szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tőzsdei cégeket fenyegeti a könyvvizsgálók korlátlan felelőssége és a szakmai felelősségbiztosításuk nem megfelelő mértékű fedezete – hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság napokban kiadott állásfoglalása. A magyar piacon nagy az árverseny és a működési kockázatok kezelését is elvárják az auditoroktól.

Miközben a nemzetközi auditorcégek száma lecsökkent, felelősségük megnövekedett, amivel nem képes lépést tartani a tevékenységükből származó kockázatok fedezetére hivatott szakmai felelősségbiztosítás mértéke. „Ez a kockázatnövekedési tendencia sem a közvetlenül érintett Big 4 cégeknek, sem pedig a mögöttük feljövő közepes nemzetközi könyvvizsgáló hálózatoknak nem kedvez” – véli Gerendy Zoltán, a legnagyobb magyar tulajdonú, de a világ ötödik legnagyobb nemzetközi könyvvizsgáló hálózatának tagjaként működő BDO Forte ügyvezető igazgatója.

Tíz helyett ma már csak négy nagy nemzetközi könyvvizsgáló társaság (Big 4) van a piacon, s ez a piaci koncentráció mindössze húsz év alatt ment végbe. Az Európai Bizottság szerint félő, hogy ha folytatódik ez a tendencia és még eggyel csökken a Big 4 cégek száma, megbomlik a piac és ezek a társaságok vagy kivonulnak a könyvvizsgálatból, vagy aranyáron fogják kínálni a szolgáltatásaikat.

A cégvezetők helyett a könyvvizsgáló felel

„A nyilvánosságra került, multinacionális cégekkel összefüggő pénzügyi problémák esetében szinte mindig felelősségre vonták az érintett könyvvizsgálót, miközben a ténylegesen rossz operatív döntéseket meghozó gazdasági vezetők ezt gyakran megúszták” – hangsúlyozza Gerendy Zoltán, és hozzáteszi: „Az Enron-botrány miatt a cég nemzetközi könyvvizsgálója közel 10 milliárd dollár veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, tönkrement és globálisan megszűnt, 100 ezer munkatársától kellett megválnia világszerte, miközben a megbukott tőzsdei cég vezetőinek többsége - néhány esettől eltekintve - elkerülte a személyes vagy anyagi felelősségre vonást.”

A jelenlegi helyzet nem csak a BIG4 csoportot veszélyezteti, de az őket követő nemzetközi könyvvizsgáló cégek és hálózatok nemzetközi tőkepiacokra történő belépését is akadályozza. A jelenlegi magas piaci koncentráció, valamint az ügyfelek korlátozott választási lehetősége az auditorcégek között negatív hatással lehet az európai tőkepiacokra is.

A veszélyeket felmérve az Európai Bizottság javaslatot tett a könyvvizsgálók felelősségének csökkentésére, mivel úgy ítélte meg, hogy választ kell adni a szektorban tapasztalható növekvő számú jogvitára és a megfelelő mértékű biztosítási fedezet hiányára. A javaslat célja, hogy a kockázatvállalás mértékének korlátozásával helyreállítsa a könyvvizsgálói szolgáltatások terén szükséges versenyhelyzetet és erősítse az európai tőkepiacokat azáltal, hogy biztosítja az auditorcégek számára: továbbra is képesek legyenek ellátni feladatukat az uniós tőzsdei cégeknél.

Magyar piac: kisebb felelősség, nagyobb árverseny

A magyar piacon – a gazdasági szereplők méretéből és számából eredően - nem nehezedik ekkora nyomás a könyvvizsgálókra, de nagy köztük a verseny, ami gyakran lenyomja az árakat. Erre a kisebb könyvvizsgáló cégek rendszerint azzal reagálnak, hogy igyekeznek minél kevesebb szolgáltatást nyújtani. A vállalkozók viszont a bizonytalan gazdasági környezet és az ebből fakadó növekvő piaci kockázatok miatt a hagyományos könyvvizsgálat mellett elvárják az auditortól, hogy vegyen részt a vállalkozás pénzügyi kockázatainak feltárásában és kezelésében.

„A magyar vállalkozóknál leggyakrabban előforduló pénzügyi kockázatok a fiktív számlák befogadásából, a megállapodott bér nem pontos vagy nem jogszerű kifizetéséből, a készletgazdálkodás ellenőrizhetetlenségéből vagy a cég informatikai rendszerének manipulálhatóságából származnak” – osztja meg a tapasztalatait Gerendy. A gyanútlan cégeknek ezek közül már egy is nagy kárt okozhat, akár tönkre is mehetnek bele. A könyvvizsgáló tapasztalatai szerint a gyakorlatban minden hibás vezetői döntés mögött található hibás információi is. Amit ebben a helyzetben a könyvvizsgáló tehet, hogy olyan belső ellenőrzési szempontrendszert ad, aminek alapján fel lehet tárni ezeket a belső kockázatokat, és részt tud venni az ellenőrzésben is.

Jelentős pénzügyi problémák származhatnak a vállalatok gazdálkodását érintő, változó jogszabályok nem megfelelő alkalmazásából, valamint a likviditási problémák nem időben történő kezeléséből. A könyvvizsgálótól ilyenkor azt kérik, tegyen javaslatot az ideális tőkeszerkezetre, hívja fel a figyelmet a fenntartható működés korlátaira, így például az adósságcsapdára vagy a hibás árfolyamkezelésre.

„Mivel az ilyen típusú kockázatfelmérés és -kezelés hazai és nemzetközi ismeretanyaga nagyon gyorsan változik és folyamatosan bővül, ezért csak azok a könyvvizsgáló cégek tudnak naprakészek lenni, amelyek legalább regionális, de inkább globális nemzetközi hálózat tagjaként működnek” – hangsúlyozza Gerendy Zoltán és hozzáteszi: „Egy magyar könyvvizsgáló, akármilyen tehetséges, egy idő után a nemzetközi know-how és kapcsolatrendszer hiányának korlátaiba ütközik.”  A Big 4 cégeihez képest a magyar tulajdonú könyvvizsgáló cégeket mégis azért tartja jobbnak a hazai vállalkozások számára, mert ezek maguk is átélik mindazokat a pénzügyi nehézségeket, amit a magyar vállalkozások, és nem kényelmes leányvállalati pozícióból szemlélik a piaci változásokat. Mint mondja: „Mi is kint ülünk az ügyfeleinkkel a -10 fokban, és ez gyakran serkentőleg hat a mi gondolkodásunkra is.”


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Il Ferro: a rendőrség a könyvvizsgálókra vár

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) várhatóan csütörtökön vagy pénteken kapja meg az igazságügyi könyvszakértő véleményét az autóreklámokkal foglalkozó Il Ferro Kft. ügyében elrendelt nyomozásban.

MTI Gazdaság

Kinevezték a Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Bizottság tagjait

A pénzügyminiszter kinevezte a Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Bizottság hét tagját, a könyvvizsgáló törvény szerint a megbízatás 5 évre szól, és a testület - egyebek mellett - vizsgálja és értékeli a magyar nemzeti könyvvizsgálati standardokat. A kinevezési közlemény a Magyar Közlönyben jelent meg.

Együtt látható Madonna összes gyereke az ünnepi videón

Együtt látható Madonna összes gyereke az ünnepi videón

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár