szerző:
MTI

Igényelhető keddtől a K and H Bank fiókjaiban és a mikrofinanszírozó szervezeteknél a 800 milliárd forint hatású likviditásbővítő csomag egyik legfőbb eleme, a megújított, eddiginél kedvezőbb kondíciójú Új Magyarország Mikrohitel - jelentette be Bajnai Gordon gazdasági és fejlesztési miniszter.

A beruházásra és forgóeszköz-finanszírozásra is felvehető  mikrohitel összege a korábbi bejelentésnek megfelelően 6 millióról 10 millió forintra, futamideje ötről tíz évre nő. A legkisebbek, a családi vállalkozások nagyon alacsony, 6-9 százalékos kamaton juthatnak forráshoz türelmi idővel, amihez állami garanciát lehet igénybe venni - mondta Bajnai Gordon.   Ugyancsak elindult a 10 és 100 millió forint közötti hitelfelvevőknek szóló program, a felvett hitel 80 százaléka mögött állami garancia van, így a bankok a megnehezedett feltételek és megnövekedett kockázatok ellenére képesek lesznek kedvező feltételekkel nyújtani hiteleket - tette hozzá.    

A bankok közül elsőként a K and H finanszíroz az új feltételekkel, de további három nagy bank is benyújtotta már pályázatát, és mások is érdeklődnek - mondta a miniszter. Bába Ágnes, a K and H vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: a jelenlegi helyzetben a jó áron elérhető forinthitelek nagyon értékesek a vállalatok számára, s arra számítanak, novemberre már számottevő állománnyal rendelkeznek ezekből a termékekből. A garancia még a mikrohitelnél is fontosabb a legsérülékenyebb kis- és középvállalkozói (kkv) kör számára - hangsúlyozta. 
   
Bajnai Gordon elmondta, hogy a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) által meghirdetett kkv növekedési csomag célja az, hogy a hazai GDP felét adó, és a magyarországi munkavállalók 70 százalékát foglalkoztató mikro-, kis- és középvállalkozói szektor minél kevesebbet érezzen a kedvezőtlen folyamatokból. A vállalkozások a miniszter szerint legalább négy területen érezni fogják a nemzetközi válság hatásait: nehezebb lesz forráshoz, tőkéhez jutni; szűkülnek a piacok; kevesebb lesz a beruházás; munkahelyek szűnnek meg, gyártelepek zárnak be. Azok vészelhetik át a válságot, akik időben megkezdik az alkalmazkodást a nehezebb feltételekhez - hívta fel a figyelmet.
   
A kormány megpróbál "esernyőt tartani" a vállalkozások fölé - mondta Bajnai Gordon. Ezért összehangolt cselekvéssort indít, amelynek része a beruházások bővítése, a külföldi beruházók fokozottabb ösztönzése, a válságövezetekbe való terelése vagy éppen olyan alapok indítása, amelyek ezeket a területeket érintik. Ennek részeként a kormány több mint 1.800 milliárd forintnyi építőipari beruházást indít el a következő másfél évben. A csomag része egy exportösztönző csomag, amely megpróbál azokra a piacokra koncentrálni, amelyek kevéssé lassulnak le. Továbbá olyan regionális válságkezelő alapokat mozgósítanak, amelyek képesek újraindítani a foglalkoztatást ott, ahol tömegesen szűnnek meg a munkahelyek.

A csomagon belül a legsürgetőbb lépés a miniszter szerint a finanszírozás folyamatosságának a biztosítása volt, a bankok ugyanis elsőként a legkockázatosabb ügyfélkörtől, a kisvállalatoktól vonták meg a finanszírozást. A támogatásokat illetően könnyítenek a feltételeken, azokat a piaci realitásokhoz igazítva, csökkennek például a növekedési elvárások, a már uniós pénzt nyert több mint ötezer vállalkozás esetében is. Készülnek a gazdaság élénkítésére szolgáló források növelésére is - tette hozzá. A miniszter a sajtó érdeklődésére elmondta: az új költségvetés megszorító intézkedései elsősorban az állami szférát érintik; a lakosságot illetően a nyugdíjkorrekciós mechanizmusban foglalt nyugdíjemelés és a családi pótlék emelésének elhalasztásán kívül más jelentős tétel nincs.
   
