szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség átvette a munkaegészségügyi feladatok ellenőrzését az ÁNTSZ-től. Foglalkozás-egészségügyi célvizsgálat keretében azt is számon kéri, amit eddig nem ellenőrzött az ÁNTSZ.

Eddig a legtöbb foglalkozás-egészségügyi szakorvos elvégezte ugyan az előzetes és időszakos alkalmassági vizsgálatokat, de csupán ímmel-ámmal látta el a munkavédelmi törvényben munkaegészségügyi feladatait. 

Nem végeztek kozkázatértékelést, nem vettek részt mentési terv és megelőzési stratégia készítésében, illetve egyéni védőeszközök meghatározásában. Az elsősegélynyújtók oktatásákor pedig többen még az aláírásra sem vették a fáradtságot. Nem volt azonban nehéz dolguk, mivel az ÁNTSZ sem  kérte számon a munkaegészségügyi ellenőrzésnél.
 
Most a célvizsgálat során az OMMF ellenőrzi, hogy a foglalkozás-egészségügy közreműködött-e:
• a kozkázatértékelésben
• egyéni védőeszközök meghatározásában
• a veszélyes gépek üzembehelyezésben
• a mentési terv készítésében
• a megelőzési stratégia készítésében
• vannak-e előzetes és időszakos vizsgálatok, szabályszerűen történtek-e (belépés előtt)
• előzetes és időszakos vizsgálatok rendjét szabályozzák-e
• elegendő számú oktatott elsősegélynyújtó van-e
  
Amennyiben a kockázatértékelés, egyéni védőeszközök meghatározása, veszélyes gépek üzembe helyezése teljesen hiányzik, az sokkal súlyosabb probléma, mint hogy az orvos nem működött közre benne, mert azt eddig is bírságolták, és a célvizsgálatnál pedig  ezt ellenőrzik.

Ha nem biztos benne, hogy Önnek milyen kötelező munkavédelmi feladatai vannak, a www.munkavedelem.biz oldalon felmérheti őket.

Kling Péter
Munkavédelmi technikus,
okl. faipari mérnök

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Tiltakoznak a tűzoltók a heti 54 órás munka ellen

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete tiltakozik az ellen, hogy bár ugyanaz a törvény vonatkozik a tűzoltókra, mint például a rendőrökre, mégis a tűzoltók heti 54 órát dolgoznak - mondta Hócza György, a szakszervezet szervezeti ügyvivője hétfőn.

hvg.hu Karrier

Hogyan győzheted le a munkahelyi szörnyet?

Áskálódó kollégád minden alkalmat megragad, hogy megkeserítse életedet? Az irodában mindenki a te véredet szívja, miközben arra törekszel, hogy megfelelj az elvárásoknak? Tanulj meg együtt dolgozni a nyaggatókkal, tapasztald ki, hogyan szerelheted le őket gyorsan és hatékonyan. Íme néhány tanács!