szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyarországon működő húsz magánnyugdíjpénztár valamint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) pénteken együttműködési megállapodást írt alá az elektronikus adatszolgáltatásról.

A munkáltatóknak a 2007. január 1-je utáni időszakra esedékes magánpénztári bevallásokat már nem a pénztárakhoz, hanem az állami adóhatósághoz kell küldeniük, méghozzá elektronikusan, a tagdíjakat pedig a Magyar Államkincstárnál (MAK) pénztáranként megnyitott számlákra kell befizetniük. A változás 2,5 millió pénztári tagot és mintegy 117 milliárd forintnyi tagdíjat érint. Az első bevallási és befizetési határidő február 12. volt. 
   
A MAK a beszedett tagdíjat naponta, automatikusan utalja az arra jogosult pénztáraknak. A magánnyugdíjpénztárak számára az APEH havonta - a bevallást követő hónap utolsó napjáig, vagyis első ízben
március 31-ig - szolgáltat adatokat a pénztári tagok számlájának vezetéséhez. A bevallási adatok és az adóazonosító jel mellett a TB azonosítót is továbbítják. 
   
Az APEH látja el a tagdíjfizetési kötelezettséggel kapcsolatban az ellenőrzési, az utólagos adómegállapítási és a végrehajtási feladatokat is, továbbá a pénztárak megkeresésére adategyeztetést végez, ha a bevallási és befizetési adatok között eltérés van. Az adatok továbbítására, a pénztári megkeresésekre, az adategyeztetésre elektronikus kapcsolat működtetését írják elő a törvények az APEH és a pénztárak között. A kapcsolatot húsz
partnerrel kellett kiépíteni, meg kellett állapodni a pénztárakkal az elektronikusan továbbítandó adatok szerkezetéről, a titkosításról és az adattovábbítás módjáról is. 
   
A feladat végrehajtására tavaly közös munkabizottság jött létre, amelynek munkájában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) munkatársa is részt vett, jelentős mértékben átvállalva a pénztárak közötti koordinációs feladatokat. Az APEH szakterületeinek megbízottjai, a PSZÁF és a pénztárak képviselői között szoros, napi kapcsolat jött létre - közölte az adóhatóság. Ennek eredménye, hogy az APEH pénztári számlákra befizetett tagdíjak januártól automatikusan átkerülnek a pénztárakhoz. Az elektronikus adatkapcsolat is létrejött a nyugdíjpénztárak és az APEH között a befizetésekre vonatkozó banki- és postai analitikus adatok továbbítására. 
   
Az APEH közleménye szerint a szervezetek közötti információcserével biztosítható, hogy az adóhatóság, a
magánnyugdíjpénztárak és a PSZÁF ügyfélkapcsolati munkatársai egyaránt megfelelő tájékoztatást tudjanak adni a tagdíjak befizetésével és a bevallási kötelezettségek teljesítésével kapcsolatban hozzájuk forduló foglalkoztatóknak és pénztártagoknak. A munkabizottság feladata a megállapodás aláírásával nem
fejeződött be. Az adóhatóság szerint a továbbiakban kiemelt figyelmet kell fordítani a bevallási adatok átadására, az adategyeztetési kérelmekre, a vizsgálati eredmények továbbítására és az együttműködést a tapasztalatokat értékelve folyamatosan fejleszteni kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Bajba kerülhetnek a magán-nyugdíjpénztári tagok

Késedelmi pótlékot fizet az, aki február 12-ig nem az adóhivatalnak utalta a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat, és ahelyett, hogy korrigálná tévedését, megvárja, amíg szolgáltatójától visszakapja a tévesen utalt összeget. Bírság szabható ki azokra az egyéni vállalkozókra, illetve munkaadókra is, akik ugyan az adóhivatalnak utaltak, de a tagdíjtól eltérő összeget. A következő bevallási idő március 12., nem árt tanulni az eddigi hibákból.