szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TEÁOR-kódok átsorolásakor egyelőre marad a december 31-ei határidő. Amelyik cég nem sorol át az év végéig, megteheti ezt a 2009-ben benyújtandó társasági adó (tao) bevallásában. Erre csak akkor van lehetősége, ha elfogadják az új szabályozást. Tévesen közöltük az Adófórum Világgazdaságból szemlézett értesülését, miszerint november elsejével törlik a céget, ha nem sorolja át tevékenységét az új TEÁOR-kódok alá.

Eddigi költségek és problémák

A TEÁOR-számok bejelentésével kapcsolatos eljárás illetékmentes. Cégek esetében tekintettel arra, hogy a cégbíróság előtti eljárás kötelező jogi képviselet mellett lehetséges, ügyvédi költségek merültek fel a TEÁOR-számok módosítása kapcsán. Tekintettel azonban arra, hogy ezek nem állami bevételek, ennek visszafizetését nem tudja a tárca utólag elrendelni. 
Keresse ki új kódját a TEÁOR-átfordítókulcs segítségével!

A félreértést az Adófórum portálon "Mégis lépnünk kell TEÁOR-ügyben, a végső határidő: november 1." címmel megjelent írás következő mondata okozhatta: "Az igazságügyi tárca tervei szerint 2009-től a TEÁOR-számok nyilvántartása az adóhatóság és a KSH feladata lesz, így azokat kiiktatják a cégnyilvántartási rendszerből. A kódokat azonban ezelőtt kötelezően át kell sorolnia minden vállalkozásnak, különben őket is törölhetik a cégjegyzékből." Az Adófórum a "Törölhetik a renitens cégeket"  címmel hasonló tartalmú anyagot közölt a Világgazdaság értesülésére hivatkozva, a cikket több gazdasági portál  - köztük a hvg.hu is átvette, tévesen.

A fenti mondat ugyanis csak féligazságot tartalmaz. Jövőre az adóhatóság a KSH közreműködésével valóban leveszi a terhet az egyébként is túlterhelt cégbíróság válláról, és 2009 márciusától törlik a kódokat a cégjegyzékből. Az átsorolásra azonban továbbra is december 31-éig van ideje a cégeknek.  A cégtörlés veszélye - a jelenleg hatályos szabályozás értelmében - ezután is fennáll, ám csak abban az esetben, ha nem fogadják el november elsején az új szabályozást. Eszerint ugyanis akik nem sorolnak át az év végéig, 2009 májusi tao-bevallásukhoz mellékelt adatlapon pótolhatják ezt.

A TEÁOR-kódok cégjegyzékből való törlése miatt nehezen lesz beazonosítható a vállalkozás profilja, s ez zavaros helyzetet teremthet üzleti megállapodásoknál - hívta fel az adóhatóság figyelmét a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete a bevallások korszerűsítési fórumán. Előfordulhat például, hogy egy építőipari cég zöldségest bíz meg alvállalkozói feladatokkal - magyarázta a hvg.hu-nak Ruszin Zsolt, az egyesület elnökségi tagja. Ezért aztán szerinte nem ártana a  tevékenységi körökhöz rendelt kódokat visszatáplálni a cégjegyzékbe, ahogy korábban a bankszámlaszámoknál történt. Mint mondta, a szükséges technológia elérhető, sőt van lehetőség a TEÁOR-kódok és a bankszámlaszámok összefésülésére is. Döntés eddig nem született, de az adóhivatal az egyesület felvetése ellen nem tiltakozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfüggesztik a Johnson & Johnson vakcinával oltást az Egyesült Államokban

Felfüggesztik a Johnson & Johnson vakcinával oltást az Egyesült Államokban

Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer

Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer

Orbán: 3 millió beoltott

Orbán: 3 millió beoltott