szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vagyonadó törvényhez hivatalos ingatlanadó-kalkulátort készít az APEH: egy űrlap kitöltése után az adóhatóság számítógépes rendszere kiszámítja az ingatlan becsült értékét. A múlt héten megjelent az ezt szabályozó kormányrendelet, mely szerint az APEH nem az adó alapját képező forgalmi értéket állapítja meg, hanem a becsült értéket pontosítja. Ez azt jelenti, hogy a forgalmi értéket továbbra is a magánszemélynek kell meghatároznia, bár ehhez komoly segítséget kaphat az adóhivataltól. Mire jó a becsült forgalmi érték?

Ingatlanadó-kalkulátor
Az ingatlanmenedzser kalkulátorával nem csak az adót, hanem a számíttt értéket is kiszámolhatja. A részletekért kattintson ide!
A vagyonadó törvényből – a forgalmi érték meghatározásánál – kimaradt az illetéktörvényre való hivatkozás. Ehelyett a törvényben nem szabályozott kérdésekben az Adózás rendjéről szóló törvény az iránymutató. Ennek egy fontos rendelkezésére kell felhívni a figyelmet. „Ha az adózót adómentesség, adókedvezmény illeti meg, ezt okirattal vagy más megfelelő módon köteles bizonyítani.” A vagyonadó törvény mentességet biztosít, ha az ingatlan forgalmi értéke 30 millió alatti, a tulajdonos a lakcímnyilvántartás szerint oda van bejelentkezve és életvitelszerűen is ott lakik.

„Az állami adóhatóság (…) a becsült forgalmi értéket a kérelmező részére elektronikus levélként az elektronikus levélcímre küldi meg.” Ezért ez az APEH általi forgalmi érték becslés megfelel a mentesség bizonyításának. Így mindenkinek ajánlott a becsült forgalmi érték lekérése, ha az ingatlan forgalmi értéke egyértelműen 25 millió alatti és egyedüli tulajdonosa az ingatlannak. 

APEH-becslés: mennyibe kerül, ha utólag magasabb értéket állapítanak meg?

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ukrajna világörökségi listára tenné Csernobilt

Ukrajna világörökségi listára tenné Csernobilt

Hamvay Péter: Magyarra Kelet!

Hamvay Péter: Magyarra Kelet!

Szegeden kitaláltak valamit a szén-dioxid hasznosítására

Szegeden kitaláltak valamit a szén-dioxid hasznosítására