szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Csurgói Geotermia Zrt-t célja a város környezetében felkutatott geotermikus energia...

A Csurgói Geotermia Zrt-t célja a város környezetében felkutatott geotermikus energia bázis hasznosítása. A vállalat A PE üzleti gyakorlatának megfelelően 90 százalékban a tőzsdén is jegyzett társaság, 10 százalékban pedig a helyi önkormányzat tulajdonában van.

A PE tavaly ősszel jelentette be, hogy a műanyagiparról áttér az energiaszektorra, s geotermikus erőművek építésébe kezd. Az akkori tervek szerint az új stratégia keretében 20 ilyen létesítményt húztak volna fel országszerte öt esztendő alatt, mintegy 350 millió euróból. Azóta azonban kiderült, hogy a magas energiaárak, illetve kedvező konstrukció miatt az önkormányzatok komoly érdeklődést mutatnak a projektek iránt, így a társaság mostanáig már 30 szerződést kötött.

Három projektcég

Gyimóthy Dénes, a PannErgy vezérigazgatója az Ecoline-nak elmondta: a csurgói már a harmadik projektcég, amit a vállalat létrehozott. Korábban Szentlőrinc Tamási önkormányzatával közösen alapítottak hasonló vállalatot.

A vezérigazgató hozzátette: a tervek szerint az előző két helyszínen már az idén megkezdődnek az előkészületi munkálatok, és nagy valószínűség szerint a fúrás is, 2009 első félévében pedig már az erőművek kivitelezési munkálatai is megindulhatnak. Szentlőrincen és Tamásiban első körben biztosan csak hőenergia termelésére alkalmas erőművet alakítanak ki, Szentlőrincen azonban elképzelhető, hogy a későbbiekben elektromos áram termeléséhez elegendő vízmennyiséget is felszínre tudnak hozni.

Csurgón az idén még biztosan nem kezdődnek meg a munkálatok, a Somogy megyei település környékén fellelhető geotermikus energiabázis esetében ugyanis még további vizsgálatokra van szükség. 

Biztosított fúrások

Gyimóthy Dénes honlapunknak elmondta: szintén új fejlemény, hogy a társaság az első két fúrását bebiztosította, a kivitelező céggel ugyanis egy olyan megállapodást kötöttek, amelyben a vállalat átvállalta a sikertelen fúrás kockázatát. A vezérigazgató jelezte: a PE 10 százalék felárat fizetett, s a szerződés értelmében amennyiben az első 2000 méteren nem találnak az erőmű működtetéséhez elegendő vizet, csak ezt a 10 százalékot kell kifizetnie a PannErgynek.

A PE várakozásai szerint egyébként mind Szentlőrincen, mind Tamásiban  1500-2000 méteres mélységig kell majd fúrni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp