Tetszett a cikk?

Hogyan helyesbíthető az evás bevallás? Milyen költségeket lehet levonni az árfolyamnyereség megállapításánál? Kell-e ajándékozási és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni, ha a szülő elad egy ingatlant, s gyermeke nevére vásárol egy másikat? Mikor és kinek mérséklik vagy engedik el az adótartozást? Mit kell tudni a külföldiek harmadik országba irányuló magánexportjáról?

Betéti társaságunk nem kérhette volna az evá-ba történő áttérést, az APEH mégis engedélyezte a 2006-os évre. Maradtunk a kettős könyvelés rendszerében. Mit kell tennünk? Hogyan kell helyesbítenünk a bevallásokat?
Az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvény szerint az adózóra az adóévben nem lehet az adóalanyra vonatkozó rendelkezéseket alkalmazni, ha az eva hatálya alá nem jogszerűen jelentkezett be. A kérdésben szereplő bt tehát 2006-ra nem minősül eva-alanynak.

Amennyiben a bevallásait már teljesítette (feltehetően a 0571/EVA számú bevallást adta be 2005-re mint a társasági adó hatálya alól az eva hatálya alá áttérő adózó, a 2006-os evás adóévére pedig a 0643 számú bevallást), akkor azokat az adóhatóság „hibernálja”, a bennük szereplő kötelezettségeket törli; az érintett adóévek, illetve adónemek (jelen esetben társasági adó, általános forgalmi adó) vonatkozásában pedig pótlólagos bevallást kell benyújtani. Felmerülhet az érintett üzleti évek számviteli beszámolóinak ellenőrzése is.

Az APEH-hel szemben tartozásom van. 2007 januárjában tudatlanságom miatt vásároltam egy opcióval terhelt autót. Az autó 900 ezer forintba került, 800 ezer forint hitel van rajta. Az adóhivatal lefoglalta. A fizetésem 33 százalékát már tiltja az APEH. Az autó elvesztésével a munkám is megszűnik, viszont lesz egy plusz hitelem, amit nem tudok fizetni. Lehet méltányosságot kérni?
Amennyiben az adózó adott időre nem tudja egy összegben megfizetni az adót, akkor arra meghatározott esetekben fizetési könnyítés, azaz fizetési halasztás, illetve részletfizetés engedélyezhető.

Így fizetési könnyítés abban az esetben engedélyezhető, ha a fizetési nehézség
a) a kérelmezőnek nem róható fel, vagy az elkerülése érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben tőle elvárható, továbbá
b) átmeneti jellegű, tehát az adó későbbi megfizetése valószínűsíthető.

Magánszemély esetében a fizetési könnyítés az említett a) pontban foglaltak figyelmen kívül hagyásával is engedélyezhető, ha a kérelmező igazolja vagy valószínűsíti, hogy az adó azonnali vagy egy összegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos megterhelést jelent.

A teljes cikket olvassa el itt!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja

Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden