szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Kaotikus körülmények jellemezték a 2008-ra szóló, több száz paragrafusmódosítást tartalmazó adócsomag parlamenti elfogadását. Az utolsó utáni pillanatig tartó alkukban születtek új regulák, és estek el olyanok, mint például a kisadók összevonására kitalált úgynevezett erőforrás-fejlesztési hozzájárulás. Összességében elmondható, hogy az adórendszer egyszerűsítésére, áttekinthetőbbé tételére, az adócsökkentésekre vonatkozó tervek ismét füstbe mentek, s maradt a jövedelem-központosítás magas szintje is.

Kiadványunkban szokás szerint a változásokra koncentrálunk, ezeket igyekszünk pontról pontra bemutatni. A legnagyobb horderejű változás egyértelműen az új áfatörvény megalkotása (a 70 régi paragrafus helyébe 270 új lép, miáltal az áfakódex jobban igazodik az uniós direktívákhoz, sokkal részletesebb és cizelláltabb). Kiemelendő a szürke- és feketegazdaság visszaszorításának törvényalkotói szándéka is, hogy a korábbiaknál sokkal többen fizessenek adót, járulékot. Emellett tengernyi „pontosítás”, „egyértelműsítés” címkét viselő pont egészíti ki 2008 januárjától az alapjaiban nem változó többi adótörvényt. Így már most érdemes hozzákezdeni a jövő évi adótervezéshez.

Fontos változásnak tekinthető, hogy a vállalkozások az adóalap első 50 millió forintja után bizonyos feltételek teljesülése esetén 16 százalék helyett 10 százalék adót fizetnek, hogy erőteljesebb lesz az illegális foglalkoztatás szankcionálása, keményen emelkednek a mulasztási bírságok, elkezdődik az új cégek egy részének azonnali „regisztrációs” ellenőrzése, bővül az APEH által központosított információk mennyisége, szigorodnak a számlakiállítási szabályok, valamint a mezőgazdasági termelők és az utazásszervezők áfáztatása.

A januártól hatályos változások közül kiemelendő az adójóváírás felső jövedelemhatárának emelése, a lakásszerzési kedvezmény megszüntetése, ehhez kapcsolódóan az adóköteles időszak csökkentése. Fontos szabály a sorozatos ingatlanértékesítés áfáztatása, a dohánytermékek jövedéki adójának újabb emelése, a csoportos áfaalanyiság bevezetése, a folyamatos termékértékesítés fogalmának megszüntetése, a reklámajándékok adókötelessé tétele, a mobiltelefon-kiskapu bezárása (már nem kerülhető el a 20 százalék adó), a tőzsdei ügyletek adózásának részletesebb szabályozása vagy az adómentes étkezési hozzájárulás összegének 20 százalékos növelése. Főleg a kis- és középvállalkozások számára pozitívum, hogy az adózás előtti eredmény 50 százalékára nő a fejlesztési tartalék képzésének korlátja.

Lapunk hagyományos, pénzügyminisztériumi és más adószakértők közreműködésével készült különszámában összefoglaljuk a 2008 januárjától – több esetben annál korábbi vagy későbbi időpontokban – érvénybe lépő adószabályokat, teljes terjedelmében, egységes szerkezetben közlünk nyolc adótörvényt, a jobb áttekinthetőség kedvéért külön jelölve a módosult szövegrészeket. A most kihirdetett adótörvényekhez is készülőben van még számos végrehajtási rendelet, amelyekre kommentárjainkban igyekszünk felhívni a figyelmet.

Reméljük, magyarázataink segítséget nyújtanak majd az új és tovább bonyolított szabályrendszerben történő eligazodásban. Különszámunk cd-változata – a korábbiakhoz hasonlóan – az e lapban megtalálható kuponnal rendelhető meg. A cd-ről információkkal a hvg.hu-n és az Adózónán érdeklődhetnek majd. Egyúttal tájékoztatjuk Olvasóinkat, hogy a 2008-ra szóló társadalombiztosítási különszámunk – az idevágó törvények és rendeletek elfogadása után – várhatóan december utolsó hetében lesz kapható.

Az adókülönszám ára 2850 forint és itt is megrendelhető!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Holnaptól kapható a HVG adókülönszáma

A különszámban összefoglaljuk a 2008 januárjától érvénybe lépő adószabályokat, teljes terjedelmében - a változtatásokkal egységes szerkezetben - közöljük a nyolc legfontosabb adótörvényt, pénzügyminisztériumi és más adószakértők közreműködésével összeállított magyarázatokkal, példákkal, külön figyelmet szentelve az új regulákra. Reméljük, különszámunkat haszonnal forgatják.

Közös videóval emlékeznek 1956-ra az ellenzéki pártok

Közös videóval emlékeznek 1956-ra az ellenzéki pártok

4000 forintos "büntetést" vezet be a PayPal, Magyarországon üzleti számlák érintettek

4000 forintos "büntetést" vezet be a PayPal, Magyarországon üzleti számlák érintettek

Hétköznapi autók, csúcstechnológiával – ma már ez az alap

Hétköznapi autók, csúcstechnológiával – ma már ez az alap