szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A Richter Gedeon szerdán adásvételi szerződést kötött a lengyel...

A Richter Gedeon szerdán adásvételi szerződést kötött a lengyel Államkincstári Minisztérium képviselőivel a GZF Polfa még állami kézben lévő, 29,6 százalékos üzletrészének megszerzéséről, s a magyar társaság ki is fizette a szóban forgó részvénypakett - korábban kötött privatizációs szerződés feltételeiben megszabott - 87,3 millió zlotys vételárat. A csütörtökön bejelentett tranzakció eredményeként a Richter Gedeon részesedése a GZF Polfában 99,8 százalékra emelkedett. 

2002-ben indult a történet

Az ügy évekkel ezelőtt kezdődött: a lengyel Kincstárügyi Minisztérium 2002. augusztus 12-én a Richtert ítélte győztesnek a Grodziskie Zaklady Farmaceutyczne Polfa (GZF Polfa) gyógyszergyár privatizációs tenderén. Ennek eredményeként a magyar gyógyszercég alaptőke-emelés keretében 51 százalékos többségi tulajdonú részesedést szerzett a GZF Polfa apportálásával megalakuló új lengyel gyógyszergyártó cégben. 

A lengyel Államkincstár a saját 49 százalékos részesedéséből a privatizációs törvény szerint 7,5 százalékot átadott a GZF Polfa munkavállalóinak. A 2002. augusztus 29-én kelt privatizációs szerződés szerint a fennmaradó állami részesedésre a Richternek elővásárlási joga volt. Ennek megfelelően 2003. december 30-án a Richter további 12 százalékos részesedést vásárolt az államtól, továbbá folyamatosan megvásárolta a munkavállalók által eladásra kínált részvényeket. 

Menetel a Richter

A Richter egyébként szerdán 0,83 százalékos veszteséggel 32 825 forinton fejezte be a kereskedést. Ugyanakkor a csütörtöki kereskedést a Polfa-ügylet és a kedvező hangulat miatt remekül kezdte a gyógyszerpapír, 52 másodpercperccel a nyitás után már 33 500 forintnál tartott a kurzus, ami több mint 2 százalékos erősödésnek felel meg. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén

A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

Áthajtott a piroson, majd a nagykörúti villamossínen haladt tovább egy Lamborghini – videó

Áthajtott a piroson, majd a nagykörúti villamossínen haladt tovább egy Lamborghini – videó