szerző:
hvg.hu

További két év egyhelyben járással tíz évet veszít a magyar gazdaság a környező országokkal szemben – hangzott el szerdán Egerben a VOSZ Vállalkozók és Munkáltató Szövetségének Hallatjuk a Hangunkat című fórumán.

Egerben folytatódott a VOSZ Hallatjuk a Hangunkat vállalkozói fóruma, amelyen a helyi ellenőrző hatóságok vezetői és több politikus is részt vett. A fórum egyik üzenete volt, hogy a feketegazdaság elleni küzdelemben, illetve az ország versenyképességének javításában a politikára és az ellenőrző szervezetek szakmai tudására egyaránt szükség van ahhoz, hogy változzék a piaci szereplők, a vállalkozások és a lakosság gondolkodásmódja, az adókkal, az adófizetéssel, illetve a feketegazdasággal kapcsolatban.

Bodnár Pál, a szervezet Heves Megyei elnöke beszédében elmondta a térségben ugyan azok a problémák jellemzőek a vállalkozó szektorban, mint az ország egészében. A gazdasági környezetet nyomasztja az aránytalanul nagy államapparátus, a kiszámíthatatlan jogi környezet és a közterhek túlzott mértéke.

A kerekasztal beszélgetésen Harmati László helyi vállalkozó elmondta, hogy az elvesztegetett idő túl sok pénzbe kerül. Ráadásul az elvesztegetett pénzt talán még be lehet hozni, az időt viszont már soha sem. Úgy véli a VOSZ fennállásának 20 éve alatt a politikai helyzet végletekig ellehetetlenült: nem biztos, hogy ma azoknak kellene egymással megegyezniük, akik kimondva, kimondatlanul annyira gyűlölik egymást, hogy képtelenek egy asztalhoz ülni. Ennek ellenére hisz a társadalmi kiegyezésben, ugyanis nincs más lehetőség az ország gazdaságának előremenetelében.

Politikai egyezségről beszélt (az ország érdekében) Perlusz László, a VOSZ szervezési igazgatója, aki szerint, ha nem megy a kiegyezés az alapkérdésekben, új választásokat kell kiírni. Perlusz kifejtette a VOSZ hét pontba szedett gazdaságélénkítő csomagját is.

Az ország versenyképtelenségéről és a feketegazdaságról mind a vállalkozások, mind a meghívót ellenőrző hatóságok képviselői hasonlóképp gondolkodtak. Dr. Nagy László, az Apeh regionális igazgatója szerint egyértelmű, hogy a közterhek csökkentése a gazdaság kifehéredésére és az adómorál javulására jótékonyan hat, de a feketegazdaságot önmagában nem szünteti meg. A cél az lenne, hogy a szürke gazdaságban mozgó jelentős tömeget áttereljék a látható gazdaságba.

A meghívott vállalkozások vezetőit a túlellenőrzöttség és a nyolc hatóság által gyakorolt túlszabályozottság késztette valódi párbeszédre. Az elhangzottak szerint a közterhek mellett jelentős tehernek számít a büntetések mértéke, amely elsősorban a legális gazdaságban működőket sújtják, míg az illegális cégeket a hatóságok képtelenek „lekapcsolni”.

Habis László, Eger polgármestere elmondta, hogy nonszensz az a tény, miszerint az egri városi költségvetés sokkal szigorúbb szabályok között működik, mint az állam központi költségvetése.

Merczel József, a Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlésének az alelnöke szerint alapvető gond, hogy a közbeszerzési szabályozás önmagának ellentmond, amikor nem hagyja, hogy a beruházásoknál a részmunkákat saját maga ossza ki a helyi vállalkozók számára. Az önkormányzat ezzel tudná támogatni a regionális mikrokörnyezetet.

Demeter Ervin, országgyűlési képviselő szerint a politikának nagy szerepet kell vállalnia annak érdekében, hogy a társadalom gondolkodásmódjában változás történjen a feketegazdaság ellen. Úgy véli, az államnak egyszerűsítenie és csökkentenie kell a közterheket, ez már önmagában elősegítheti a közhangulat javulását és a vállalkozások, illetve a lakosság legális gazdaságba terelését.

Herman István, a Heves Megyei Közgyűlés Tagja, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, aki egyben a Vállalkozók Pártjának országos elnöke ugyancsak a közbeszerzési szabályozást módosítaná, mert az a jelenlegi formájában a korrupció melegágyának számít. Ezen kívül együttműködésre és szorosabb párbeszédre szólította fel a VOSZ-t annak érdekében, hogy minél erősebb érvényesíthessék a magyar vállalkozások érdekeit. Perlusz László a felkérését elfogadta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Vállalkozás

Új soros elnök a VOSZ élén

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) küldöttgyűlése Lits Józsefet, a VOSZ Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének elnökét választotta a VOSZ soros elnökévé - tájékoztatott az érdekképviselet. .

hvg.hu Vállalkozás

A vállalkozásokat gúzsba kötik a magas közterhek

Nem érett még a debreceni régió gazdasága és munkaerőpiaca arra, hogy a hatóságok hatékony intézkedéseket hajtsanak végre a fekete- és szürkegazdaság ellen – hangzott el a VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) Hallatjuk a Hangunkat rendezvénysorozatának április 23-i debreceni állomásán.

Fekáliával kenték össze egy momentumos aktivista autóját

Fekáliával kenték össze egy momentumos aktivista autóját

Eltűnhet a Made in China matricák egy része

Eltűnhet a Made in China matricák egy része

22 régészeti lelőhely pusztulhat el Trump ötlete miatt

22 régészeti lelőhely pusztulhat el Trump ötlete miatt

Lesifotós kémlelte, ahogy Karácsony iskolába vitte a gyerekét

Lesifotós kémlelte, ahogy Karácsony iskolába vitte a gyerekét

Lelőtték a Kecskemét volt focistáját

Lelőtték a Kecskemét volt focistáját

Radar 360: Szijjártót ölelgetik, videó került ki M. Richárd balesetéről

Radar 360: Szijjártót ölelgetik, videó került ki M. Richárd balesetéről