szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fenntartási nehézségeik miatt bezárás fenyegeti a közjegyzői irodákat. Ennek okaként a közjegyzői díjak tízéves stagnálását és az egy főre jutó ügyszámok alacsony értékét jelölte meg a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK). A megoldást jelentő törvényjavaslatról immáron több hónapja egyeztetnek az Igazságügyi Minisztériummal.

A javaslat – melynek eredeti célja a bíróságok tehermentesítése – több jogosítványt ad a közjegyzők kezébe. Eszerint jövőre ők működtethetnék az úgynevezett letéti tárat, amely az okiratok elektronikus formában való őrzésére szolgál, új nemperes eljárásokat folytathatnak le, mint például a bejegyzett élettársi kapcsolat megszüntetése. Kirendelhetnek igazságügyi szakértőt az előttük folyó nemperes eljárásban. Az előzetes közjegyzői bizonyítással a felek a bíróság közreműködése nélkül elkezdhetnek közokiratokkal alátámasztott bizonyítékokat gyűjteni, ezáltal nagyobb az esély – az olykor igencsak hosszadalmas és költséges –  per elkerülésére. Mindez azonban nem jelent kötelezettséget a felekre nézve; ha úgy tartja kedvük, bármikor bírósághoz fordulhatnak.

Mivel évente 180 ezer peres és 500 ezer nemperes eljárást kell lefolytatniuk a rendkívül leterhelt bíróságoknak, és így a perek eljárási ideje gyakran egy-másfél évre is kitolódik, Draskovics Tibor igazságügy-miniszter szerint a nemperes eljárásokba tapasztalt közjegyzőket is be lehetne vonni a peren kívül megegyezések koordinálására. A tárca tehát a jövőben is nyitott arra, hogy ilyen céllal új típusú közjegyzői szolgáltatásokat hozzon létre.

A közjegyző, amennyiben a fentiekhez hasonlatosan hatósági feladatokat vesz át a bíróságoktól, adót termel, ellenben egy fillérbe sem kerül a költségvetésnek – tartja a kamara. Szerintük a közjegyzők tevékenységi körének bővítése kompenzálhatja az alacsony ügyszámból eredő fenntartási gondjaik egy részét. Két év alatt ugyanis duplájára nőtt azoknak a közjegyzőknek a száma, akiknek nincs annyi ügyük, hogy egy közjegyzői irodát gazdaságosan működtessenek. Idén már az irodák 20 százaléka nem képes lefolytatni azt az évi 1300 eljárást, ami megélhetésüket garantálná. Különösen a vidéki irodákat fenyegeti a bezárás, mivel hitelesítési ügyekből is csak elvétve akad a költségek fedezéséhez szükséges összeg. Főként azok a helyi közjegyzők vannak gondban, akik bankkal, nagyobb vállalattal nem rendelkező székhelyen dolgoznak, miközben a térségi szociális helyzetből fakadóan a magánszemélyek eljárási ügyeiből is csupán töredékösszegek folynak be a közjegyzői iroda kasszájába.

A kamara panaszai szerint több ügylet esetében a bevételek az államnak megfizetendő adót is tartalmazzák, az általános üzemeltetési költségekben jelentős tétel a törvényes működés, a szigorú szabályok szerinti archiválás, és az átlagosnál felszereltebb irodai háttér biztosítása. A megfelelő működéshez – ügyszámtól függetlenül – minimálisan két fő alkalmazása szükséges. A kamara fájlalja, hogy állandó költségeik magasak, mégsem igényelhetnek költségvetési támogatást, ráadásul díjazásuk tíz éve változatlan.

Az átlagemberek –  Tóth Ádám, a MOKK elnöke szerint tévesen – legtöbbször magasnak találják a közjegyzői díjakat annak ellenére, hogy azok értéke degresszív: jóformán csak a legalacsonyabb ügyértéknél éri el a 2 százalékot. Megjegyezte, 1992 előtt lineáris 2 százalékos kulcsot alkalmaztak. A kamara álláspontja szerint a feladatkör további bővítése mellett a díjszabás átstrukturálása, az inflációhoz igazítása megfelelő megoldást jelenthet a problémákra.

Az igazságügyi tárca a közeljövőben egyeztetésre küldi azt a tervezetet, amely módosítaná a közjegyzők díjazásról szóló rendeletet – értesült a hvg.hu. A minisztérium célja állítólag az, hogy a hasonló ügyintézést igénylő, magasabb díjazású ügyekben csökkentse az állampolgárok költségeit, de a díjazás egészében megfelelően biztosítsa a közjegyzői irodák működését.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

Lassul a járvány terjedése a briteknél

Lassul a járvány terjedése a briteknél

Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban

Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban