szerző:
hvg.hu

A vállalatok elsőszámú vezetői a globális recesszióban látják a legfőbb veszélyforrást – derül ki a PricewaterhouseCoopers legújabb globális vezérigazgatói felméréséből. A félelem a nyugati féltekén a legerősebb, a cégvezetők Kínában és Indiában kevésbé aggódnak.

A svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon mutatta be 11. Globális Vezérigazgatói Felmérésének eredményeit a PricewaterhouseCoopers. A felmérés tizenegy éves történetében a vezetők idén jelölték meg először veszélyforrásként a potenciális gazdasági visszaesést. 2003 óta most rendült meg  először a vállalatvezetők optimizmusa cégük növekedési kilátásait illetően.

„A jelzálogpiaci válság és a nyugati gazdaságok lendületének lassulása világszerte megosztotta a vállalatvezetői optimizmust” – hangsúlyozta Samuel A. DiPiazza, a PricewaterhouseCoopers globális vezérigazgatója. „Az a potenciális lehetőség, hogy a gazdasági visszaesés recesszióba csaphat át fenyegető veszélyként lebeg a vállalatvezetők feje fölött az érett gazdaságokban, így az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. A feltörekvő gazdaságokban viszont továbbra is optimisták a cégvezetők, talán azért, mert egy évtizede mást sem tapasztaltak, mint gyors növekedést.”

Összességében Észak-Amerikában csökkent leginkább az üzleti kilátásokba vetett optimizmus: a tavalyi 53 százalékhoz képest a cégvezetőknek csupán 35 százaléka volt „nagyon optimista” cégük növekedését illetően, ez több mint egyharmados csökkenést jelent. A bizakodó vállalatvezetők aránya Nyugat-Európában 44 százalék, ami 8 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Ezzel szemben az ázsiai és csendes-óceáni térség, Latin-Amerika és Közép-Kelet-Európa dinamikusan fejlődő gazdaságaiban a vezetői optimizmus erősödött és mindegyik régióban 55% körüli szintet ért el. Nagyfokú optimizmus Kínában és Indiában volt tapasztalható. E két országban a cégvezetők 73, illetve 90 százaléka vallotta magát „nagyon optimistának” a következő év kilátásaival kapcsolatban.

A korábbi években a terrorizmus és a világméretű járványok veszélye is jelentős kockázati tényezőként merült fel, de a mostani felmérésben a válaszadók csupán 31, illetve 28 százaléka említette ezeket. A többi kockázati tényező – többek között az energiaellátás, a globális éghajlati változás, a terrorizmus – a korábbiakhoz képest kevésbé veszélyezteti a vállalatokat.

Hiányzó szakértelem és túlszabályozottság 

A vezetők az őket körülvevő sok-sok probléma közepette világosan látják, hogy cégük sikeres működése a szakmai, kereskedelmi és vezetői készségek megfelelő egyensúlyán múlik. A vállalatvezetők véleménye szerint cégük számára a legnagyobb nehézséget a komplex szakmai és üzleti jártassággal, nemzetközi szakmai tapasztalattal és vezetői készségekkel rendelkező szakemberek megtalálása jelenti. Mindez tovább élezi a harcot a magasan kvalifikált munkavállalókért. A szakképzettség hiányát az ázsiai és csendes-óceáni térség vezetői látják a legsúlyosabbnak, annak ellenére, hogy a régió országaiban jelentős a munkaképes korú lakosság száma. Ebben a térségben voltak a legtöbben azok a vezetők, akik szerint cégüknek változtatnia kell jelenlegi humán erőforrás politikáján.

Sok gondot okoz a Bár a cégvezetők a túlszabályozottságot továbbra is a három legfontosabb kockázati tényező közé sorolják, az idei felmérés szerint csökkent a jelentősége. A tavalyi 73 százalékkal szemben a válaszadóknak csak 59%-a említette a túlszabályozottságot mint veszélyforrást. A cégvezetők szerint a munkaügyi jogszabályok, az adózási rendszer és az oktatás azok a főbb területek, ahol kormányzati intézkedésekkel javulás érhető el. A vezetők több mint fele szerint a kormányoknak elő kellene segíteniük az adó- és más szabályzó rendszerek konvergenciáját. Csupán 5 százalék vélte úgy, hogy javításra szorul a tőzsdén korábban nem jegyzett cégek első részvénykibocsátásának és a részvények tőzsdei forgalmazásának szabályozása.

A globális felmelegedés, mint kezelendő probléma

Bár a globális felmelegedésről szóló vita a figyelem középpontjában áll, a megkérdezettek csupán 34 százaléka említette a klímaváltozást veszélyforrásként (szemben a tavalyi 40 százalékkal). A válaszadóknak csak 37 százaléka jelezte, hogy cégük jelentős forrásokat áldoz a klímaváltozással járó veszélyek és lehetőségek azonosítására. Ezzel szemben a vezetők négyötöde a kormányoktól várja az erőteljesebb fellépést a károsanyag-kibocsátás megfékezése érdekében. (Ez a vélemény szöges ellentétben áll a cégvezetők túlszabályozottság fölötti aggodalmával.) Az erőteljesebb kormányzati beavatkozás mellett az ázsiai és csendes-óceáni térségben érveltek a legtöbben (90 százalék), a legkevesebben pedig az észak-amerikai régióban (64 százalék). A vállalatvezetők az éghajlati változás hatásainak enyhítése érdekében tett kollektív erőfeszítéseket is támogatják. A válaszadók 73 százaléka szerint a cégeknek és partnereiknek ágazati szinten kell együttműködniük a klímaváltozás enyhítése érdekében.

