Tetszett a cikk?

Mostanában kezdik felfedezni a kis- és középvállalkozások az általuk igényelhető befektetési tőkegaranciát, uniós pályázataikhoz pedig a bankgaranciánál olcsóbban és gyorsabban kapható kezességet.

HVG
Mintegy 75 millió forinttal bővült a budaörsi ipari és technológiai parkban inkubátorházat üzemeltető, tavaly 50 millió forint forgalmú IN-Q-Tech Ingatlanfejlesztő és Innovációs Szolgáltató Kft. forrásbevonási lehetősége a múlt év végén annak köszönhetően, hogy 50 millió forintos bankgaranciáját a Start Tőkegarancia Pénzügyi Szolgáltató Zrt. kezességével váltotta ki. Így ugyanis felszabadult a bankgarancia fedezeteként az ingatlanjaira bejegyeztetett jelzálogjog, mivel a Start csak az évente 1 millió forintra rúgó garanciadíjra tart igényt a következő öt évben - tájékoztatta a HVG-t Gergely Zoltán, az IN-Q-Tech ügyvezetője. A magánszemélyek által tulajdonolt Budaörsi Ingatlanfejlesztő és Integrátor Szolgáltató Centrum Kft. és az állami Beszállítói Befektető Zrt. által 2005 júliusában alapított, 92 millió forintos törzstőkéjű cégnek azért volt szüksége bankgaranciára, hogy az inkubátorház felépítéséhez az EU gazdasági versenyképesség operatív programjának keretében megpályázható 100 millió forintos támogatást elnyerje. Bár az ingatlan elkészültekor a bank felére csökkentette a fedezetet, az még így is szűken hagyta a kft pénzügyi lehetőségeit, ezért kapóra jött neki a Start-lehetőség.

Lapzártánkig nyolc kis- és középvállalkozás (kkv) igényelte a Start tavaly augusztustól elérhető pályázati kezességvállalási szolgáltatását. Ezt négyféle - a társadalmi megújulás, a humánerőforrás-fejlesztési, a gazdaságfejlesztési és a gazdasági versenyképességi - hazai uniós operatív program keretében elnyerhető támogatásokhoz lehet kérni. "A kkv-k számára a támogatott projektekhez szükséges saját erő előteremtése és a támogatás előfinanszírozása nehezen megoldható feladat, előfordul, hogy a támogatás visszafizetését garantáló biztosítékra már nem jut szabad fedezet" - mondta a HVG-nek Zoltán Csaba, a Start vezérigazgatója.

Márpedig az uniós támogatás folyósítására mindaddig nem kerülhet sor, amíg a biztosíték nem áll rendelkezésre. Ez utóbbi lehet jelzálogjog ingó vagy ingatlan vagyontárgyon, bankgarancia, illetve garanciaszervezet kezességvállalása. Egy támogatott beruházásnál egyrészt szükség van a saját erőre, másrészt a támogatási összeg és a beruházás visszaigényelhető áfájának előfinanszírozását is meg kell oldani, s erre jön még a támogatás összegével megegyező biztosítéknyújtási kötelezettség. Szakértők szerint ilyen esetekben érdemes igénybe venni a garanciaszervezetek kezességvállalását, amikhez általában fedezet nélkül lehet hozzájutni - szemben a bankgaranciával, amelyhez még készpénz-, értékpapír-, ingatlanfedezet vagy egy másik bank által nyújtott viszontgarancia is társulhat -, így egy támogatott beruházás nem igényel a beruházás összegénél magasabb rendelkezésre álló fedezetet.

A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) és az állami MFB-csoporthoz tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. által 50 millió forinttal 2006 őszén alapított Start legalább 5 millió, legfeljebb 100 millió forint értékben vállal készfizető kezességet. S ha a pályázó a támogatási szerződésben foglaltakat nem - vagy nem megfelelően - teljesíti, akkor visszafizeti helyette a támogatást. Ehhez a Start nem kér fedezetet a pályázóktól. A kifizetések forrása a 6,3 milliárd forint értékű Start Garancia Alap, amely a német kormány által 1991-ben adott, szénsegélyként is ismert támogatási programból megmaradt. Ez az összeg - amit kizárólag a németekkel egyeztetett célra lehetett és lehet felhasználni - az utóbbi 17 évben az MVA egy elkülönített számláján kamatozott, s másfél éves tárgyalás után a németek beleegyeztek, hogy az a kkv-k garanciájára fordítódjék. A Start pályázati kezességvállalása igazából csak szeptembertől vált vonzóvá a kkv-k számára. Akkor fogadta el a Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség a Start kezesi nyilatkozatát, ami lehetővé tette a társaságnak, hogy kezességi díját évi fix 2 százalékban állapítsa meg, valamint hogy a beérkezett igénylésekről tíz naptári napon belül döntsön.

Az EU-pályázati kezességvállalásban a Startnak tavaly novembertől versenytársa akadt, a Hitelgarancia Zrt. (HG), amely a múlt héten hozta tető alá első szerződését. A társaság a tokaji Chateau Hotel Andrássy bővítésére elnyert 126 millió forintos EU-támogatás mögé állt. Versenyről mindazonáltal túlzás lenne beszélni, hiszen a HG kondíciói mindössze egy ponton, az éves díjban térnek el a Startétól. Utóbbi évi fix 2 százalékával szemben a HG évi 1,5-2 százalékos díja az adott ügyfél minősítésétől és az ügylet kockázati besorolásától függ - tájékoztatta a HVG-t Király Zsolt, a HG marketingigazgatója.

