szerző:
hvg.hu

Mellényúlt a szoftverrendőrségként elhíresült Business Softwer Alliance (BSA), amikor egy munkájához számítógépet nem használó kis céget szólított fel szoftvernyilvántartásának bemutatására. A vállalkozást adóhatósággal riogató levelében ráadásul egy, a címzett szerint nem kézbesített másik levélre hivatkozott. Túlkapás vagy tudatos üzletpolitika többezer cég hatósággal való fenyegetése? Miért csak tíz százalékuk tiltakozott?

„Korábbi március 6-i levelünkben felhívtuk figyelmüket a szoftverek nyilvántartására vonatkozó számviteli előírásokra és kértük, hogy a szerzői jogi törvény vonatkozó rendelkezései alapján, a BSA-tagvállalatok vonatkozásában, számunkra megküldeni szíveskedjenek” – kezdi október 15-én kelt levelét az egyesület. A levél egy ipari szabászollók gyártására specializálódott, mindössze egyetlen laptopját alig használó cégtulajdonos postaládájában landolt. A címzett szerint a BSA felszólítása egy számára soha nem kézbesített másik levélre hivatkozik. Hogy ezt nem is csatolták bizonyítékként, arra enged következtetni, hogy bizonyára hiba csúszott a BSA saját nyilvántartási rendszerébe.

Az egyesület és adóhatóság már márciusban is sok félreértésre okot adó megállapodására hivatkozott, amikor több ezer, APEH-hel fenyegető levelet küldött ki, hogy információt csikarjon ki cégek szoftvernyilvántartásáról a következő sorokkal: „Ismételten kérjük, hogy a szerzői jogi törvény értelmében a társaság által használt szoftverek fenti számviteli elvárásnak is megfelelő nyilvántartását a BSA tagvállalatainak vonatkozásában november 15-éig megküldeni szíveskedjenek. Felhívjuk a figyelmüket, hogy amennyiben jelen, ismételt levelünkre sem küldik meg szoftvereinek nyilvántartását, úgy gyakorolni fogjuk az APEH-BSA együttműködési szerződésben rögzített jogainkat."

Csakhogy ilyen jogaik sem a nyilvánosságra hozott szerződés, sem az adóhivatal szerint nincsenek. Az adóhatóság néhány héttel később közleményben határolódott el együttműködő partnere szerint nem létező jogaira hivatkozó fenyegetésétől. A BSA, mint az APEH közleményéből kiderült, ugyanis  nem egyeztette az adóhivatallal e levelek tartalmát, amelyek ráadásul nem is tükrözik a két szervezet közötti együttműködési megállapodásban foglaltakat. 

 Az APEH tiltakozása kicsit azonban elkésett, a 3500 cégből mindössze 100 élt kifogással a nem létező jogaira hivatkozó BSA fenyegetése ellen. Sarlós Gábor, a BSA sajtószóvivője ugyan nemsokkal az APEH állásfoglalása után elismerte, nem volt túl szerencsés a megfogalmazás a levélben. Addigra azonban erre válaszul már 900 vállalkozás postázta is a szoftvernyilvántartását. Köztük a fent említett cégtulajdonos is, akinek könyvelője két héten belül megküldte a cég egyetlen laptopjára vonatkozó adatokat: beszerzést igazoló számlaszám, beszerzés dátuma, sorozatszám.  Mindez elkerülhető lett volna, ha az adóhatóság hamarabb tájékoztatja a közvéleményt arról, nem asszisztál BSA leveleihez – sajnálkozott a könyvelő, aki legközelebb már óvatosabb lenne.

Üzleti titok vagy túlzott kíváncsiság? (Oldaltörés)

A fenyegetésen túl további felháborodást keltett, hogy az egyesület felhívásában, a  BSA honlapjáról letölthető szoftverekre vonatkozó következő tartalmú nyilvántartási mintát ajánlja: „Az alábbiakban a BSA egyes tagvállalatainak a használatban legelterjedtebb szoftvereit említjük példaként, de ez nem jelent semmiféle pozitív megkülönböztetést a többi szoftvergyártó termékeivel szemben.”

Ez - kissé félrevezető módon - a szerzői jogban és a szoftverek nyilvántartásában kevéssé jártas cégeket arra  is ösztönözte, hogy az összes meglévő szoftverükről adják meg az adataikat, ne csak a BSA által képviselt gyártókéiról. Nem egy vállalkozó véli úgy, hogy a BSA túl sokat akar tudni a cégek szoftverhasználatáról, ami üzleti titok. A fenyegetés valósnak vélt következményeitől tartó bevallók - ijedségükben - akár azt is elárulhatják, hogy az általuk képviselt cégek riválisai milyen áron, milyen licencfeltétellel értékesítik szoftvereiket, és ehhez aztán igazán semmi köze nincs. A hvg.hu úgy értesült, a BSA kíváncsiskodó levelei mögött tudatos üzletpolitika van. Célja, hogy néhány éven belül kiszorítsa versenytársait a piacról.

Számviteli nyilvántartást (könyveléssel kapcsolatos dokumentumokat) csak hatósági jogkörrel felruházott szervezet, vagy meghatározott esetekben a Pénzügyminisztérium kérhet - ismerteti a számviteli törvény idevonatkozó tartalmát Marosi Andrea jogász, egyben az APEH egykori revizora. Az adóhivatal szerint a levelekben szereplő szoftvernyilvántartás a BSA-nak mint magánszervezetnek az ajánlása, ezért semmiképpen nem tekinthető hatósági előírásnak, amely bármifajta hatósági jogkövetkezménnyel járna. Az adóhatóság a szoftverek nyilvántartását a hatályos számviteli és adózási jogszabályok szerint ellenőrzi. Az érdekvédő egyesület a szerzői jogi törvény alapján legfeljebb a BSA-tagok által gyártott szoftverek felhasználásáról kérhet tájékoztatást.

Az MDF az ügy kirobbanása után az együttműködési megállapodás felbontására szólította fel az adóhivatalt. Az APEH nem teljesítette a párt kérését, s kommentálni sem kívánta. Csakúgy, mint a BSA, amelynek sajtószóvivője ezúttal arra hivatkozott, hogy "az APEH - BSA megállapodás politikai síkra helyeződött".

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megszólalt Erdogan a meggyilkolt szaúdi újságíróval kapcsolatban

Megszólalt Erdogan a meggyilkolt szaúdi újságíróval kapcsolatban

Mi az az INF-szerződés? Reagan és Gorbacsov írta alá, most Putyinon és Trumpon múlhat a sorsa

Mi az az INF-szerződés? Reagan és Gorbacsov írta alá, most Putyinon és Trumpon múlhat a sorsa

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Fizetni nem tudott, úgyhogy kést rántott a taxiban az egerbaktai férfi

Fizetni nem tudott, úgyhogy kést rántott a taxiban az egerbaktai férfi

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében