szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A prognosztizáltnál jóval nagyobb mértékben esett a világ legnagyobb...

A prognosztizáltnál jóval nagyobb mértékben esett a világ legnagyobb chipgyártójának számító amerikai Intel forgalma 2008 harmadik negyedévében. A vállalat novemberben még arról számolt be, hogy 9 milliárdos árbevételt vár a szeptember és december közötti három hónapra, szakértők pedig még néhány napja is 8,8 milliárdos árbevétel-várakozásokat közöltek, ezzel szemben a társaság forgalma majd negyedével 8,2 milliárd dollárra zuhant.

Az értékesítés visszaesése még a technológiai lufi 2001-es kirobbanásakor tapasztaltat is meghaladta – írja a Bloomberg. Annak az esztendőnek az utolsó negyedévében 20 százalékkal esett a forgalom. Paul Otellini az Intel vezérigazgatója elmondta: minden bizonnyal a mostani recesszió lesz a legrosszabb, amellyel életében eddig találkozott.

A teljes iparág dől

Az Intel-eladások vártnál nagyobb visszaesése nem fest túl fényes jövőt a PC-ágazat elé. Amellett ugyanis, hogy a számítógépek 80 százalékába az amerikai chipgyártó termékeit építik be, az Intel alkatrészek az elsők, amelyeket a számítógépgyártók megvásárolnak. Azaz a chipgyártó értékesítésének számottevő visszaesés az előállított számítógépek számának zuhanását vetíti előre.

Becslések szerint a teljes PC-termelés már 2008 utolsó negyedévében is mintegy 15 százalékot zuhant az előző három hónaphoz képest, s a visszaesés a későbbiekben ennél is nagyobb lehet. Szeptember és december között notebookból 3, míg asztali számítógépből 27 százalékkal állítottak elő kevesebbet, mint a harmadik negyedévben.

Doug Freedman a Broadpoint AmTech elemzője a Bloombergnek elmondta: a teljes ellátási láncban mintegy 20-30 százalékos visszaesés lehet. Hozzátette: a számítógépgyártók semmit nem gyártottak a harmadik negyedévben, leállították üzemeiket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Firefoxot használ? Frissítse most, gyorsabb lesz a böngészője

Firefoxot használ? Frissítse most, gyorsabb lesz a böngészője

Hivatalos: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti

Hivatalos: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti

Egy első világháborús osztrák–magyar katona maradványaira találtak rá Olaszországban

Egy első világháborús osztrák–magyar katona maradványaira találtak rá Olaszországban