Szűk egy hónapja maradt a cégeknek és az egyéni vállalkozóknak arra, hogy igazodjanak az új TEÁOR-besorolásokhoz, és módosítsák alapirataikat.

TEÁOR 2008, a gazdasági társaságokról szóló új törvény (Gt.) - ezek a legfrissebb vállalati, vállalkozói szitokszavak. Méghozzá amiatt, mert közeleg a július 1-jei határidő, ameddig mindenképpen fel kell keresniük egy cégjoggal foglalkozó ügyvéd irodáját. Ugyanis már annak eldöntése is komoly szakértelmet kíván, van-e valami teendő a társasági, illetve a vállalkozói alapiratokkal kapcsolatban.

Mindez a 2006. július 1-jétől hatályba léptetett új Gt.-vel kezdődött. Ez eredetileg szigorú szankciót, a cég-nyilvántartásból történő törlést helyezte kilátásba azoknak, akik tavaly szeptember 1-jéig nem igazították az új törvényhez társasági okirataikat. Aztán kiderült, hogy megint nem a jogkövető magatartás a nyerő, ugyanis a törvényhozás haladékot adott: pár hónappal az eredeti határidő lejárta előtt 2008. július 1-jére tolta ki a legvégső terminust. Egyúttal szűkítették a kötelezően előírt módosítások körét, bizonyos esetekben csökkentették a befizetendő illeték összegét, és a szankciónak, azaz a cég törlésének is búcsút intettek.

Mindezek tetejébe idén január 1-jétől az EU minden tagországra kötelező érvényű rendelete nyomán új tevékenységi ágazati osztályozási rendszer (TEÁOR) lépett életbe idehaza is, amelyet úgyszintén érvényesíteni kell a cégiratokban. A határidő ennek elvégzésére az első cégadatváltozás, de legkésőbb 2008. július 1-je.

Azért nem eszik annyira forrón a kását - igyekezett lehűteni az egész ügy mögött csak az ügyvédek könnyű pénzkereseti lehetőségét látók indulatait Schobert Judit ügyvéd. Mint a HVG-nek elmondta, a változtatásokat előíró törvény megfogalmazói igyekeztek nagyvonalúan fellépni, és csak a kikerülhetetlen esetekben tették kötelezővé a cégiratok módosítását. Nem kell például megváltoztatni a betéti és a közkereseti társaságoknál a társasági szerződéseket a régi Gt.-ben szereplő "taggyűlésnek" az új szerinti "tagok gyűlésére" történt kicserélése miatt, mert a régi alatt ezután automatikusan az új értendő.

Ugyanez a helyzet azokkal a társasági szerződésekkel, amelyek szövege még a régi Gt.-re hivatkozik, ezek a részek átírás nélkül is az új passzusokra értendők. Ugyanakkor nem ússzák meg azok a cégek sem az ügyintézést, amelyeknél nincs szükség a társasági szerződés módosítására - hívta fel a figyelmet Schobert Judit. Nekik ezt a tényt kell bejelenteniük július 1-jéig az illetékes cégbíróságon, igaz, e nyilatkozatuk költség- és illetékmentes. Ügyvédi munkadíjat természetesen ez esetben is fizetni kell, ami 20-50 ezer forintra rúg.

A TEÁOR-számokat mind a cégbíróságok, mind az adóhatóságok önállóan átírják, ha a fordítás automatikusan lehetséges. Erről azonban nem értesítik az érintetteket, ezért minden vállalkozásnak magának kell eldöntenie, van-e valamilyen tennivalója az ügyben. Ez persze a legtöbb esetben úgyszintén szakember közreműködését igényli, hogy az automatizmus esetének kizárásakor az újonnan választott tevékenységi kódot - igaz, ezt is költség- és illetékmentesen - az érintett hatóságoknál bejelentse.

A TEÁOR-számok megváltozása az egyéni vállalkozókat is érinti, akiknek az okmányirodákat kell felkeresniük, szintén július 1-jéig, s vállalkozói igazolványukat ki kell cseréltetniük. Fontos tudnivaló még, hogy a számlákon feltüntetendő szolgáltatásjegyzék- és vámtarifaszámok nem változtak, tehát azokat továbbra is a régi rend szerint kell használni.

Michnai Attila

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Benzema mesterhármasával nyert a Real Madrid a La Ligában

Benzema mesterhármasával nyert a Real Madrid a La Ligában

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Orbán tovább nyit Kelet felé

Orbán tovább nyit Kelet felé

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Megalázó vereségbe futott bele a Manchester United

Megalázó vereségbe futott bele a Manchester United