szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke szerint kevés a 31 milliárd forintos pályázati összeg, túl szigorúak a pályázati feltételek, ugyanakkor az intézményrendszer még nem áll készen az uniós források fogadására.

 
"Kánaán helyett Spárta" vár a vállalkozókra 2007-ben - mondta Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a magyar kormány által kiírt uniós pályázatokat értékelve. Pelczné Gáll Ildikó arra hívta fel a figyelmet, hogy bár hétfőn felkerült néhány uniós pályázat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapjára, "kis szépséghiba", hogy még nincsenek elfogadott operatív programok, illetve a közreműködő szervezetekkel sem kötötték meg a szerződéseket.
 
A Fidesz alelnöke szerint a 31 milliárd forintos pályázati kiírás csak "egy morzsa" az összes uniós forráshoz képest, és különösen csekély összeg ahhoz, hogy élénkítse a gazdaságot vagy munkahelyeket teremtsen. Megjegyezte azt is, hogy a kormány a megszorításokkal mintegy 600 milliárdot vett ki a vállalkozók zsebéből. Mint mondta, a pályázatokat hétfőn nagy csinnadrattával jelentették be, azonban a honlapról kiderül, hogy a szükséges adatlapokat csak február közepétől lehet kitölteni, akkor kerül ugyanis fel a kitöltőprogram.
 
A vállalkozók addig gyűjthetik az ihletet, meg az önrészt is, hiszen minden pályázatnál 50 százalék feletti, 60-70 százalékos önerőt írnak elő - figyelmeztetett Pelczné Gáll Ildikó, aki szerint a jellemzően tőkeszegény magyar mikro- kis- és közepes vállalkozások ezt nem tudják majd kifizetni. Véleménye szerint a pályázati feltételek túlságosan szigorúak és indokolatlanok, hiszen például nem pályázathatnak a vidékies térségek, de az is gond, hogy 8-15 százalékos növekedést írnak elő a vállalkozásoknak, amelyek ilyen bizonytalan gazdasági helyzetben ezt nem tudják felelősen vállalni. 
 
Ma Magyarországon 800 ezer működő kis- és közepes vállalkozás van, amiből a kormány a pályázatokkal csupán  háromezret célzott meg. A Fidesz számításai szerint a 31 milliárd forint 75 százaléka a nyertesek 10-15 százalékához fog eljutni: hét milliárdnyi a mikrovállalkozásokhoz, 24 milliárd pedig a nagyobbakhoz - ez a pályázati rendszer Pelczné Gáll Ildikó szerint nem segít nehéz helyzetben lévő vállalkozások feltőkésítésében.
 
A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2004 és 2006 közötti időszakban Magyarország a regionális fejlesztési alap 1,24 milliárd eurós keretének csak a 48 százalékát tudta felhasználni, a kohéziós alapból pedig csak 35 százalékos sikerült lehívni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Ötmillió eurós hitelkeret a kis-és középvállalkozóknak

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által biztosított 5 millió eurós hitelkeretet felhasználva különböző lízingkonstrukciókat kínál majd a Budapest Lízing Zrt. a kevésbé fejlett térségek kis és közepes cégeinek, őstermelőinek, egyéni vállalkozóinak - közölte a társaság.

hvg.hu Vállalkozás

Adóalap-csökkentés egyéni vállalkozóknak

Mik lehetnek az adóalap-csökkentő tényezők egyéni vállalkozók esetében? Mennyit kell fizetnie a pályázónak vissza nem térítendő támogatás esetén? Többek között ezekre az olvasói kérdésekre válaszolt Béres Molnár Gergely, a hvg.hu adószakértője.

Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS

Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

Rengeteg új barlangrajzot fedeztek fel Amazóniában, 12 ezer évesnél régebbi is van köztük

Rengeteg új barlangrajzot fedeztek fel Amazóniában, 12 ezer évesnél régebbi is van köztük