A devizahitellel rendelkező lakossági ügyfelek megsegítéséről  szerdán tárgyal a kormány; ez nem azt jelenti majd, hogy kockázatukat átvállalják - erősítette meg Bajnai Gordon. Ha a külső piacokon recesszió alakul ki, várhatóan üzemeket zárnak be - mondta Bajnai Gordon. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy jóval százezer alatt lesz majd a munkanélkülivé válók száma. "A válságkezelés egyik fontos szabálya, hogy a helyes dolgokat helyes sorrendben kell csinálni" - válaszolta az adócsökkentést firtató kérdésre. A legfontosabb a bizalom helyreállítása, minden olyan forrást, amivel költséget lehet csökkenteni, adósságcsökkentésre használunk fel - mondta. 
   
A miniszter szerint úgy tisztességes radikális adócsökkentésről beszélni, ha hozzáteszik, hogy ez radikális költségcsökkentést is jelent az állam részéről; ezt más szavakkal úgy lehet megfogalmazni: gigantikus szigorítás - mondta. Lehet, hogy valaki úgy gondolja, lehet radikális adócsökkentést csinálni radikális költségcsökkentés nélkül is, de ennek következménye az azonnali pénzügyi összeomlás lenne Magyarországon, ez pedig nem lenne jó senkinek - tette hozzá. Először stabilitást teremtünk, ennek érdekében még az idén teljesítjük a maastrichti kritériumokat, utána azonban az összes felszabaduló forrást adócsökkentésre kell fordítani, mert Magyarországnak arra kell koncentrálnia, hogy amikor a válság véget ér, elsőként kerüljön ki a viharból - jelentette ki.
   
Az egyszerűsítés terén rengeteg feladat van - ismerte el a miniszter. Magyarország most 750 milliárd forinttal költ többet adminisztrációra, mint az uniós átlag, ennek mérséklése Bajnai Gordon szerint felér egy adócsökkentéssel. Még az idén be tudunk jelenteni olyan egyszerűsítéseket, bürokráciacsökkentő lépéseket, amelyeket már jövőre be lehet vezetni - mondta.

 

  
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Vállalkozás

Garancia a mikrohitelre: 80 százalékos kezességvállalás

Az Új Magyarország Mikrohitel programban nyújtott kölcsönökhöz 80 százalékos készfizető kezességvállalást biztosít a vállalkozóknak a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., a szolgáltatás hamarosan valamennyi megyében elérhető lesz - közölte a társaság igazgatója pénteken Nyíregyházán, ahol együttműködési megállapodást kötöttek a kölcsönt kihelyező PRIMOM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvánnyal.

MTI Vállalkozás

Mikrohitelezésre 30 helyett 50 milliárd forint jut

A kidolgozás alatt lévő, visszatérítendő támogatást nyújtó Jeremie-programban az eredetileg a mikrohitelezésre szánt 30 milliárd forint keretet 50 milliárdra emelik, a portfóliógaranciára 89 milliárd forintot, a kockázati tőkealapokra 45 milliárd forintot szánnak.

Scholz: évekig ne várjanak kamatemelést

Scholz: évekig ne várjanak kamatemelést

Három gyermek kapta a halálra vert kunmadarasi kislány szerveit

Három gyermek kapta a halálra vert kunmadarasi kislány szerveit

Ashley Cole visszavonul

Ashley Cole visszavonul

Holtan találták Olaszországban a kilenc napja eltűnt francia túrázót

Holtan találták Olaszországban a kilenc napja eltűnt francia túrázót

Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme

Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?