szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idén, a félév végéig 20091 gazdasági társaság alakult jogelőd nélkül, közel másfélszer annyi, mint az előző három évben átlagosan. Ennek ellenére az APEH a cégek több mint 20 százalékát ellenőrizte a 90 napos határidőn belül.

A mulasztási bírság alapjául szolgáló hiányosságok aránya 10 százalék volt, az ellenőrzések 240 esetben találták indokoltnak az adószám felfüggesztése iránti eljárás megindítását. Más vizsgálatokat is figyelembe véve az igazgatóságok összesen 4753, az adószám felfüggesztésére irányuló határozatot hoztak, és 5916 adószámot töröltek, több mint hat és félszeresét az egy évvel ezelőttinek.  

A feketegazdaság elleni küzdelem jegyében az adóhatóságnak az idei évtől az újonnan, jogelőd nélkül alakult cégek legalább 20 százalékát ellenőriznie kell az alapítást követő 90 napon belül - ezt a vállalatalapítások egyszerűbbé tétele indokolja. A kiválasztásra kockázatelemzés alapján kerül sor. Ellenőrzésre számíthat az a társaság, amelynek tagja, vezető tisztségviselője köztartozással megszűnt, jelentős összegű adóhiánnyal, adószám-felfüggesztéssel, törléssel, üzletbezárással, tevékenység felfüggesztésével érintett társaság tagja, vezető tisztségviselője volt. Ha az adóhatóság szabálytalanságot talál, felfüggeszti az adószámot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

APEH: újdonságok a számlázásban

A számlázás az új áfatörvény alapján is sokszor nehézséget okoz a gyakorlatban. A közelmúltban az adóhatóság több számlázással kapcsolatos értelmezést is közzétett honlapján. Összefoglaló a legfontosabb fejleményekről.

hvg.hu Itthon

Az APEH-hez fordul az uzsorások miatt Monok polgármestere

Az országunkat és térségünket sújtó, a családok életét megnyomorító, súlyos bűncselekmény-gyanús probléma megoldásához kérem az Ön segítségét - írja Monok polgármestere, Szepessy Zsolt az APEH elnökéhez címzett nyílt levelében, amelyben az adóhatóság segítségét kéri.