HVG
Első ránézésre nehezen érthető, miért jó az államnak, hogy két érdekeltségét versenyezteti, a 49 százalékos tulajdonában lévő Startot az általa kétharmad arányban birtokolt HG-vel, miközben több bank (például az OTP Bank, a K&H és az Erste) szintén mindkét társaságban tulajdonos. "Mégis indokolt lehet a kettős szerepvállalás, ha figyelembe vesszük, hogy 2011-re az 50 milliárd forintot is elérheti az EU-pályázati kezességvállalási igény, miközben addigra a Start garanciaalapja maximum 20 milliárdra nőhet" - véli Zoltán Csaba. A cég évente száz-kétszáz projektre darabonként átlagosan 40 millió forint kezességvállalási értékkel számol, a nemzetközi tapasztalatokat (lásd keretes írásunkat) figyelembe véve 5-10 százalékos lehívási aránnyal. Ugyanakkor az is a HG szerepvállalása mellett szól, hogy az önkormányzatok EU-pályázataihoz is nyújthat garanciát, míg a Start csak a kkv-knak.

Kevésbé volt eddig sikeres a Start másik terméke, a tőkegarancia, lapzártánkig mindössze három ilyen igény érkezett, de csak kettőből lett szerződés. Az eredmény alapvetően a tavalyi visszafogott magyarországi befektetési hajlandóságnak köszönhető. A 73 taggal rendelkező Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület felmérése szerint például tagjaik 2007 első tíz hónapjában mindössze hét olyan, egyenként 1 millió euró alatti befektetést hajtottak végre, amihez a Start adhatott volna tőkegaranciát. Az is igaz, hogy a kockázatitőke-befektetők már csak presztízsből sem szeretnek invesztíciójuk előtt garanciáért folyamodni, attól tartanak ugyanis, hogy ez a hozzáállás azt üzenné a külvilágnak, maguk sem igazán bíznak az üzleti sikerben.

Ezzel a lehetőséggel egyébként a Start azt a szűk keresztmetszetet próbálja átvágni, miszerint a kezdeti fejlődési szakaszban lévő kkv-k általában azért nem kapnak bankkölcsönt, mert hitelképességük gyenge, a tisztán piaci alapon működő kockázatitőke-befektetők pedig az átlag feletti rizikók miatt húzódoznak a finanszírozástól. A Start jelenleg Magyarországon egyedüliként hajlandó effajta biztosítékot nyújtani, azt ugyanis a magáncégek túl kockázatosnak tartják - mondta Zoltán Csaba. Az egyedi befektetéshez kapcsolódó tőkegarancia lényege, hogy a Start évi 1-4 százalékos díjért kezességet vállal az ügyfél által tőkeemeléssel megvalósított befektetés 50-80 százalékának, 5-100 millió forintnak a megtérítésére, ha az invesztíció tárgya felszámolás vagy végelszámolás alá kerül. A garancia maximum öt évre szólhat, ha ezalatt a befektetés gazdát cserél, akkor a Start igényt tart a hozam legfeljebb 10 százalékára. Az úgynevezett portfólió-tőkegarancia pedig a Magyarországon létrejövő, kkv-kba fektető kockázatitőke-alapok tulajdonosainak kezeskedik arról, hogy megtéríti az alap végelszámolása során esetleg keletkező tőkeveszteséget az alap legfeljebb 50 százalékáig.

Csabai Károly

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzügyek

Mintavétel

A Start Tőkegarancia Zrt. tevékenységében az osztrák mintát követi, néhány eltéréssel.

Vállalkozás

Új kkv-pályázatok

Jó hír az eszközbeszerzésben illetve komplex technológiafejlesztésben érdekelt mikro-, kis- és középvállakozásoknak, hogy hamarosan újra kiírják a népszerűségi listát vezető GOP 2.1.1/A és B, illetve a KMOP 1.2.1/A és B pályázatokat.

hvg.hu Vállalkozás

Pályázati kezességvállalás: egymillió forintos garanciák

A Start Tőkegarancia Zrt-hez 2007-ben 900 millió Ft értékű igénylés érkezett a társaság két garancia termékére. Az igénylések háromnegyede a pályázati kezességvállalás (PKV), negyede pedig a befektetési tőkegarancia (BTG) termékre vonatkozott. 2007. december 31-éig megkötött szerződések értéke 365 millió forint. További tíz ügylet van szerződéskötés előtti állapotban, melyek összértéke 371 millió Ft. A Start ügyfelei hazai kis- és középvállalkozások, melyek 59 százaléka ezidáig feldolgozóipari vállalkozás volt.

Több mint 800 új fertőzött, hat halott

Több mint 800 új fertőzött, hat halott

A rendőröket is meglepte, milyen horrorkaravánt fogtak az M5-ösön

A rendőröket is meglepte, milyen horrorkaravánt fogtak az M5-ösön

Horn Gábor: Pancserkedés és apátia helyett előválasztást!

Horn Gábor: Pancserkedés és apátia helyett előválasztást!