szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Coface leminősítette Spanyolországot, Észtországot, Litvániát és negatív megfigyelési listára helyezte Portugáliát, Dániát, dél-afrikai országokat, valamint Vietnámot. A magyar cégeknek nem árt vigyázniuk, kivel kötnek üzletet.

A pénzügyi válság elérte Európát, és most már a legsérülékenyebb feltörekvő országok felé tart. A krízis már javában dúl Spanyolországban, Portugáliát pedig még csak most kezdi fojtogatni. A többi skandináv országnál sebezhetőbb Dániában a cégek a gazdasági fejlődés ütemének visszaesésétől, valamint a csökkenő árrésektől szenvednek. Annak ellenére, hogy pillanatnyilag a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) jól kezelik a válságot, a balti országokban, dél-afrikai országokban és Vietnamban emelkedik a hitelezési kockázat.  Az utóbbi három helyen a rossz külkereskedelmi mérleg és a gazdasági fejlődés lassulása okoz gondokat.

A dél-afrikai országokat a Coface A3-as besorolás mellett negatív megfigyelési listára helyezte. Mind Vietnamban, mind a balti országokban (Észtország és Litvánia) a túlfűtött gazdaságok a bizonyítékok a krízis bekövetkeztére. A gyors növekedés külső egyensúlyhiányt és inflációt generált. Emellett a háztartások és a vállalkozások tetemes adósságot halmoztak fel külföldi devizában. Vietnam (B besorolás mellett negatív megfigyelési lista) jelentős valutaválsággal néz szembe. Lettországban és Észtországban (mindkét ország besorolását A3-ról A4-re rontotta a Coface) a gazdasági tevékenység brutális visszaesése már elindult. A BRIC-országok eddig azért úszták meg a válságot, mert az élénk hazai kereslet és az egyensúlytalanságok hiánya miatt gazdaságuk továbbra is jó teljesítményre képes.

Európában az egyik legrizikósabb a spanyol piac, ahol eddig a gazdasági fejlődés motorjának számító építőipar aktivitása zuhant; az építőipar vergődését a fogyasztás és a beruházások csökkenő volumene okozza. A cégek fizetési hajlandósága egyértelműen romlott: a Coface adatai szerint 2008 januárja óta 66 százalékkal növekedett a kifizetésekkel kapcsolatos problémák száma az országban, ennek fele az építőiparhoz köthető. Spanyolország 2007 szeptemberében negatív megfigyelési listára került, mára pedig a Coface A2-re rontotta az ország besorolását.

Portugália a dominóeffektus áldozata, hiszen exportjának 30 százaléka Spanyolországba irányul. A késedelmes fizetések száma az év eleje óta megduplázódott. A Coface ezért A2-es besorolás mellett negatív megfigyelési listára helyezte az országot. Dánia sokkal sebezhetőbb, mint a többi skandináv ország, sérülékenyebb építőipara és a háztartások nagyfokú eladósodottsága miatt. A gazdasági helyzet egyértelmű romlása miatt a csődeljárások száma 25 százalékkal nőtt az év eleje óta. Ezért a Coface A1 besorolás mellett negatív megfigyelési listára helyezte az országot.

A válság hatása alól természetesen Magyarország sem volt képes kivonni magát. A cégek fizetési képessége egyértelműen romlott 2008 eleje óta – mondta Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója, aki szerint a legújabb minősítések roppant fontosak és hasznosak a magyar vállalkozások számára. "Magyarországon évek óta romlik a fizetési morál, ezért is ajánlatos a kereskedelmi szerződés megkötése előtt tudni azt, hogy kivel állunk szóba" – állítja az országigazgató. Mivel a vevőminősítés csupán pillanatnyi állapotot mutat, a gazdasági szereplők helyzete folyamatosan változhat.  A magyar vállalatok többsége még mindig nem építette be a tudatos kockázatkezelést működési folyamatai közé, pedig egy kereskedelmi ügylet sikerét nagyban befolyásolja a vevő hitelképességéről szerzett előzetes, pontos információ.

A vevőminősítés nemcsak a belföldi értékesítésnél ajánlott, hanem az exporttevékenységet végzők körében érdemelne sokkal nagyobb figyelmet, ahol nem rendelkeznek azzal a piaci és emberismerettel, aminek a birtokában elsajátíthatják a szükséges információkat. Minőségi különbség van egy kül- és egy belföldi vevő megismerése között. Ugyanis a magyar piacon mindig vannak információk, pletykák a helyi viszonyokról, ám egy német, francia, angol, olasz vagy spanyol vevőről nem sokat tudhat meg az eladó. Így azt sem, hogy az adott céggel az elmúlt években volt-e fizetési probléma vagy nem – mutat rá az exportkockázat lényegére Dercze.

Ezért nem lehet biztos abban, hogy érdemes-e szerződést kötni az adott szereplővel, s az mekkora szerepet játszik a saját hazája piacán. Az előzetes információ nehezebben hozzáférhető, de az esetleges nemfizetés estén a belföldi vevőket könnyebb kezelni, akár csak jogi úton, míg egy külföldi partnernél ez más jellegű problémákat vet fel. Ezért érdemes piacra lépés előtt körültekintően kereskedni a piac folyamatos ellenőrzése mellett. Tudatos követeléskezeléssel radikálisan csökkenthetik a cégek a nemfizetés kockázatát. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eső, hó, hideg és tél jön

Eső, hó, hideg és tél jön

Kijutott az olimpiára a női vízilabda-válogatott

Kijutott az olimpiára a női vízilabda-válogatott

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért