Tetszett a cikk?

Vállalkozásokat indított útnak és munkahelyeket teremtett Portugáliában a mikrohitel, amelyet bankhitelhez jutni képtelenek, így munkanélküliek és bevándorlók is felvehetnek.

Számos vízvezeték-szerelő, karosszérialakatos vagy éppen takarítócég, de varróműhely és kisbolt is sikeresen működik Portugáliában az induláshoz kapott néhány ezer eurós kölcsönnek, az úgynevezett mikrohitelnek köszönhetően. A pénzt nem hagyományos bankhitelből kapták, hanem a Hitelhez Való Jog Nemzeti Egyesülete (ANDC) révén. Az egyesületet "a társadalomból kirekesztettek integrálását segítendő" hozta létre 1998-ban néhány ismert portugál személyiség, köztük Maria de Lourdes Pintasilgo volt miniszterelnök, Jorge Wemans, a Lusa nemzeti hírügynökség egykori igazgatója vagy Roberto Carneiro korábbi oktatási miniszter. Az ANDC azoknak nyújt segítséget üzleti elképzeléseik megvalósításához, akik megfelelő garanciák híján kiszorulnak a banki hitelezésből.

Az először 1999-ben meghirdetett hitelekre jelentkezők több mint fele nő, különösen sok köztük a portugál gazdaságban egykor jelentős szerepet betöltő textil- és cipőgyárak bezárása, illetve keletre vándorlása miatt munka nélkül maradt 40-50 éves asszony, aki hiába próbálkozik új munkahelyet találni. A mikrohitel segítségével sokan közülük kis varrodát nyitottak, ahol egyedül vagy egy-két családtag bevonásával vállalnak ruhajavítást, -átalakítást.

Az ANDC három pénzintézettel kötött megállapodást a hitelek finanszírozására, ezek az állami Caixa Geral de Depositos, a Banco Espirito Santo (BES) és a Banco Comercial Portugues (BCP). A kérelmezők az egyesülethez és közvetlenül a bankokhoz is benyújthatják terveiket. A kérelmezőnek nem szükséges bankszámlával, fix állással vagy havi fizetéssel rendelkeznie, de három kezesről azért gondoskodnia kell. A bankok kedvező feltételekkel, így például 5 százalék körüli kamatra nyújtják a hitelt, amit viszonylag rövid idő, három év alatt kell visszafizetni. A projektek 80 százalékát fogadják el, és az ANDC adatai szerint eddig 2,8 millió euróból 630 vállalkozás kelt életre. A visszafizetési hányad 96 százalékos.

Öt százalékért 3 évre

Az ANDC által közvetített hitelek felső határa ugyan 5 ezer euró, de a BCP 15 ezret is hajlandó kölcsönözni, ha biztosítottnak látja a terv üzleti sikerét. Ezt a maximális hitelt kapta meg például a negyven-egynéhány évesen munkanélkülivé vált dél-portugáliai Florbella, aki - amint azt a lisszaboni Público című napilapnak elmondta - egy helyi gasztronómiai különlegességeket kínáló üzletet szeretett volna nyitni, ám több banknál is sikertelenül próbálkozott. A BCP azonban látott benne fantáziát, és Florbella most - több, mikrohitelt felvett társával együtt - a bank által szervezett üzletvezetői tanfolyamra jár. Az ANDC által meggyőzött BCP az ország legnyereségesebb pénzintézeteként megengedheti magának, hogy a mikrohiteleken ne nyerjen, igaz - jegyezte meg Paulo Teixira Pinto bankelnök -, veszíteni sem akarnak rajtuk.

Szép számmal akadnak bevándorlók is a mikrohitelt kérelmezők között, főleg brazilok és ukránok. A legtöbben üres kézzel érkeztek Portugáliába, és éveken át dolgoztak építkezéseken, az iparban vagy a szolgáltatási szektorban. Többnyire persze illegálisan, így állandó munkahely és fix fizetés híján - hiába szeretnének önállósodni - alkalmatlanok a szabályos bankhitelre. A brazil Paulo, aki egy autószerviz festőműhelyében kezdett el dolgozni, például karosszériajavító vállalkozásba akart belevágni, és - mesélte a Públicónak - bár banki ügyfél volt, hitelhez csak az ANDC segítségével tudott hozzájutni.

Az 1998 óta Portugáliában élő ukrán Olga az utóbbi években dolgozott a mezőgazdaságban, volt felszolgáló, és vállalt takarítást is. Ma viszont egy esküvőiruha-kölcsönző céget működtet, az értékes ruhák beszerzéséhez, azaz a vállalkozás elindulásához az ANDC segítette hozzá. A szintén ukrán Andrej évekig dolgozott segédmunkásként építkezéseken, és egy Portugáliában megjelenő orosz nyelvű újságban olvasott a mikrohitelről. Az 5 ezer euró segítségével üzletet nyitott Lisszabon egyik külvárosában, ahol Ukrajnából importált termékeket árul. A környéken szép számmal élnek a hozzá hasonlóan valamelyik volt szovjet tagköztársaságból származó bevándorlók, akik biztos keresletet jelentenek a hazai ízeket áruló boltnak. Hasonló üzletet tart fenn a tengerparthoz közel a moldáv Natasa is. A mikrohitelezésben évi 250 ezer eurós kerettel részt vevő BES szerint a Portugáliában élő kelet-európai bevándorlók 40 százaléka tervezi önálló vállalkozás indítását.

MUHARAY KATALIN / LISSZABON

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Hogyan változnak a mikrohitel feltételei?

Az állam 320 milliárd mikro- és közel 80 milliárd forint magvető hitel kihelyezésére vállal garanciát 2007 és 2013 között. A hvg.hu megtudta: felére csökkentett fedezet mellett akár 50 százalékos kamattámogatásra is számíthatnak a vállalkozók. Kérdés, hogy az eddigi jellemzők, a percenként változó feltételek és a hektikus kihelyezések megváltoznak-e.

Gazdaság

A mikrohitelek felfutása

A minap átadott Nobel-békedíj ráirányította a figyelmet a legszegényebbek vállalkozásait segítő mikrohitelezésre, a pénzügyi szektor egyik dinamikusan fejlődő ágára, amire a hagyományos bankok is ráharaptak.

A magyar celebek nem puszilkodnak, és továbbra is hordják a maszkot

A magyar celebek nem puszilkodnak, és továbbra is hordják a maszkot

Szójáték lett Usain Bolt kislányának neve

Szójáték lett Usain Bolt kislányának neve

70 órán át tartották az ujjukat a mobil kijelzőjén, négyen milliomosok lettek

70 órán át tartották az ujjukat a mobil kijelzőjén, négyen milliomosok lettek