szerző:
MTI

A Start Plusz kártyákból több mint kétszer annyit váltottak ki az érdekeltek eddig, mint a nagyobb kedvezményt biztosító Start Extra kártyákból - derül ki a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól kapott tájékoztatóból.

Az álláskeresők elhelyezkedését járulékkedvezménnyel segítő új kártyatípusokat az elmúlt év júliusától lehet kiváltani, azóta 10283 Start Plusz kártyát és 4602 Start Extra kártyát adott ki az adóhatóság. A Start Plusz kártyát azok válthatják ki, akik tartósan álláskeresők, vagy a gyes, gyed, gyet illetve ápolási díj igénybevételét követő egy éven belül vállalnak munkát. Erre a kártyára jogosultak azok is, akik gyermekük egy éves kora után a
gyes igénybevételével együtt kívánnak munkát vállalni.
   
Amennyiben Start Plusz kártyával foglalkoztatják a munkavállalót, az első évben az összes járulékkötelezettségnek csak a 15 százalékát, a második évben pedig a 25 százalékát kel megtérítenie, tételes egészségügyi hozzájárulást pedig nem kell fizetnie a munkaadónak. A Start Extra kártyára azok jogosultak, akik ötven év feletti, vagy legfeljebb alapfokú végzettségű, tartósan álláskereső személyek. A tartósan álláskereső kategória annyit jelent, hogy a kártya igénylése előtti 16 hónapból legalább 12 hónapig volt az illető személy regisztrált álláskereső.
   
Az ilyen személyek foglalkoztatásakor a kártya érvényességének első évében egyáltalán nem kell járulékot és tételes egészségügyi hozzájárulást fizetni, a második évben pedig összes kötelezettségként 15 százalékos járulékot. E nagy kedvezmény ellenére is jóval kevesebben váltják ki a Start Extra kártyát, mert még ezzel sem tudnak elhelyezkedni. A Start kártya alaptípusát a fiatalok foglalkoztatásának elősegítésére alkalmazzák 2005 októberétől. Azóta a pályakezdők már 86872 Start kártyát váltottak ki. A kártyák érvényessége két év, jelenleg 61770 kártya van érvényben. Az érvényesség akkor is lejár, ha a két év alatt nem használják a kedvezmény igénybevételéhez. A kártyát tehát érdemes akkor kiváltani, amikor tényleges munkalehetőség is adódik.
   
A Start kártya alaptípust a pályakezdő 25 éves koráig, felsőfokú végzettség esetén 30 éves koráig használhatja. A kedvezmény ugyanaz, mint a Start Plusz kártyánál, azaz az első évben összes kötelezettségként 15, a második évben 25 százalékos járulékot kell fizetnie a munkáltatónak. Valamennyi kártya az érvényességi ideje alatt több munkáltatónál is felhasználható. A két új kártyatípusnál a minimálbér kétszereséig vehető igénybe a járulékkedvezmény, az alaptípusnál viszont csak a felsőfokú végzettségűeknél jár a kedvezmény ilyen keresetig, az alap- és  középfokú végzettségűeknél csak a minimálbér másfélszereséig számolható el az alacsonyabb járulék.
   
A Start kártyákkal igénybe vett járulékkedvezmény miatt a társadalombiztosítás nem jut kevesebb járulékhoz, mert a különbözetet korábban a Munkaerőpiaci Alap egyenlítette ki; az új típusú kártyáknál erre európai uniós források is felhasználhatók.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vállalkozás

Startkártya: mennyit spórolnak a dolgozón?

Fejenként évente több százezer forintot takaríthat meg a munkáltató, ha Start-kártyás munkavállalót foglalkoztat. Ez a lehetőség egyelőre inkább a pályakezdőknek segít elhelyezkedni, az 50 felettieknek nem.

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Kivégzések térképe: már az államok fele mondott le a halálbüntetésről

Kivégzések térképe: már az államok fele mondott le a halálbüntetésről

Inkább egy komikus: megalázó vereséggel csaphatják el elnöküket az ukránok

Inkább egy komikus: megalázó vereséggel csaphatják el elnöküket az ukránok

Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Borúra derű: egy szlovén politikus szájharmonikával szórakoztatta az EP-képviselőket

Borúra derű: egy szlovén politikus szájharmonikával szórakoztatta az EP-képviselőket