szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Míg a tartós fogyasztási cikkek gyártóinak komoly gondot okozhat a következő...

Míg a tartós fogyasztási cikkek gyártóinak komoly gondot okozhat a következő hónapokban a csökkenő fogyasztás miatti kereslet-visszaesés, a gyógyszeriparnak ilyen gondokkal biztosan nem kell számolnia. Az emberek ugyanis válság idején sem a gyógyszerfogyasztásukat fogják vissza, így az értékesítési volumenek szinte biztosan nem csökkenek a recesszió idején sem. Bár árerózió természetesen lehet a krízis alatt, ez a globálisan megfigyelhető generikus verseny fokozódása miatt minden bizonnyal a válság nélkül sem lenne másképp.

Túl vannak a saját krízisükön

Nem kell a recesszió miatt komoly visszaesésre számítani  a magyar gyógyszergyártóknál sem, amelyek ráadásul tulajdonképpen már túl vannak saját válságukon. A hazai gyógyszeripart ugyanis sokkal rosszabbul érintette a 2007 januárjában élete lépő gyógyszer-gazdaságossági törvény, mint a mostani krízis.

Tavaly a jogszabály miatt – ami jelentős árcsökkentésre késztette a vállalatokat, úgy, hogy közben a fogyasztói terhek emelkedtek – a rendszerváltás óta először szűkült a hazai gyógyszerpiac, ami hatalmas bevételkiesést jelentett a Richternek és az Egisnek. Ráadásul emellett komoly extra elvonásokkal is szembe kellett nézniük a cégeknek, így nyereségüket nem csak a forgalomcsökkenés vetette vissza, hanem az egyéb adók és elvonások is. Épp ezért jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a törvényhez képest a mostani válság szinte sétagalopp lesz a magyar gyógyszercégeknek.

Alig változó prognózis

Ezt támasztják alá egyébként a cégek várakozásai is. Azt követően, hogy a múlt héten mind a Richter, mind az Egis az elemzői előrejelzéseknek nagyjából megfelelő negyedévről számolt be, azaz növelte árbevételét és adózott nyereségét is, a két társaság vezetői jelezték: a jövőben is bővülést várnak. Bár a vállalatok óvatosságból egyes piacokon lefelé korrigálták korábbi prognózisukat, olyan piac is akad, ahol most kedvezőbbnek látják a képet, mint néhány hónapja, így valószínűleg komoly lassulástól nem kell tartani.

A Richter például kizárólag Oroszországban illetve a FÁK régióba csökkentette némileg korábbi növekedési várakozásait a válság miatt, minden bizonnyal azért, mert attól tart, hogy helyi vevőinek romlik a fizetőképessége. A régió legnagyobb országában három hónapja még 10 százalék körüli bővülést várt a cég, most stagnáló forgalommal számol. A többi államban a jelenlegi prognózis szerint 15 százalék körül alakul a forgalomnövekedés (a korábbi előrejelzés ennél enyhén magasabb volt).

Ezzel szemben Bogsch Erik vezérigazgató a harmadik negyedéves számokat elemző sajtótájékoztatón két fontos piacon is felfelé módosította az eddigi előrejelzést: Magyarországon a korábbi 10 százalékos visszaesés helyett most csak 6 százalékos csökkenést várnak, míg az Egyesült Államokban a korábbi csökkenéssel, stagnálással szemben jelenleg úgy vélik: mintegy 5 százalékkal emelkedhet az árbevétel.
 
Hasonló a helyzet az Egis háza táján is. A vállalat, amely most zárta üzleti évét, jövőre a legtöbb piacán emelkedést vár. Marosffy László vezérigazgató-helyettes jelezte: úgy érzik, a hazai piacon elérték a mélypontot, így az előző üzleti év 8 százalékos visszaesését követően enyhe növekedés lehet Magyarországon is.

Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan jelentős bővüléssel számolnak a kelet-európai régióban is: itt a 15 százalékot is meghaladhatja a növekedés, Lengyelországban például ötödével ugorhat meg az értékesítés. Kizárólag Oroszországban módosította lefelé előrejelzését az Egis is: szintén a fizetési képesség romlása miatt 10 százalékra vették vissza a növekedési várakozást. Összességében egyébként a társaság a tavalyinál magasabb árbevétel-bővüléssel számol: míg a most zárodott üzleti évben 4 százalékkal nőtt a forgalom, jövőre 6 százalékos lehet a növekedés.

Bevásárolhatnak?

Nem elég, hogy növekedésüket nem veti vissza jelentősen a válság, szakértők szerint akár ki is használhatják a kialakult helyzetet a hazai gyógyszergyártók. Mind az Egisnek, mind a Richternek jelentős likvid eszköz, illetve készpénzállomány áll ugyanis rendelkezésére, így a mostani tőzsdei zuhanásokat, illetve depresszív befektetői hangulatot kihasználva akár felvásárlásokat is megvalósíthatnak.

Marosffy László egyértelműen jelezte, hogy az Egisnek vannak ilyen irányú tervei, s folyamatosan keresik a lehetőségeket a terjeszkedésre, igaz konkrét akvizíciós célpontja jelenleg nincs a cégnek. Bogsch Erik némileg más jellegű terveket vázolt, mint elmondta: a Richter számára jelenleg a portfólió megújítása a legfontosabb. Felvásárlásoktól ugyanakkor ők sem zárkóznak el: a Richter vezér korábban már többször jelezte, hogy mindig megvizsgálják a lehetőségeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol

Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár

Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár