány minden esetben előzetesen megvitatja a szakmai szervezetekkel. A gazdaságfejlesztési pályázati kiírások is érdemben változtak a beérkezett vélemények nyomán, amelyeket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a honlapján tesz közzé.

--         A pályázati kiírásokban meghatározott keretösszegek nem a teljes 2007. évi támogatást jelzik, hanem kizárólag ezen kiírások költségvetését, amelyek az első tapasztalatok és értékelések után, megalapozott szakmai igények alapján a későbbiekben növelhetők.

--         A most megjelenő gazdaságfejlesztési pályázatokat továbbiak követik még 2007-ben az operatív programok brüsszeli egyeztetésének néhány hónapon belülilezárását követően.

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Salgó Andrea (hvg.hu) Itthon

Bajnai 100 százalékot ígér - interjú

Önerő nélkül is pénzhez juthatnak egyes, hátrányos helyzetű önkormányzati pályázók a 2007 és 2013 között érkező EU-s forrásokból. A pályázati rendszer további változásairól Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztost kérdezte a hvg.hu.

hvg.hu Vállalkozás

Hogyan kaphatják meg pénzüket a pályázat nyertesei?

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség létrehozta az elektronikus számlakitöltő és egyszerűsített projekt előrehaladási jelentés (EPEJ) kitöltő programot. Célja, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv pályázati nyertesei gyorsabban jussanak a támogatási összegekhez. A programmal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre adott válaszokat itt olvashatják.

MTI Vállalkozás

Felfüggesztették az AVOP idegenforgalmi pályázatát

Az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) irányító hatósága felfüggesztette az idegenforgalmi tevékenység fejlesztésére kiírt pályázatot a 2004-2006 időszakban rendelkezésre álló források kimerülésére miatt.

Borkai Zsolt bejelentette: kilép a Fideszből

Borkai Zsolt bejelentette: kilép a Fideszből

Börtönbe küldenék a kutyáját a saját kocsijához kötő balotaszállási nőt

Börtönbe küldenék a kutyáját a saját kocsijához kötő balotaszállási nőt

Tiszaeszláron megbukott a MIÉP

Tiszaeszláron megbukott a MIÉP

Roska Botond: "Nem szabad, hogy a díjak becsapjanak"

Roska Botond: "Nem szabad, hogy a díjak becsapjanak"

Kósa Lajos váratlanul megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát a Tv2-n

Kósa Lajos váratlanul megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát a Tv2-n

Magára hagyta a helyi Fidesz-elnök, mégis behúzta Molnár Oszkár Edelényt

Magára hagyta a helyi Fidesz-elnök, mégis behúzta Molnár Oszkár Edelényt