szerző:
hvg.hu

Az APEH kontaktcenterének pécsi igazgatósága szerint a nyugdíj mellett heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkező társas vállalkozónak fizetnie kell a 4 350 forintot. Igazuk van? Melyik a végleges határidő a TEÁOR-számok módosításánál? Olvasóink kérdéseire Béres Molnár Gergely, a hvg.hu adószakértője válaszol.

Jutka
A HVG Tb 2008 különszámának 8. oldalán lévő információ szerint a társas vállalkozó heti 36 órás munkaviszony mellett nem fizet egészségügyi szolgáltatási járulékot. Az APEH kontaktcenterének pécsi igazgatósága szerint a nyugdíj mellett heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkező társas vállalkozónak fizetnie kell a 4 350 forintot. Igazuk van?

Nincs ellentmondás a két állítás között. A vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként folytató személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül. Így társas vállalkozóként egészségügyi szolgáltatói járulékot (4.350 Ft/hó) kell fizetnie. Ha a nyugdíjas egyébként rendelkezik 36 órás munkaviszonnyal is, akkor a munkaviszony keretében kapott jövedelem után is meg kell fizetnie a járulékokat, de így sem lesz „mellékfoglalkozású” vállalkozó. Alapvetően a nyugdíjas jogviszony a meghatározó.

Nagy Noémi
Adott egy Bt., melynek kültagja rendelkezik fordítói képesítéssel, beltagja nem, alkalmazottak nincsenek, a cég tevékenységei között szerepel a fordítás. Szükségszerű-e, hogy a tevékenységet a (képesítéssel rendelkező) kültag végezze, vagy végezheti a beltag is? Tehát lehet-e pl. a kültag betegsége esetén az idő alatt fordításról számlát kiállítani?

Kérdése nem adózási jellegű. Általános esetben számlát akkor lehet kiállítani, amikor a teljesítés megtörtént. A szakfordítói tevékenységet a 24/1986. (VI. 26.) MT rendelet rendelet szabályozza. E szerint munkaviszony keretében csak az foglalkoztatható szakfordítóként, aki rendelkezik szakfordítói illetve tolmács képesítéssel. Munkaviszonyon kívül szakfordítást, illetőleg tolmácsolást külön díjazás ellenében hivatásszerűen az végezhet, aki szakfordítói, illetőleg tolmácsigazolvánnyal rendelkezik. Így, ha a beltagnak nincs szakfordítói képesítése, akkor fordítói munkát sem végezhet. Mással igaz elvégeztetheti a munkát és kiszámlázhatja azt, ha munka elkészült.

F. Anna
Törvény írja elő a vállalkozások számára a TEÁOR-számok módosítását. Annyiféle határidő jelent meg ez ügyben, hogy már nem tudok rajta eligazodni. Ön esetleg meg tudná mondani, hogy melyik határidő érvényes?

A TEÁOR számok módosítása tényleg egy latin amerikai szappanoperára hasonlít. A jelenlegi állapot szerint – mely jogszabályokkal egyértelműen nem alátámasztható - 2008. december 31-ig kell végrehajtani az új TEÁOR számok bejelentését. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján megtalálható egy törvényjavaslat tervezet, mely „Munkaanyag, a Kormány álláspontját nem tükrözi” fejléccel azt tartalmazza, hogy a tevékenységi kör megfelelő módosítását a 2009. évben teljesítendő adóbevallással egyidejűleg – költség- és illetékmentesen – kell bejelenteni az állami adóhatóság által biztosított elektronikus nyomtatványon az adóhatóságnak. Ez gyakorlatilag mindenkire vonatkozna, egyéni vállalkozókra, társaságokra és egyéb adóalanyokra. Hogy ebből mi valósul meg, az csak a folytatásban derül ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Vállalkozás

TEÁOR: mégsem törlik a céget, 2009 is lehet a határidő

A TEÁOR-kódok átsorolásakor egyelőre marad a december 31-ei határidő. Amelyik cég nem sorol át az év végéig, megteheti ezt a 2009-ben benyújtandó társasági adó (tao) bevallásában. Erre csak akkor van lehetősége, ha elfogadják az új szabályozást. Tévesen közöltük az Adófórum Világgazdaságból szemlézett értesülését, miszerint november elsejével törlik a céget, ha nem sorolja át tevékenységét az új TEÁOR-kódok alá.

Hét nap gazdaság

TEÁOR-tortúra

Egy tervezett jogszabály-módosítás szerint az egyéni vállalkozóknak és a cégeknek mégsem kell bejelenteniük a...

MTI Gazdaság

Megmaradnak a TEÁOR-számok

Nem akarja megszüntetni a TEÁOR-számok jegyzékét az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium – írja a Napi Gazdaság.

MTI Gazdaság

Kikerül a TEÁOR a cégjegyzékből

Ezen a héten elkészül az új jogszabálytervezet a szakmakódokkal kapcsolatos vállalkozói teendőkről. Ebből kiderül, hogy - a tervek szerint már novembertől élő rendelkezések alapján - nem lesz sok dolog a TEÁOR-ral - ismerteti a hétfői Világgazdaság.

Babos továbbjutott, Stollárék a második kiemeltet búcsúztatták

Babos továbbjutott, Stollárék a második kiemeltet búcsúztatták

Elhunyt János korábbi luxemburgi nagyherceg

Elhunyt János korábbi luxemburgi nagyherceg

Húsvéti üzenetében is magát dicsérte Donald Trump

Húsvéti üzenetében is magát dicsérte Donald Trump

Trump miatt lehet tartósan 400 forint fölött a benzinár?

Trump miatt lehet tartósan 400 forint fölött a benzinár?

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet