szerző:
ecoline.hu

A pénzügyi világ számára egyre forróbb kérdést jelent az...

A pénzügyi világ számára egyre forróbb kérdést jelent az amerikai autógyártók megroggyant pénzügyi helyzete. A híradásokban már egyenesen úgy említik a Ford, a General Motors illetve a Chrysler társaságokat, mint állami segítség nélkül hamarosan csődbe menő óriáscégeket. 

A csőd társadalmi költsége katasztrofális lehet

Miközben a politikusok azon vitáznak, vajon etikus-e az adófizetők pénzén megmenteni a bajba jutott cégeket, addig a GM vezetése arra figyelmeztet: a csőd társadalmi költsége egyenesen katasztrofális lehet. Rick Wagoner, a nagy múltú társaság vezetője egy tegnapi bizottsági meghallgatáson hangsúlyozta, hogy az állami mentőakció elmaradása esetén az összeomló autóipar 3 millió munkanélkülit hagyna maga után. Ha ez nem lett volna elég a politikusok meggyőzésére, a vezető hozzátette, hogy a lakossági bevételek 150 milliárd dollárral csökkennének egy év alatt.

A három nagy gyártó arra kéri a kormányzatot, hogy hagyjanak jóvá egy 25 milliárd dolláros mentőcsomagot. Érveik szerint olcsóbb állni a 25 milliárdos számlát, mint tétlenül nézni a csőd közeledtét. 

Nem elég a 700 milliárd dollár

A politikusok eközben arra figyelmeztetnek, hogy a korábban bejelentett 700 milliárd dolláros mentőcsomag - melynek döntő része a bankok mérlegének rendbe tételére megy el - után egy további 25 milliárdos csomag további terhet rakna az amerikai választópolgár vállára. A jövő évi amerikai költségvetési hiányt már így is 10 százalékosra becsülik.

Gazdasági szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az idő fogytán, a General Motors készpénzállománya a jelenlegi piaci viszonyok mellett akár még idén elfogyhat. Mentőcsomag nélkül a jelek szerint a teljes amerikai autógyártó szektor elbukhat, a kérdés már csak az, hogy a politikai vezetés tartja-e annyira fontosnak az autóipart, mint korábban a minden eszközzel mentett pénzügyi szektort...

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sikerült lelassítani a szklerózis multiplex súlyosbodását

Sikerült lelassítani a szklerózis multiplex súlyosbodását

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Nyolcmillió forintos kártérítést szeretne Ahmed H.

Nyolcmillió forintos kártérítést szeretne Ahmed H.

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Héthavi csúcsra drágult a forint pénteken

Héthavi csúcsra drágult a forint pénteken