szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kötelező-e belépnie a magánnyugdíjpénztárba a nyári munkát vállaló főskolásnak? Pályakezdőknek érdemes-e kiváltaniuk az egyéni vállalkozói igazolványt vagy célszerű belépniük inkább az evába? Olvasóink kérdéseire Béres Molnár Gergely válaszol.

Gyermekem főiskolára jár, nyáron dolgozni szeretne egy hónapot. Közölték a munkahelyen, hogy be kell lépnie valamelyik magán nyugdíjpénztárba. Arra lennénk kíváncsiak, hogy ez kötelező-e? Az APEH-től telefonon azt a választ kaptuk, hogy nem kötelező belépni, csak azoknak a diákoknak, akik a szakmai gyakorlatukat töltik. A többiek eldönthetik, hogy belépjenek-e vagy sem.

A magánnyugdíjról és a magán-nyugdíjpénztárakról szóló törvény alapján az a természetes személy válik pénztár taggá, aki Magyarországon első ízben létesít nyugdíj-biztosítási jogviszonyt, és ebben az időpontban még nem töltötte be a 35. életévét. Ezért, ha az Ön gyermeke munkaviszonyt létesít, akkor kötelező belépnie a magán nyugdíjpénztárba, s nincs választási lehetősége.

Fiam most pályakezdő és oktatásszervezőként fog dolgozni a munkahelyen. Arra kérték, hogy váltson ki vállalkozói igazolványt. Kérdésem a következők:
1. Melyik a jobb megoldás számára az egyéni vállalkozói vagy az evás? Mi a különbség köztük?
2. Mivel oktatás áfamentes tevékenység, mit lehet költségként elszámolnia?

Ha az Ön fia most váltja ki a vállalkozói igazolványt, akkor ő egyéni vállalkozó lesz és a személyi jövedelemadótörvényben leírt módon kell adóznia. Csak a második adóév végén lehet átjelentkeznie az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá. Az elszámolható költségek a végzett tevékenységtől függnek. Ha a költség üzleti szempontból indokolt volt, akkor az általában elszámolható. A költségelszámolás részletes szabályait a személyi jövedelemadóról szóló törvény 11. számú melléklete tartalmazza. Az evaesetében nincs költségelszámolás, hanem a bruttó bevétel után kell adózni. Ezért egyszerű. Megjegyzem, a munkahely és vállalkozás jellemzői eltérőek. Adókockázatot jelenthet a „munkahely” és a „vállalkozó” számára is a vállalkozói szerződés szerinti munkavégzés, ha az később színlelt szerződésnek minősül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Magánnyugdíjpénztár: késedelmes jóváírás az egyéni számlákon

A magánnyugdíjpénztárak az eddig megszokottnál később írják jóvá a pénztártagok egyéni számláján a 2007. évi tagdíjakat és azok hozamait – hívja fel a figyelmet az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).