szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Május elején megkezdődött a társadalmi egyeztetés arról, hogy a következő két évben pontosan milyen célokra és milyen formában használja fel Magyarország az uniós forrásokat. Az akciótervek már az indítani tervezett konkrét pályázati kiírásokat és projekteket mutatják be az operatív programokban.

Az akciótervek végleges, a kormány elé kerülő változatainak elkészítéséhez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a szakmai, érdekképviseleti és társadalmi szervezetek, a gazdasági, az önkormányzati és a civil szféra képviselőinek javaslataira számít. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség május 4-én társadalmi vitára bocsátotta a Gazdaságfejlesztési Operatív Program és a Közlekedés Operatív Program két évre szóló akcióterveinek tervezetét, amelyekre május 21-ig várja a javaslatokat.

Ma kezdődik és június 4-ig tart a konzultáció a közigazgatás átalakítását célzó Államreform Operatív Program és Elektronikus Közigazgatás Operatív Program, valamint a fejlesztési terv egyik súlypontját jelentő Környezet és Energia Operatív Program támogatási konstrukcióiról. A humán szféra fejlesztését szolgáló Társadalmi Megújulás és Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programok, valamint a területi kiegyenlítődést elősegítő 7 regionális program akcióterveiről május 25. és június 11. között kerülnek társadalmi egyeztetésre.

A partnerszervezetekkel folytatott egyeztetés sikerének kulcsa a részt vevők kiválasztása, ezért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elsősorban olyan szervezetek és intézmények véleményére számít, amelyek hitelesen képviselik az adott szakterületet vagy társadalmi csoportot, és nemcsak jogokkal bírnak, hanem felelősséget is vállalnak a folyamatban játszott szerepükért. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség állandó és legfontosabb partnereit előzetesen megküldött e-mailben tájékoztatja az egyeztetés várható időpontjáról. Ezen kívül az akciótervek összefoglalóit honlapján is közzé teszi minden érdeklődő számára. Tehát az ott megadott címen bárki javaslattal élhet, vagy véleményt mondhat.

A határidőig beérkezett valamennyi véleményt az adott operatív program struktúrájának megfelelően dolgozza fel az ügynökség. Ezt követően a témáért felelős tervezési egységek elkészítik a javaslattervezeteket, feltüntetve az elfogadott, elutasított és a részben befogadható módosításokat. A beérkezett javaslatok elbírálását követően a véleményező szervezetek személyre szabott válaszleveleket kapnak. A vita során beérkező észrevételek az átláthatóság elvének megfelelően bárki számára elérhetők lesznek az Ügynökség honlapján.

Az akcióterveknek a feldolgozott vélemények alapján módosított változatai még júniusban a kormány elé kerülnek, és a kabinet dönt a dokumentumok végleges elfogadásáról. Ennek alapján indulhatnak nyár végén, ősz elején a pályázatok nagy tömegben.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az online bemutatókra koncentrál novembertől a Madách Színház

Az online bemutatókra koncentrál novembertől a Madách Színház

Jót tett a koronavírus-járvány a Logitechnek, dől a pénz a céghez

Jót tett a koronavírus-járvány a Logitechnek, dől a pénz a céghez

Vitték a traktort, a vasat, a díszhóembert – Szlovákiából járt át lopni a mindent vivő páros

Vitték a traktort, a vasat, a díszhóembert – Szlovákiából járt át lopni a mindent vivő páros