szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egy esztendővel korábbinál 2,2 százalékkal magasabb, összesen 171,37...

Az egy esztendővel korábbinál 2,2 százalékkal magasabb, összesen 171,37 milliárd forintos árbevétel realizált 2008 első kilenc hónapjában a Richter csoport. Mindeközben a konszolidált üzemi eredmény enyhén, 2,6 százalékkal 27,79 milliárd forintra csökkent, míg az adózott nyereség 1,6 százalékkal 27,69 milliárdra emelkedett. Ha csak az elmúlt három hónapot nézzük, akkor üzemi szinten nyolcadával esett vissza az eredmény, az adózott nyereség azonban – köszönhetően a majd hatmilliárdos pénzügyi többletnek – 72,5 százalékkal 14,17 milliárdra nőtt. 

Továbbra is problémás a hazai piac

Abban, hogy a vállalat árbevétele ezúttal is mindössze 2,2 százalékkal emelkedett, komoly szerepet játszott, hogy a cég forgalma továbbra is csökken Magyarországon. A Richter itthoni árbevétele az idén eddig 22,86 milliárd forint volt, ez több, mint 36 százalékkal marad el az egy esztendővel korábbitól, pedig már 2007-ben is komoly visszaesésről számolt be hazánkban a gyógyszergyártó.

Igaz a hazai forgalom számottevő apadásában komoly szerepet játszott, hogy kikerült a konszolidációs körből a Medimpex Gyógyszer-nagykereskedelmi Zrt. Amennyiben ennek a tranzakciónak a hatását is figyelembe vesszük, már csak hat százalékos volt a csökkenés. A folyamatos visszaesés oka egyébként egyértelműen a 2007 elején bevezetett gyógyszer-gazdaságossági törvény: a jogszabály ugyanis a Richter számára igen kedvezőtlen környezetet teremtett Magyarországon, s a vállalat azóta láthatóan külpiacaira koncentrál.

Bővülés külföldön

Richter csoport
20072008
Árbevétel167,34171,37
Üzemi eredmény28,5427,79
Adózott eredmény27,2527,69
Saját tőke301,00324,65
Hosszú lej. köt.1,870,90

Külföldön ennek megfelelően jól is ment a gyógyszergyártónak. Az export árbevétel a cég számára kedvezőtlenül alakuló árfolyamok ellenére is emelkedett. Magyarország határain túl összesen 601,5 millió eurós árbevételt realizált a Richter, ez 14 százalékot meghaladó növekedést jelent.

Bár Oroszországban némi visszaesés volt tapasztalható, a FÁK régió egészét tekintve már növekedni tudott a gyógyszergyártó a 225 millió eurós forgalom 6,3 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában mértet.

Különösen jól ment a társaságnak az EU-ban, ahol euróban mérve majd harmadával tudta növelni forgalmát. Kiemelkedő növekedést értek el Romániában: keleti szomszédunknál több, mint 70 százalékkal ugrott meg a forgalom, igaz ebben komoly szerepet játszott a 2007 során felvásárolt nagy-, illetve kiskereskedelmi vállalatok konszolidációba történő bevonása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kiszáradás miatt találtak meg egy tavaly vízbe ejtett iPhone-t

A kiszáradás miatt találtak meg egy tavaly vízbe ejtett iPhone-t

Félmillió Szputnyik V vakcinát rendelt egy francia régió

Félmillió Szputnyik V vakcinát rendelt egy francia régió

Webshopos csalók után nyomoznak a rendőrök, a lakosság segítségét is kérik

Webshopos csalók után nyomoznak a rendőrök, a lakosság segítségét is kérik