szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az árbevétel alapján a térség legnagyobb iparági cége a lengyel PGF...

Az árbevétel alapján a térség legnagyobb iparági cége a lengyel PGF (gyógyszer-disztribúció) a regionális céglista 135. helyezettje lett az idei évben, miközben a magyar Richter a 189. helyet, a szlovén Krka pedig mindössze a 215. helyet szerezte meg - derül ki a Deloitte regionális Top 500-as listájából. A gyógyszeripar cégeinek mérete egyértelműen elmarad az egyéb fő nemzetgazdasági szektorokban, azaz az energetikában, a bankszektorban, a telekommunikációs ágazatban, vagy éppen a feldolgozóiparban megszokottól.

Komoly történelmi háttér

A gyógyszeriparnak komoly történelmi háttere van a régióban, még a szovjet időszakban is erősödött ez a szektor, elsősorban tehát arról van szó, hogy bizonyos okok miatt a cégek, illetve az ágazat mérete elmarad a többi iparágban jellemző értékektől – fejtette ki az Ecoline-nak Jászkuti Bertalan, a Deloitte vállalatfinanszírozási üzletágának élettudományokra és egészségügyre szakosodott igazgatója.

A szakértő szerint az egyik ilyen ok, hogy a kelet-közép-európai gyógyszeripar nagy része generikus gyártókból áll, innovatív termékeket globális méretekben gyártó és értékesítő vállalatok elsősorban a fejlett országokban alakultak ki. Innovatív gyógyszer-értékesítés természetesen ezekben az országokban is van, de nyugat-európai összehasonlításban ezen régió piacai kevésbé képesek teret engedni a jóval drágábban hozzáférhető innovatív készítményeknek. 

Az egy főre jutó gyógyszerfogyasztás - az előbbiekből adódóan - viszonylag alacsony a régióban, a Deloitte szakértői szerint mintegy 35-50 százalékos az elmaradás a nyugati értékekhez képest. Hosszabb távon a gyógyszerfogyasztás növekedése várható, illetve egyre több vállalat lehet képes ebből a régióból is innovatív gyógyszereket kifejleszteni, és ezeket a térségben (is) eladni – fogalmazott Jászkuti Bertalan. Mindezen okok alapján feltételezhető, hogy a régiós 500-as vállalati listán a jövőben a legfontosabb iparági szereplők feljebb kerülhetnek.

Nyomás alatt az innovatív gyártók

A szakértő szerint az innovatív gyártók több okból is nyomás alatt vannak világszerte. Csökken a kutatás-fejlesztés hatékonysága (kevesebb a kifejlesztett termékek száma), a meglévő originális termékeket pedig nehéz elfogadtatni a magas árak miatt egy olyan globális környezetben, ahol a kormányok és egészségbiztosítók a dinamikusan növekvő egészségügyi kiadás racionalizálásában érdekeltek. 

Az innovatív gyógyszerszabadalmak folyamatosan járnak le, amelynek következtében a generikus cégek megjelennek az addig védett piacokon. Mindeközben pedig egyre nőnek a biztonsági igények. Sok a per, egyre szigorúbb a hatósági ellenőrzés

A globális gyógyszerpiac éves árbevétele meghaladja a mintegy 650 milliárd dollárt, ebből évente nagyságrendileg 20 milliárd dollár jön azokból a gyógyszerekből, amelyek szabadalmi védettsége az adott évben megszűnik. Az originális cégek nehéz helyzetére jellemző, hogy az idei év első felében - azaz még a globális részvénypiac zuhanás előtt is - a 10 legnagyobb európai gyógyszergyár piaci értéke mintegy 10 százalékkal csökkent. 

Árulkodó jel, hogy az Egyesült Államokban, Spanyolországban és Franciaországban, azaz a legnagyobb innovatív piacokon is egyre gyakrabban merülnek fel a generikus verseny előnyei, illetve a világ vezető generikus gyártói komoly stratégiai fejlődési piacnak tekintik ezen országok gyógyszeriparát (például a Teva egyre dominánsabb generikus jelenléte az USA piacán).

Mindezek alapján egyre nyilvánvalóbbak az innovatív gyógyszercégek organikus növekedési lehetőségeinek korlátai. E cégek így üzleti modelljük extenzív kiterjesztésére, illetve némely esetben újragondolására kényszerülnek - fejtette ki a Deloitte szakembere.

