szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Start Tőkegarancia Zrt. szerződésállománya 2008. június 30-ra a 2007. év végi állomány közel ötszörösére, 1.685 millió Ft-ra nőtt. Értéke alapján a szerződések közel kilencven százaléka a pályázati kezességvállalásra (PKV), fennmaradó része pedig befektetési tőkegarancia (BTG) termékre vonatkozott. A Start vissza nem térítendő EU-s támogatások igénybevételéhez nyújt kkv-ügyfelek számára pályázati kezességet, fedezet bevonása nélkül, illetve kisvállalkozásokba befektető ügyfelei részére befektetési tőkegaranciát.

Az idei év második negyedévében a Gazdasági Operatív program (GOP-os) pályázaton nyertes vállalkozások kerültek túlsúlyba az igényléseknél, míg 2007. szeptembere és 2008. márciusa között főként Gazdasági Versenyképességi Operatív Program (GVOP-s) pályázatokon elnyert támogatásokhoz vették igénybe a PKV terméket a társaság ügyfelei. A kkv-ügyfelek jellemzően a támogatási szerződéskötés idején keresik meg a Startot a PKV termékre vonatkozó igénylésekkel. Ma még kevés olyan nagy értékű pályázati kiírást látunk, mely a III. negyedévben eljuthat a támogatási szerződések megkötésének szakaszába.” – összegezte tapasztalatait Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

 2008. június 30-ig 68 igénylést fogadott a társaság. A kockázatelemzési és értékelési folyamat során a Start az ésszerűen vállalhatónál magasabbnak ítélte a feltárt kockázatokat, így nem vállalt kezességet 13 esetben, amely közel 20%-os elutasítási aránynak felel meg. Az eddig megkötött 49 szerződés átlagos értéke 2008. június 30-án 34,4 millió Ft volt. Az ügyfelek területi megoszlását illetően továbbra is a Közép-Magyarországi Régió vezet, a Start ügyfelei több mint felének Budapesten vagy Pest megyében van a székhelye. A Start Zrt. 49 ügyfele közül 8 mikrovállalkozás, 22 kisvállalkozás és 19 középvállalkozás.

 Előrejelzés 2008. II. félévére.

Ma még kevés olyan nagy értékű pályázati kiírást látunk, mely a III. negyedévben eljuthat a támogatási szerződések megkötésének szakaszába. KKV ügyfeleink ugyanis a támogatási szerződéskötés idején keresnek meg PKV termékre vonatkozó igényléseikkel. Emiatt kissé gyengébb III. és erőteljes IV. negyedévre számítunk.” – értékelte a Start 2008. II. félévi kilátásait Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Öt júliusi pályázat extrákkal

Az idei nyár a pályázatok szempontjából semmiképp sem mondható uborkaszezonnak: az Új Magyarország fejlesztési terv kiírásain kívül is van 5 figyelemreméltó forráslehetőség. Lássuk, melyek ezek!

Nagyszabású Star Wars-játék készül, ezúttal a Ubisoftnál

Nagyszabású Star Wars-játék készül, ezúttal a Ubisoftnál

Négyszer küldte karanténba az egészséges exbarátnőjét az izraeli koronavírus-központ egy dolgozója

Négyszer küldte karanténba az egészséges exbarátnőjét az izraeli koronavírus-központ egy dolgozója

Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről

Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről