szerző:
ecoline.hu

A pénzügyi világ számára egyre forróbb kérdést jelent az...

A pénzügyi világ számára egyre forróbb kérdést jelent az amerikai autógyártók megroggyant pénzügyi helyzete. A híradásokban már egyenesen úgy említik a Ford, a General Motors illetve a Chrysler társaságokat, mint állami segítség nélkül hamarosan csődbe menő óriáscégeket. 

A csőd társadalmi költsége katasztrofális lehet

Miközben a politikusok azon vitáznak, vajon etikus-e az adófizetők pénzén megmenteni a bajba jutott cégeket, addig a GM vezetése arra figyelmeztet: a csőd társadalmi költsége egyenesen katasztrofális lehet. Rick Wagoner, a nagy múltú társaság vezetője egy tegnapi bizottsági meghallgatáson hangsúlyozta, hogy az állami mentőakció elmaradása esetén az összeomló autóipar 3 millió munkanélkülit hagyna maga után. Ha ez nem lett volna elég a politikusok meggyőzésére, a vezető hozzátette, hogy a lakossági bevételek 150 milliárd dollárral csökkennének egy év alatt.

A három nagy gyártó arra kéri a kormányzatot, hogy hagyjanak jóvá egy 25 milliárd dolláros mentőcsomagot. Érveik szerint olcsóbb állni a 25 milliárdos számlát, mint tétlenül nézni a csőd közeledtét. 

Nem elég a 700 milliárd dollár

A politikusok eközben arra figyelmeztetnek, hogy a korábban bejelentett 700 milliárd dolláros mentőcsomag - melynek döntő része a bankok mérlegének rendbe tételére megy el - után egy további 25 milliárdos csomag további terhet rakna az amerikai választópolgár vállára. A jövő évi amerikai költségvetési hiányt már így is 10 százalékosra becsülik.

Gazdasági szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az idő fogytán, a General Motors készpénzállománya a jelenlegi piaci viszonyok mellett akár még idén elfogyhat. Mentőcsomag nélkül a jelek szerint a teljes amerikai autógyártó szektor elbukhat, a kérdés már csak az, hogy a politikai vezetés tartja-e annyira fontosnak az autóipart, mint korábban a minden eszközzel mentett pénzügyi szektort...

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

Tim Cook: A szabadpiaci működés megbukott, a kormányoknak kell rendet tenniük

Tim Cook: A szabadpiaci működés megbukott, a kormányoknak kell rendet tenniük

Felújítás helyett inkább bezár két vasútvonalat a MÁV

Felújítás helyett inkább bezár két vasútvonalat a MÁV

Egész nap a monitor előtt ül? Akkor ezeket tegye meg egészsége érdekében

Egész nap a monitor előtt ül? Akkor ezeket tegye meg egészsége érdekében

Elképesztő fotók jöttek a Guatemalában kitört vulkánról

Elképesztő fotók jöttek a Guatemalában kitört vulkánról

64 éves férfi rabolt ki egy benzinkutat Győrben

64 éves férfi rabolt ki egy benzinkutat Győrben