Extenzív növekedésre kényszerítve

Az innovatív cégek előtt számos lehetőség áll a növekedési kihívások kezelésére, ilyen a

- generikus piacra való belépés (erre példa a közelmúltból a Novartis, illetve a Sanofi Aventis generikus cégfelvásárlási lépései), 
- a biotechnológiai szektor egyik cégének felvásárlása (erre példa a közelmúltból a Bristol-Myers Squibb, a Solvay, illetve a Novartis, biotechnológiai cégfelvásárlási lépései), illetve
- lehetőség van a gyógyászati segédeszközök irányába való terjeszkedésnek is, amely során termékeiket segédeszközökkel összecsomagolva új piaci szegmensek elérésére nyílik lehetőség,
- a feltörekvő piacok (ezen belül Kelet-Európa) a fejlett piacokhoz képest jelentősebb növekedési potenciálja miatt előtérbe kerülnek.

Mindemellett a költséghatékonyság egyre erősödő nyomása alatt jellemző tendencia az outsourcing is, legyen szó akár a kutatás-fejlesztés, akár a gyártás kiszervezéséről. Ebből a trendből már most is profitál a kelet-európai régió (jelentős innovatív vállalatok kutatási projektjei/központjai a régióban, mint például GSK), és további lehetőségekre is lehet számítani.

A kelet-európai régió gyógyszeriparának jelentős gyártó vállalatai számára a fenti iparági trendek ugyanakkor lehetőségeket biztosíthatnak. Egyrészt generikus gyógyszercégként mind több lehetőség nyílik bizonyos terápiákon belül a vezető innovatív gyógyszerek helyettesítésére, másfelől pedig a nagy innovatív gyártók kutatás-fejlesztési projektjeinél felmerülő, fejlődő piacokra való kiszervezési lehetőségek kihasználására. Ezen lehetőségek kihasználásához természetesen elengedhetetlen a stabil iparági és szabályozói környezet, amely a hosszú távú növekedéshez szükséges beruházási szintek fenntartásának kiemelt feltétele.

Terápiás területek robbanás előtt

A gyógyszeripar legnagyobb szelete jelenleg a szív- és érrendszeri gyógyszerek területe (100 milliárd dollárt meghaladó éves forgalom), de jelentős a központi idegrendszer, az onkológia, a fertőző betegségek és a reumatológia piaca is. A leggyorsabban fejlődő területek azonban nem teljesen ugyanezek, az onkológián és a fertőző betegségeken túl ugyanis a megelőző vakcinák, a cukorbetegség, a bőrbetegségek és a hematológia gyógyszerei iránt várható komoly kereslet-emelkedés.

Az éves szinten mintegy 6 százalékkal növekvő globális gyógyszeripar kilátásai kapcsán az egyes terápiás területek eltérő dinamikája mellett érdemes kiemelni azt is, hogy az említett okok miatt a generikus gyártók, illetve a feltörekvő piacok (ezen belül Kelet-Európa) fejlődése egyre jelentősebb mozgatója a teljes iparág teljesítménynek - fejtette ki a Deloitte szakértője, aki hozzátette, hogy mindezek alapján a régió gyógyszergyárainak növekedési kilátásai viszonylagosan jobbak a fejlett piacokon tevékenykedő gyártókénál. 

Folytatódó konszolidáció az ágazatban

Jászkuti Bertalan szerint a fent említett, globális szinten jelentkező okok miatt továbbra is lehet számítani az iparág folytatódó konszolidációjára, innovatív vállalatok összeolvadására, generikus, illetve biotechnológiai vállalatok felvásárlására az innovatív cégek részéről. Várható továbbá a generikus cégek további méretnövekedésére. 

A kelet-európai régióban ez alapján a legnagyobb vállalatok további terjeszkedése, míg a közép-és kisméretű gyógyszergyárak konszolidációja várható. Bár az iparág Kelet-Európában az elmúlt 18 évben nagyrészt magánkézbe került, néhány országban (például Lengyelország, Románia és Szerbia) további privatizációk segíthetik a fenti folyamatokat. Az elmúlt néhány év jelentős kockázati-tőke aktivitása ezen szektorban (például Lengyelországban, Romániában) közép távon szintén erősítheti a vállalatok közötti tőkemozgásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vers mindenkinek: összegyűjtöttük, mely költők kaptak szobrot mostanában

Vers mindenkinek: összegyűjtöttük, mely költők kaptak szobrot mostanában

Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó