szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az adóhatóság június végén 436 játékteremet ellenőrzött a Balaton partján, 12 százalékuknál találtak valamilyen szabálytalanságot, de egyet sem zártak be, a bírságok azonban 100 ezertől több millió forintig terjedtek.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tájékoztatása szerint a tó északi és déli partjára egyaránt kiterjedő akcióban mintegy száz APEH-ellenőr vett részt.
 
Engedély nélküli működtetés miatt három esetben zároltak pénznyerő automatát. Jellemző hibaként regisztrálták a vizsgálatot végzők a tájékoztatási kötelezettséggel - például a nyitva tartási idővel, a nyereményigazolás kiadásának körülményeivel - kapcsolatos hiányosságokat is és többször állapították meg, hogy  a játéktermekben nem az erőírásoknak megfelelően vezették a szükséges okmányokat.
 
A szabálytalanságokért kirótt bírság mértéke az esetlegesen korábban elkövetett vétségek súlyától, illetve a mostani ellenőrzés során feltárt hibák nagyságától függött.
 
Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke az ellenőrzést követően elmondta: a Szerencsejáték Felügyeleti Főosztály szakemberei a múlt évben összesen 13,5 ezer ellenőrzést végeztek a nyerőgépeket működtető vállalkozóknál és vállalkozásoknál. Emlékeztetett rá, hogy a szolgáltatásban és kereskedelemben gyakran a 80 százalékot is kiteszi a feltárt hiányosságok aránya. A szerencsejáték ágazatban viszont ez az arány 14 százalék. Ez az elnök szerint jól szemlélteti az iparág fegyelmezett működését.
 
Az összes játékbevétel a múlt évben 245,83 milliárd forint volt - ez egyenlő a turizmus bevételével - ebből a pénznyerő ágazat 90,16 milliárd forinttal részesedett. A magyar szerencsejáték szervezők tavaly 40 milliárd forint játékadót fizettek be az államkasszába, megegyezően a 2006-os befizetéssel. A játékadó 2005-ben mintegy 36 milliárd forint volt.
 
Azok a híradások, amelyek felnagyítva  bulvárosítják az ellenőrzések során talált hibákat, esetenként visszaéléseket, félrevezetik a közvéleményt, és veszélybe sodorják az ágazat működését - állítja Schreiber István. Az elnök úgy vélte: az időnkénti negatív felhangok mögött a legtöbbször privatizációs törekvések bújnak meg. Az elnök utalt arra, hogy kárt okozna a magyar "szerencsejáték szektor" külföldi kézbe kerülése, ez ugyanis jelentős bevételtől fosztaná meg az országot, így az államkasszát is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vállalkozás

Mi alapján értelmez az APEH?

Számtalan esetben megtörténik, hogy egy adóellenőrzés során az adóhatóság nemcsak egy jogügyletet minősít, hanem egy fogalmat illetve egy kifejezést is értelmez.

Gazdaság

Nem büntet az APEH a TEÁOR-számok miatt

Noha módosították a TEÁOR-kódok átíratására adott határidőt, az érintett több százezer adózót elbizonytalanították azok a hírek, melyek szerint az adóhivatal nem hajtja végre a gazdasági és az igazságügyi miniszter rendeletét. APEH szóvivője azt mondja, a hivatal év végéig nem bírságol azért, ha valaki nem jelenti be a vállalkozások tevékenységét jelölő számok változását - olvasható az MR1-Kossuth Rádió honlapján.

MTI Gazdaság

Elfogatóparancs APEH-adós cégek vezetői ellen

Négy észak-magyarországi társaság külföldi tulajdonosai és képviselői ellen adtak ki elfogató parancsot, miután cégeik csaknem egy milliárd forinttal tartoznak az adóhatóságnak, ők maguk pedig külföldre távoztak.

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

210-zel száguldó SUV-t kaptak el a rendőrök

210-zel száguldó SUV-t kaptak el a rendőrök

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok