szerző:
hvg.hu

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség átvette a munkaegészségügyi feladatok ellenőrzését az ÁNTSZ-től. Foglalkozás-egészségügyi célvizsgálat keretében azt is számon kéri, amit eddig nem ellenőrzött az ÁNTSZ.

Eddig a legtöbb foglalkozás-egészségügyi szakorvos elvégezte ugyan az előzetes és időszakos alkalmassági vizsgálatokat, de csupán ímmel-ámmal látta el a munkavédelmi törvényben munkaegészségügyi feladatait. 

Nem végeztek kozkázatértékelést, nem vettek részt mentési terv és megelőzési stratégia készítésében, illetve egyéni védőeszközök meghatározásában. Az elsősegélynyújtók oktatásákor pedig többen még az aláírásra sem vették a fáradtságot. Nem volt azonban nehéz dolguk, mivel az ÁNTSZ sem  kérte számon a munkaegészségügyi ellenőrzésnél.
 
Most a célvizsgálat során az OMMF ellenőrzi, hogy a foglalkozás-egészségügy közreműködött-e:
• a kozkázatértékelésben
• egyéni védőeszközök meghatározásában
• a veszélyes gépek üzembehelyezésben
• a mentési terv készítésében
• a megelőzési stratégia készítésében
• vannak-e előzetes és időszakos vizsgálatok, szabályszerűen történtek-e (belépés előtt)
• előzetes és időszakos vizsgálatok rendjét szabályozzák-e
• elegendő számú oktatott elsősegélynyújtó van-e
  
Amennyiben a kockázatértékelés, egyéni védőeszközök meghatározása, veszélyes gépek üzembe helyezése teljesen hiányzik, az sokkal súlyosabb probléma, mint hogy az orvos nem működött közre benne, mert azt eddig is bírságolták, és a célvizsgálatnál pedig  ezt ellenőrzik.

Ha nem biztos benne, hogy Önnek milyen kötelező munkavédelmi feladatai vannak, a www.munkavedelem.biz oldalon felmérheti őket.

Kling Péter
Munkavédelmi technikus,
okl. faipari mérnök

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Tiltakoznak a tűzoltók a heti 54 órás munka ellen

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete tiltakozik az ellen, hogy bár ugyanaz a törvény vonatkozik a tűzoltókra, mint például a rendőrökre, mégis a tűzoltók heti 54 órát dolgoznak - mondta Hócza György, a szakszervezet szervezeti ügyvivője hétfőn.

hvg.hu Karrier

Hogyan győzheted le a munkahelyi szörnyet?

Áskálódó kollégád minden alkalmat megragad, hogy megkeserítse életedet? Az irodában mindenki a te véredet szívja, miközben arra törekszel, hogy megfelelj az elvárásoknak? Tanulj meg együtt dolgozni a nyaggatókkal, tapasztald ki, hogyan szerelheted le őket gyorsan és hatékonyan. Íme néhány tanács!

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

A tudás kincstára

A tudás kincstára

Videó: Ömlik a láva az Etnából

Videó: Ömlik a láva az Etnából