A világgazdaság alakulásával kapcsolatos várakozások szintén kihatnak a vállalatvezetők jövő évi terveire. Egyre többen vélik úgy, hogy cégük rövid távú növekedése inkább a meglévő piacok jobb kihasználásától, illetve új termékek bevezetésétől várható, mint a fúzióktól, felvásárlásoktól és földrajzi terjeszkedéstől. A hálózati együttműködés, ha nem is alkalmazható minden körülmények között, a sikeres cégek számára egyre fontosabb stratégia. Az elmúlt évhez hasonlóan a cégvezetők a bővülést elsősorban saját erőből kívánják finanszírozni, nem pedig külső pénz- vagy tőkepiaci források bevonásával.

Élénkülő fúziós és felvásárlási tevékenység

A cégvezetők 24 százaléka jelezte, hogy cégük az elmúlt egy év során legalább egy határokon átnyúló vállalati fúziót vagy felvásárlást hajtott végre, 31 százalék pedig a következő egy évben tervez ilyen tranzakciót. A fúziók és felvásárlások piaca a nyugat-európai régióban a legdinamikusabb. A legkeresettebb célterületek Ázsia, Nyugat-Európa, Kelet-Európa és Észak-Amerika.

Idén az ázsiai és csendes-óceáni régióban várható a legnagyobb érdeklődés a fúziók és felvásárlások iránt – abban a térségben, ahol a cégvezetők a legoptimistábbak. Emellett a térség vállalatai egyre inkább a felvásárlói oldalon jelentkeznek, nem pedig akvizíciós célpontként. Az ázsiai és csendes-óceáni térség vállalatvezetői saját régiójukon belül és azon kívül is terveznek fúziós és felvásárlási tranzakciókat. Tavaly a térség vezetőinek csupán 23%-a bonyolított le legalább egy határokon átnyúló tranzakciót, de 34 százalék tervez ilyen ügyletet az elkövetkező évben - ez az arány világviszonylatban itt a legmagasabb. A következő egy évben fúziós vagy felvásárlási tranzakciót tervező ázsiai és csendes-óceáni térségi vállalatvezetők 25 százaléka Nyugat-Európát célozta meg, 31százalék esetében a tranzakció észak-amerikai, 73 százaléknál pedig ázsiai cégre irányul.

A fúziók és felvásárlások legfőbb akadályát a kulturális és pénzügyi kérdések jelentik. Ezen kívül a korábbinál több vezető szerint jelent visszatartó erőt az esetleges politikai beavatkozás, vagy szembefordulás a helyi piacokon fellépő külföldiekkel.

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Teljes a pánik a piacokon, Amerika már recesszióban

"Színtiszta pánik" van a globális piacokon, és ez a spekulatív kategóriájú cégadósságok válságszintre duzzadt hozamfelárán is látszik, áll a hétfőn kiadott londoni elemzésekben, amelyek szerint Amerika már recesszióban van, és az európai felzárkózó térség sem remélheti, hogy ennek hatásaitól el tudja szigetelni magát.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok recesszió esetére

Az elemzői előrejelzések alapján ez az év nem a részvénypiacoké lesz. A prognózisok szerint könnyen elképzelhető, hogy jelentős visszaeséseket láthatunk 2008-ban a világ vezető tőzsdéin.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az amerikai recessziót 100 százalékos valószínűségre árazzák

Az általános londoni konszenzusnál negyedévvel korábban és negyed százalékponttal nagyobb mértékben csökkentette irányadó napi kamat célját kedden az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed), bár volt olyan londoni elemzői vélemény is, hogy a Fed nem várja meg a január végi kamatdöntő ülést.

MTI Gazdaság

Merkel szerint nem lesz recesszió Európában

A nemzetközi pénzpiacokon kialakult válságjelenségek ellenére a német kormány nem változtat a növekedési előrejelzésen. Ezt Michael Glos gazdasági miniszter jelentette be keddi sajtóértekezletén, hangsúlyozva: a német kormány abból indul ki, hogy a gazdasági növekedés 1,7 százalékos lesz, s ezen a válságjelenségek ellenére sem kíván módosítani.

Betiltja a kormány a ferihegyi bádogterminált, ha a reptér nem kezd vele valamit

Betiltja a kormány a ferihegyi bádogterminált, ha a reptér nem kezd vele valamit

Egy felmérés szerint nem lesz RMDSZ-es EP-képviselő

Egy felmérés szerint nem lesz RMDSZ-es EP-képviselő

Meghalt Niki Lauda

Meghalt Niki Lauda

Josh Brolin az Andrássyról üzente meg, hogy George Clooney mindenhol ott van

Josh Brolin az Andrássyról üzente meg, hogy George Clooney mindenhol ott van

Törvénybe iktatná az abortuszhoz való jogot Obama alelnöke

Törvénybe iktatná az abortuszhoz való jogot Obama alelnöke

A Porsche, amire BMW-logót tettek

A Porsche, amire BMW-logót tettek