Vállalkozóként szeretnék nyugdíjba menni, milyen teendőim vannak ezzel kapcsolatban? Rokkantnyugdíjasként mikortól vagyok jogosult öregségi, korkedvezményes vagy egyéb ellátásra? Olvasói kérdések.

Evás egyéni vállalkozó vagyok. Egy hónap múlva elérem a nyugdíjkorhatárt, és ezt szeretném is igénybe venni 45 év munkaviszony után. A vállalkozásomat kiegészítő tevékenységként szeretném tovább folytatni. Milyen teendőim vannak ezzel kapcsolatban, kell-e a nyugdíjba menetel előtt adóbevallást, nyenyi-bevallást készíteni és lezárni, majd újból elindítani a kiegészítő tevékenységet? Hova és mit kell bejelenteni, milyen havi bevallási illetve befizetési kötelezettségeim lesznek a kiegészítő tevékenység elindítása után?

A társadalombiztosítás vonatkozásában válaszom a következő: az egyéni vállalkozó, ha részére saját jogú nyugellátást állapítottak meg, illetőleg annak folyósítását megszüntették (szüneteltették) a megállapítás, megszüntetés időpontját követő 15 napon belül ezt köteles bejelenteni a telephelye (állandó lakhelye) szerint illetékes állami adóhatósághoz. A nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartó lapot a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóról is ki kell állítani.

A kiegészítő tevékenységet folytató evás egyéni vállalkozó egyszer fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot napi 145, havi 4350, forintot és fizeti a 9,5 százalékos nyugdíjjárulékot, amelynek alapja az eva adóalap tíz százaléka.

1953-ban születtem, s 1971 óta folyamatos a munkaviszonyom (37 év). Jelenleg táppénzen vagyok, és az orvosok javasolták a leszázalékolásomat. Rokkantsági nyugdíj kiszámításánál figyelembe veszik-e az eltöltött évek számát, azaz számít-e az, hogy még egy évvel meghosszabbítsam, és így 38 éves legyen a munkaviszonyom? Ebben az esetben van-e különbség, és ha igen, akkor mekkora a normál és a rokkantsági nyugdíj mértéke között?

Rokkantsági nyugdíjra az jogosult, akinek egészségkárosodása:
-  79 százalékos mértékű, vagy
- 50-79 százalékos mértékű, ezzel összefüggésben a jelenlegi vagy az egészségkárosodását megelőző munkakörében, illetve a - képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, azonban a rehabilitációs szakértői szerv szakvéleménye alapján rehabilitációja nem javasolt, és
-  az életkorára előírt szolgálati idővel rendelkezik, és
- kereső tevékenységet nem folytat, vagy keresete, jövedelme legalább 30 százalékkal alacsonyabb az egészségkárosodást megelőző négy naptári hónapra vonatkozó keresete, jövedelme havi átlagánál, és
- táppénzben, baleseti táppénzben nem részesül.

Tehát a rokkantsági nyugdíjra jogosultsághoz az orvosi, és a jogi feltételeknek egyaránt meg kell felelni.

 - a III. rokkantsági csoportba tartozik az, akinek egészségkárosodása 50-79 százalékos mértékű. 
 - a II. rokkantsági csoportba tartozik az, akinek egészségkárosodása 79 százalékot meghaladó mértékű, de mások gondozására nem szorul.
 - a I. rokkantsági csoportba az tartozik, akinek egészségkárosodása 79 százalékot meghaladó mértékű, és mások gondozására szorul.

A rokkantsági nyugdíj összege a nyugdíj összege a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresettől, és a szolgálati idő alapján meghatározott mértékétől függ. A mérték alakulását befolyásolja a megrokkanás időpontjában betöltött életkor, és a kérelmező egészségkárosodásának mértéke, vagyis az, hogy hányadik csoportba tartozó rokkant.

A III. rokkantsági csoportba a nyugdíj összegének kiszámítása lényegében megegyezik az öregségi nyugdíj számításával. A rokkantsági nyugdíj összege a II. rokkantsági csoportban a havi átlagkereset öt, az I. rokkantsági csoportban pedig tíz százalékkal több, mint a III. rokkantsági csoportban.

A feltett kérdésre a konkrét válasz, a rokkantsági nyugdíj összegét az elismert szolgálati idő befolyásolja, mégpedig 37 év szolgálati idő esetén a nyugdíj összege a havi átlagkereset 75,5 százaléka míg 38 év esetén a mérték 77 százalék, természetesen „alapesetben”, azaz a III. rokkantsági csoportban, amelyet növelhet az előzőekben ismertetett további rokkantsági csoport „kedvezmény”.

Még több kérdés-választ olvashat itt!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hőség, zivatar - mindenre figyelmeztetést adtak ki

Hőség, zivatar - mindenre figyelmeztetést adtak ki

Fotózzon főpolgármester-jelölt nélküli főpolgármester-jelölti kampánypultokat!

Fotózzon főpolgármester-jelölt nélküli főpolgármester-jelölti kampánypultokat!

Sál, sapka nem, de esernyő jól jöhet ma

Sál, sapka nem, de esernyő jól jöhet ma

Halálos baleset percekkel az esküvő után

Halálos baleset percekkel az esküvő után

Tarlós gyűjtötte össze elsőként az ajánlásokat

Tarlós gyűjtötte össze elsőként az ajánlásokat

Hétvégén eldőlhet, meg lehet-e fékezni Trumpot

Hétvégén eldőlhet, meg lehet-e fékezni Trumpot