Felkészületlenül érte a kkv-szektort a válság, eluralkodott a pánikhangulat. A vállalkozók fizetőképességük megtartása érdekében nem tudnak mihez nyúlni, néhány hónap tétlenség és tengődés is a piaci működésüket veszélyezteti.

A kereskedelmi bankok eddig sem teremtettek rózsás helyzetet a mikro- és kisvállalkozóknak, ám a finanszírozási feltételek várható szigorítása és a törlesztőrészletek emelkedése még jobban megnehezíti e vállalkozások pénzhez jutását - írja a Vállalkozói Negyed. Az Unió Kkv-vállalkozásfejlesztési Iroda, amely tíz éve segíti a tőke- és forráshiányos mikro- és kisvállalkozásokat, a válságra való tekintettel ingyenes konzultációt kínál a cégvezetőknek - mondta a lapnak Lévai Péter, a vállalkozáfejlesztő iroda ügyvezetője.

Az egy órás beszélgetés során felmérik a vállalkozás jelenlegi állapotát, elemzik a tevékenységi köröket, megvizsgálják az üzleti tervet és kiválasztják a támogatható tevékenységeket. "A válság miatt most a pályázatok mellett elsősorban az Új Magyarország Mikrohitel Program keretében elérhető forrásokhoz próbáljuk hozzájuttatni ügyfeleinket" - mondja Lévai. Az ügyvezető szerint a gazdasági minisztérium gyorsan reagált, amikor a mikrohitel-program keretében elérhető támogatások keretösszegét ötről tízmillió forintra emelte, és a futamidőt hatról tíz évre hosszabbította. 

Az iroda ügyfelei elsősorban a vállalkozói szektor kilencvennyolc százalékát adó, kétszázmillió forint árbevétel alatti, kilenc főnél kevesebbet foglalkoztató cégek. Az iroda az általa szervezett konferenciákon jelenleg a válságra, illetve annak túlélésére készíti fel a vállalkozókat. Az ügyvezető szerint a mikrohiteleknél is kedvezőbb megoldást nyújthat a Széchenyi-kártya, aminek az előkészítésében a vállalkozásfejlesztő iroda is szerepet vállalt. Kérdésünkre Lévai elmondta, hogy az iroda magas elfogadási aránnyal közvetít a KA-VOSZ Zrt. és a vállalkozások között: az irodához forduló tíz vállalkozásból hét megkapja a kártyát. "Akik nem járnak sikerrel, azok vagy megpróbáltak eltitkolni valamit a felmérés során, vagy olyan rejtett hibák kerültek elő az átvilágításkor, amiről még a vállalkozó sem tudott" - mondja az ügyvezető.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Karrier

Húszmillióan veszíthetik el állásukat a pénzügyi válság miatt

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslései szerint a globális pénzügyi válság akár 20 millió állásba kerülhet világszerte. Az ILO főigazgatója Genfben azonnali lépéseket sürgetett az egyes kormányoktól a súlyos, hosszan tartó és globális szociális válság megakadályozására.

hvg.hu Gazdaság

Pénzügyi válság percről percre

Évtizedek óta nem söpört végig a világgazdaságon akkora pénzügyi válság, mint a mostani. Elemzők biztosra veszik, hogy hamarosan a reálgazdaságban is megjelennek a válságtünetek, s a gyógyulás nehéz és elhúzódó lesz. A rendkívül nyitott magyar gazdaság sem tudja kikerülni a megrázkódtatásokat.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Deloitte: a válság az energetikától a médiáig sok szektort érinthet

A válság rövidebb és középtávon nemcsak a régió pénzügyi, hanem energetikai szektorára is hathat, illetve befolyásolhatja a technológiai, telekommunikációs és média cégek üzletmenetét is: a Deloitte az egyik legjelentősebb hatásként a régió bankkonszolidációját várja.

Itthon

A pénzügyi válság pszichológiája: ki dönt bennünk?

Válság percről percre, recesszió, infláció, munkanélküliség, megszorítások. A pánikhangulat csitítása és a pénzpiaci szereplők megnyugtatása kulcsfontosságú, de hogyan? Garai László gazdaságpszichológussal beszélgettünk az értelmezési trükkökről, a rövidlátó döntéshozókról, s arról, hogy miért is lehetett Magyarországon közröhej tárgya ez a tudomány.

Rövidzárlat okozhatta a tüzet a Notre-Dame-ban

Rövidzárlat okozhatta a tüzet a Notre-Dame-ban

Zavarja a Trónok harca brutalitása? Meglepő dolgot derítettek ki róla

Zavarja a Trónok harca brutalitása? Meglepő dolgot derítettek ki róla

Trianon-emlékmű: vita nélkül

Trianon-emlékmű: vita nélkül

Szerethető függőségeink – ön melyikre szavaz?

Szerethető függőségeink – ön melyikre szavaz?

Megdöbbentek a kutatók: ott találtak magas mikroműanyag-koncentrációt, ahol senki sem számított rá

Megdöbbentek a kutatók: ott találtak magas mikroműanyag-koncentrációt, ahol senki sem számított rá

Igazi fényparádét csinált egy suhanó tűzgömb Amerikában – látványos videó

Igazi fényparádét csinált egy suhanó tűzgömb Amerikában – látványos videó