szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eredményesen zárultak az elmúlt napok munkaügyi ellenőrzései a Balaton északi és déli partján. Az OMMF Közép-dunántúli Munkaügyi Felügyelősége és Dél-Dunántúli Munkaügyi Felügyelősége több mint 200 munkáltatót ellenőrzött, 455 munkavállalónál tártak fel különböző jogsértéseket. Feketén 244 ember dolgozott.

Az idénymunkák esetén jellemző az alkalmi munkavállalói könyv használata, de a felügyelők tapasztalatai szerint ennek kitöltése gyakran hiányos. Az AM könyv szabálytalan alkalmazása mellett több esetben a különböző bérpótlékok kifizetésének elmulasztása, kettős nyilvántartás vezetése és néhány vállalkozásnál a fiatal munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó speciális szabályok megsértése miatt büntettek a felügyelők.

Például, egy kürtős kalács sütödében éjszaka kellett dolgoznia egy 17 éves fiatalnak. A fiatal, vagyis 18 év alatti munkavállalók éjszakai foglalkoztatása szabálytalan, ők este 10 és reggel 6 óra között nem foghatóak munkára. Egy rétes-boltban, konyhai kisegítő munkát végző 15 éves fiatalt szerződéssel ugyan, de bejelentés és írásos szülői hozzájárulás nélkül foglalkoztattak, ami szintén szabálytalan. Fiatal munkavállaló csak akkor vállalhat szülői hozzájárulás nélkül munkát, ha már betöltötte a 16. életévét.

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Alkalmi munkavállalás: az új szabályozás előszele

A kormány szeptemberben módosításokat nyújtana be a parlamentnek az alkalmi munkavállalói könyves foglalkoztatással kapcsolatban, az új szabályozást jövő év január 1-jétől szeretnék életbe léptetni - mondta Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

hvg.hu Vállalkozás

Nyugdíjas magánszemély munkaviszonya és egészségügyi ellátás

Hány százalékot vonhat le a bank az árfolyamnyereségből adó jogcímén? Köthetnek-e nyugdíjassal megbízási szerződést? Visszlízingelésnél kell-e illetéket fizetni és ha igen, mikor? Ha lejár a munkanélküli segély, utána meddig jogosult egészségügyi ellátásra? Olvasóink kérdéseire az APEH válaszol.

hvg.hu Vállalkozás

A feketemunka ellen fogott össze a vegyipar és az OMMF

Partnerségi együttműködésről írt alá megállapodást az OMMF és a Nitrogénművek Zrt. szervezésében Pétfürdőn 13 vállalkozás, szervezet, amely vállalja, hogy elkerüli a feketefoglalkoztatást, és mindent megtesz a munkavállalók védelmét biztosító munkaügyi és munkavédelmi előírások megtartásáért.

MTI Itthon

OÉT: új szabályozás várható a munkaügyi perek költségviseléséről

Amíg a szakszervezeti oldal a munkaügyi perek perköltség-mentességének visszaállítását követelte, addig a munkáltatói oldal ezt mereven elutasította, a kormányzat viszont jövedelemhatárhoz kötné a perköltség-mentességet - erről bontakozott ki vita az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) pénteki ülésén.