Számlamegőrzési kötelezettsége megsértése miatt magasabb mulasztási bírsággal sújtható az evás az idei évtől. Ugyanez vonatkozik arra is, aki alábecsüli a befizetendő adóelőleget. Miért éri meg mégis evásként adózni?

Adóelőleg-fizetésnél az evás vállalkozó negyedéves bevalló lesz, vagyis az adóév első három negyedévére adóelőleget kell fizetni a negyedévet követő hónap 12-éig, majd ezt az adóelőleget ki kell egészíteni december 20-áig az adóévben a számításaink szerint várhatóan fizetendő adó 90 százalékára. Arra ügyeljünk, hogy aki ezt legalább 5 százalékkal alábecsüli, azt mulasztási bírsággal büntethetik, és erre sajnos nem mentség, ha a vállalkozásnak nincs pénze ezt elutalni. 

Szigorúbb nyilvántartási kötelezettség

2009-től a törvény szigorítja az evások nyilvántartási kötelezettségét azzal, hogy előírja az evaalany összes beszerzéséről és az igénybe vett szolgáltatásokról szóló számláinak megőrzését. 2009 februárjától az elévülésig, azaz a befizetést követő ötödik év végéig kell ezeket megőrizniük. Ha az adózó e kötelezettséget megsérti, az áru, valamint az igénybe vett szolgáltatás értékének 20 százalékáig terjedő mulasztási bírsággal sújtható! Ne felejtsük el, hogy a megőrzési kötelezettség a rontott számlákra is vonatkozik!

Az eva megfizetésével a vállalkozó egyszerre háromféle adókötelezettségét tudja le:

- egyéni vállalkozók esetében a vállalkozói személyi jövedelemadót, a vállalkozói osztalékadót vagy átalányadót és az általános forgalmi adót;
- jogi személyek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok esetében a társasági adót, a tagnak juttatott osztalék utáni személyi jövedelemadót, a vállalkozásból kivont jövedelem utáni személyi jövedelemadót és az általános forgalmi adót (független attól, hogy a végzett tevékenység tárgyi adómentes, közösségen belüli adómentes, 5 vagy 20 százalékos);
- nem adó ugyan, de nem kell szakképzési hozzájárulást fizetni az eva-alany tevékenységében személyesen közreműködő tagja, illetve az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott személy után sem.

Azt se felejtsük el, hogy ha a vállalkozónak nincs a cége mellett olyan munkaviszonya, amely a heti 36 órát meghaladja, akkor ugyanúgy fizetnie kell a minimum járulékalap után a járulékokat, mintha nem evás vállalkozó lenne. Ha viszont van, akkor a járulékalap az eva-alap 4 százaléka, ez után kell a járulékokat megfizetni.  Aki az eva hatálya alá jelentkezik, ne felejtse el, hogy az eván kívül számolnia kell még egy adófizetési kötelezettséggel, az iparűzési adóval, amely általában a bruttó bevétel 1-2 százaléka. Az evázni kívánó betéti társaságok és közkereseti társaságok választhatnak, hogy továbbra is kettős könyveléssel, vagy pedig az egyszerűbb módszerrel, az úgynevezett bevételi nyilvántartással tesznek eleget majd az eva adózási szabályainak.

A cégautóadóról és a többi evásoknak szóló 2009-es változásról az Adózónán olvashat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Adóbevallás: rosszul járunk, ha az APEH tölti ki

A minimálbérből élők kétszer annyi munkavállalói járulékot fizethetnek, és rosszabbul járhat az is, aki munkáltatója helyett az APEH-ra bízza a bevallása kitöltését. De milyen magánszemélyeket érintő adóváltozásokra lehet még számítani, ha az októberi tervezetet elfogadja a parlament?

hvg.hu Vállalkozás

Nyomtatvány-kitöltés, bevallás 2009-ben

Melyik programot kell letölteni/telepíteni ahhoz, hogy a 2009. évre vonatkozó nyomtatványokat kitölthessem? Mi a teendő, ha az Abev_Java program nem indul el? Mi a teendő, ha nem sikerül elmenteni a kitöltött nyomtatványt? Mi a teendő, ha a törzsadatok áttöltése nem sikerül? Többek között ezekre az elektonikus bevallást érintő gyakori kérdésekre ad választ az APEH.

MTI Vállalkozás

Szigorúbb eva-, és számlaadási szabályok jönnek

Változnak az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozó vállalkozások és egyéni vállalkozók számlatartási kötelezettségei. Ha e kötelezettséget nem teljesítik, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) mulasztási bírságot róhat ki rájuk.

Doku360: "Nem lehetett nem elmondani a legsötétebb titkodat"

Doku360: "Nem lehetett nem elmondani a legsötétebb titkodat"

Új zsinagógát avattak Újlipótvárosban vasárnap

Új zsinagógát avattak Újlipótvárosban vasárnap

335 forint egy euró

335 forint egy euró

Orbán Viktor Olaszország ellensége, menjen haza kárt okozni - üzeni az olasz kormánypárt főtitkára

Orbán Viktor Olaszország ellensége, menjen haza kárt okozni - üzeni az olasz kormánypárt főtitkára

Országos tanársztrájk jöhet januárban

Országos tanársztrájk jöhet januárban

Másképp is lehet edzeni, ha tovább akar élni

Másképp is lehet edzeni, ha tovább akar élni