szerző:
MTI

A kormány saját hatáskörében dönthetne a kis- és középvállalkozások (kkv) esetében arról, hogy az EU-s pályázati önrészt a jelenlegi 60-70 százalékról 30-40 százalékra csökkentse, emiatt nem kell az unióhoz fordulnia - mondta a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke.

Gyurcsány Ferenc négypontos javaslatának első pontja támogatandó, hiszen a kis- és középvállalkozások számára kezelhetetlen az előírt önrész - mondta Surján László sajtótájékoztatón. Szerinte az önrész mérséklésének lehetősége azonban most is a magyar kormány rendelkezésére áll, ám ezt nem teszi meg.

A vállalkozói szférára vonatkozó uniós szabályok figyelembe veszik a vállalkozások anyagi erejét, és a térségét, ahol az adott vállalkozás működik. Ez - jegyezte meg Surján - Magyarország számára azt jelenti, hogy a központi régió kivételével a maximális támogatás adható az ország egész területén. Ez a közepes vállalkozások esetében 60, míg a kisvállalkozásoknál 70 százalékos támogatást jelent. Közölte: ennek ellenére a kormány a 2007-es pályázatokban csak 30 százalékos támogatást biztosított, s a pályázatokban azóta is ekkora támogatást nyújtanak.

"Elképesztő tudatlanság vagy elképesztő pimaszság az EU-tól kérni számon a támogatási határokat, amikor a magyar kormány a saját hatáskörében mesterségesen felemeli a vállalkozások terheit" - fogalmazott a politikus, aki szerint a mai pénzügyi-gazdasági helyzetben nagyon hiányzik a vállalkozások feltőkésítése, amit a kormány az elmúlt években elmulasztott megtenni.  

A politikus közölte: a helyzet javítása érdekében a KDNP hárompontos javaslatot fogalmazott meg a kormánynak. Eszerint egyrészt a kormány azonnal csökkentse a kis- és középvállalkozások EU pályázataiban az önrész mértékét az unió által meghatározott minimumszintre, azaz kisvállalkozások esetében 30, közepes vállalkozásoknál pedig 40 százalékra. Másrészt a párt fontosnak tartja, hogy pályázni munkahely-teremtéssel és/vagy GDP-növekedéssel járó tervezetekkel lehessen, de ezekhez további, az uniós szabályokon túlmutató feltételeket - mint például az árbevétel-növekedés - ne kössenek. Harmadrészt fontosnak tartják, hogy a nem vállalkozói szférához tartozó pályázatok esetében minden esetben érvényesítsék a támogatás maximális mértékét, a 85 százalékot.

Surján leszögezte: Gyurcsány Ferencnek nem az EU-hoz kellene fordulnia, csupán Bajnai Gordon fejlesztési minisztert kellene utasítania arra, hogy éljen az adott lehetőséggel, és csökkentse az önrészt a pályázatokban.

Gyurcsány Ferenc kedden jelentette be, hogy a magyar kormány négypontos javaslatot terjeszt az EU állam- és kormányfői elé a pénzügyi válság leküzdése érdekében. A javaslat első pontja megváltoztatná a kohéziós politikai EU-szabályozást a kis- és közepes vállalatok javára. A miniszterelnök szerint jelentős előrelépés történt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

„Gyurcsány Ferenc inkább ne csináljon semmit!”

A Fidesz arra kéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy a jelenlegi válsághelyzetben inkább ne csináljon semmit, mert eddigi kijelentéseivel inkább rontott a helyzeten, mint javított - mondta az ellenzéki párt alelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Gyurcsány hamarabb jött, mint várták

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön az első menetrendszerinti járattal hazaérkezett Brüsszelből az EU-csúcsról, a tervezettnél hamarabb - erősítette meg Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Gyurcsány és az ő virtuális világa

Gyurcsány Ferenc megint még azelőtt akarta az országot megmenteni, hogy tudta volna, miről van szó. A költségvetés és az adótörvények visszavonása helyes, bár elkésett döntés volt. De innen szakmailag, és nem nyilvános bejelentgetésekkel kellett volna tovább haladni. Teljesen feleslegesen nemzeti szintű kerekasztalt hívott össze, ahol se munka, se döntés nem lehetséges. A megjelentek többségének nincs gazdasági kompetenciája – ha szólnak, baj, ha nem szólnak, az is baj.

MTI Itthon

Gyurcsány: pénzügyi stabilitás mindenek fölött

A mostani helyzetben elsődleges a hazai pénzpiacon a pénzügyi stabilitás és finanszírozás biztosítása - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően, hogy a vezető pénzügyi, gazdasági szakemberekkel találkozott.

MTI Gazdaság

Gyorsabb válságkezelést ígérnek az uniós vezetők

A pénzügyi szektor után a reálgazdaság, mindenekelőtt az ipar támogatását is kilátásba helyezték az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői csütörtökön Brüsszelben befejeződött kétnapos találkozójukon.

MTI Itthon

Gyurcsány szívességet kért Orbántól

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnökén keresztül azt kérte Orbán Viktortól, vesse latba befolyását annak érdekében, hogy az európai konzervatív pártok is támogassák a Magyarország által javasolt négy pontot. A Fidesz szóvivője közölte, Orbán Viktor közbenjár a magyar javaslat elfogadása érdekében.

Elvágta a torkát egy rab, a börtönőrök mentették meg

Elvágta a torkát egy rab, a börtönőrök mentették meg

Több mint 2 millió wifijelszó került ki a netre – lehet, hogy az öné is

Több mint 2 millió wifijelszó került ki a netre – lehet, hogy az öné is

Újabb merényletekre számítanak Srí Lankán

Újabb merényletekre számítanak Srí Lankán

Félnek kiadni Trump adóbevallását

Félnek kiadni Trump adóbevallását

Több mint 15 milliárd forintnyi vagyont foglalt le tavaly a rendőrség

Több mint 15 milliárd forintnyi vagyont foglalt le tavaly a rendőrség

Videó: Szétszedték a Huawei P30 Prót, ezt találták a belsejében

Videó: Szétszedték a Huawei P30 Prót, ezt találták a belsejében