szerző:
ecoline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem javul a gázhelyzet Kelet-Európában.

Nem javul a gázhelyzet Kelet-Európában. A megfelelő tartalékkal nem rendelkező országokban a gyárak nagy része áll. A lakossági fogyasztást egyelőre sehol nem korlátozták, azonban akár erre is sor kerülhet. A bolgárok és a szerbek már most jelezték, hogy jogi lépéseket fontolgatnak Ukrajna ellen, valakinek ugyanis meg kell téríteni a több száz millió eurós kárt, mit a gázkrízis okozott.

A szlovákok mindent megpróbálnak

Továbbra sem érkezik gáz Oroszországból Szlovákiába - áll a Szlovák Gázművek közleményébe. A cég szerint a gázellátó rendszer az országban stabil, azonban így is 8. fokozatú korlátozás van érvényben, s bár a lakások fűtését továbbra sem korlátozzák a leállított üzemek egyelőre nem indultak újra .- írja az Új Szó. A nagyszombati PSA Peugeot Citroen autógyár tegnap közölte: csütörtökön délelőtt biztosan nem fog termelni, a délutáni műszakról pedig csak ma döntenek. A Zsolnához közeli, vágtapolai Kia autógyárban ma egész nem készülnek majd új kocsik, igaz az üzem tegnap részlegesen üzemelt, de csak a berendezéseket tesztelték. 

Ráadásul a helyzet javulására rövid távon nem is lehet számítani – legalábbis Robert Fico szlovák kormányfő szerint, aki Moszkvában tárgyalt a gázkrízisről. A bumm.sk tájékoztatása szerint az ukránok ugyanis egyelőre nem reagáltak a Gazprom csereakció javaslatára, amit épp a miniszterelnök javasolt a feleknek. Ennek lényege, hogy az oroszok hajlandóak lennének gázzal ellátni az érintett kelet-ukrajnai területeket, ha Ukrajna tárolóiból ugyanannyi gázt küld Szlovákiába. Ez kiküszöbölné az ukrán gázvezeték-rendszer problémáját, miszerint ha az ukránok a Gazprom által kijelölt útvonalon szállítják a gázt az orosz fél által megnevezett célországok felé, akkor gáz nélkül maradnak nagy kelet-ukrajnai területek, amelyek normális körülmények között közvetlenül az Oroszország felé érkező gázból kapnak, de amelyeket most Nyugat-Ukrajnából látnak el. 

Ellentétes nyilatkozatok láttak napvilágot arról is, hogy Magyarországról kap-e gázt Szlovákia. Fico tagadta, hogy tárgyaltak volna erről a kérdésről, Lubomír Jahnátek ipari miniszter ugyanakkor elmondta: a szlovák válságstáb tárgyalásokat folytat a MOL-al 1,5 millió köbméter gáz átadásáról a szlovákiai gázhálózatba.

Ötven millió eurós veszteség

Hasonlóan rossza a helyzet Bulgáriában is, amely a gázvita egyik leginkább érintett áldozata: földgázszükségletének 92 százalékát ugyanis az Ukrajnán át érkező orosz gázból fedezi. Ráadásul az országnak egyetlen nagy tárolója van, ez a lakossági igények felét képes fedezni, legfeljebb 100 napig– írja az MTI. Nagy ipari gázfelhasználóinak fogyasztását már több napja korlátozta és további korlátozásokra készül a felhasználók körében. Több város erőművét gázról fűtőolajra állították át, ennek ellenére iskolákat, óvodákat kell zárva tartani, mert nincs fűtés és hideg az időjárás.

A bolgár kormányfő 100 millió levát, azaz mintegy 50 millió eurót kevéssel meghaladó veszteséget számszerűsített keddig bezárólag országának a gázstop miatt, moszkvai útja előtt a Dnevnik című lapnak nyilatkozva. A kormányfő közel négyszáz állami vállalat adatai alapján becsülte a gazdasági kár értékét. Mint elmondta, munkacsoportot hoznak létre, amelyik kidolgozza, kitől milyen kompenzációra tarthat igényt Bulgária a gázszállítások leállításából fakadó pénzügyi veszteségeiért. A csoport dönthet majd arról, büntessék-e azokat a vállalatokat, melyek elmulasztottak 15 napra elegendő fűtőanyag-tartalékot képezni gázhiány esetére.

Jogi lépések Ukrajna ellen

Mindent megpróbálnak a talán legnagyobb gondban lévő szerbek is, akiknek egy szemernyi tartalékuk sincs, így a gázválság kezdete óta komoly gondokkal küzdenek, s csak a Németországból, illetve hazánkból jutnak gázhoz. Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója épp tegnap délután jelentette be, hogy sikerült meghosszabbítaniuk Magyarországgal és Németországgal földgázszállítási szerződést január huszadikáig.  Ennek értelmében itthonról a MOL-tól, míg a németektől az E.On-tól kapják továbbra is az eddigi mennyiséget, amely 4,7 millió köbméter gázt jelent naponta (ezer köbméterenként 500 dollárért) – írja a Magyar Szó. A helyi napi kitermelés 1 millió köbméter földgázt tesz ki, s az így rendelkezésre álló 5,7 millió köbméter jelenleg a kisfogyasztóknak és azoknak a távhőszolgáltató állomásoknak elég, amelyek nem tudnak áttérni a gázolajra.

Szerbia amellett, hogy folyamatosan kapcsolatban áll az országot segítő németekkel és magyarokkal, tárgyalásokat folytat a Gazprommal és az ausztriai partnerekkel egy pótlólagos gázszállításról, amely lehetővé tenné a vállalatok beindítását – mondta Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója. Hozzátette: a szerbiai vállalatok nagy részében jelen pillanatban nem dolgoznak.

Azt, hogy pontosan mennyibe kerül a gázválság, csak akkor fogják megtudni, amikor befejeződik – mondta újságíróknak a Srbijagas igazgatója. Ugyanakkor a szerbiai kormány rendeletet adott ki a Srbijagasnak, hogy vizsgálja ki a jogi feltételeit egy esetleges Ukrajna elleni vád megindításának.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mit szólna egy ilyen 625 lóerős kombi BMW M8-hoz?

Mit szólna egy ilyen 625 lóerős kombi BMW M8-hoz?

Megzavarták Orbán Viktor beszédét - percről percre a parlament üléséről

Megzavarták Orbán Viktor beszédét - percről percre a parlament üléséről

Zuckerberg szerint felkészültek 2020-ra, nem érheti őket meglepetés

Zuckerberg szerint felkészültek 2020-ra, nem érheti őket meglepetés

1956-ról beszél a nemzeti ünnepen a nagy visszatérő Petrasovits Anna

1956-ról beszél a nemzeti ünnepen a nagy visszatérő Petrasovits Anna

Tudja, milyen műanyag van a telefonjában? Igazán odafigyelhetne rá

Tudja, milyen műanyag van a telefonjában? Igazán odafigyelhetne rá

A Trónok harcából igazolhat át A Gyűrűk Ura-sorozat főgonosza

A Trónok harcából igazolhat át A Gyűrűk Ura-sorozat főgonosza