Tetszett a cikk?

Az önrevízió lehet az újabban már a kevésbé tehetőseket is utolérő vagyongyarapodási ellenőrzések kivédésének egyik eszköze.

Egy Suzuki kisautó miatt is érdemes lehet önellenőrzést készíteni és utólag adót fizetni, elkerülendő az ennél sokkal súlyosabb következményekkel járó vagyonosodási vizsgálatot. Történt ugyanis, mesélte a HVG-nek egy könyvelő, hogy ügyfele néhány évvel ezelőtt, állítása szerint a szüleitől kapott pénzből, vásárolt egy nem egészen kétmillió forintos négykerekűt. Feltehetően az autókereskedőtől kapott információ alapján csapott le rá az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), bőszen lobogtatva a kuncsaft adóbevallásait, amelyekből nem derült ki, miből futotta a gépkocsira.

Mivel az ügyfél nem tette ki a revizori hercehurcának az adakozó szülőket - pedig akkor csak az ajándékozási illetéket kellett volna kifizetnie -, a vizsgálat vége az autó egykori árával egyenértékű befizetési kötelezettség lett, az adóhiányt ugyanis 50 százalékos mulasztási bírsággal és a jegybanki alapkamat (jelenleg 7,5 százalék) kétszeresére rúgó késedelmi pótlékkal fejelte meg az adóhatóság. Ha viszont még a vagyonosodási procedúra elindulása előtt önrevízióban elismerte volna, hogy nem volt legális forrása a pénznek, csak a jegybanki alapkamattal azonos mértékű önellenőrzési pótlékot kellett volna lerónia az adóhiány megfizetése mellett.

Akadt suzukis ügyfele Zara Lászlónak, az Adótanácsadók és Könyvvizsgálók Országos Egyesülete elnökének is. Utóbbi kuncsaft 3,5 milliós "mi autónkat" vásárolt, állítása szerint tíz éve a párnája alatt fekvő, egykor bemutatóra szóló értékpapírok visszaváltásából összegyűlt pénzéből. Az APEH őt is kiszemelte vagyonosodási vizsgálatra, s mivel nem tartotta hihetőnek a pénzelfektetős magyarázatot, bírságostul, pótlékostul megadóztatta. Ilyen esetben lehetne éppen a bírósághoz fordulni, de az eddigi ítélkezési gyakorlat azt mutatja, nem érdemes - bizonyítania ugyanis az ügyfélnek kell.

Bár az önrevíziót nem azért találták ki, hogy az adózók vagyonosodási vizsgálatokat kerüljenek el vele, újabban egyre inkább erre használják. Az idén az első kilenc hónapban 13 ezer vagyongyarapodási ellenőrzést indító (s azokban összesen 35 milliárd forintnyi adóhiányt feltáró) APEH ugyanis - hogy tartani tudja a kormány által ráerőszakolt ütemet - most már nemcsak a bevallott jövedelmeikhez képest feltűnően költekezőket szúrja ki az ilyen típusú vizsgálatokra. Más kérdés, hogy mikor, milyen megfontolásból kerülnek sorra egyes vezető politikusok (lásd  a HVG cikkét a 15. oldalon).

A teljes cikk a HVG -ben olvasható! 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Mikor érdemes önellenőrzést végezni?

Egy Suzuki kisautó miatt is érdemes lehet önellenőrzést készíteni és utólag adót fizetni, elkerülendő az ennél sokkal súlyosabb következményekkel járó vagyonosodási vizsgálatot - írja az eheti HVG.