szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Társasági adó, áfa, szja, járulékfizetés - többek között ezeket a témákat érintette az Saldo és az Adózóna november 23-24-én tartott közös konferenciája. Összefoglaló.

A Saldo és az Adózóna közös konferenciáján Vira Sándor  többek között a szolgáltatásokat érintő adózási szabályok 2010-es változásairól beszélt. Előadásában érintette a szolgáltatások esetén adófizetésre kötelezett személy kérdését. A főszabály szerint a szolgáltatás nyújtó adóalany az adófizetésére kötelezett. Így, ha az adóalany nem adóalanynak nyújtja a szolgáltatást, akkor mindenképpen a szolgáltatást nyújtónak kell az adót megfizetnie, vagyis hozzáadott értékadót tartalmazó számlát kell kiállítania, ha a szolgáltatás Magyarországon vagy másik tagállamban teljesített.

Az adófizetési kötelezettsége akkor is fennáll az adóalanynak, ha nem saját tagállamában, hanem másik tagországban teljesít szolgáltatást. Vagyis a magyar adóalany, ha megállapítja, hogy a nem adóalanynak nyújtott szolgáltatása másik tagállamban teljesül, akkor ott regisztráltatnia kell magát adóalanyként, és az adott tagország hozzáadott értékadóját kell a számlán feltüntetni, és az adó összegét a másik tagállamban kell bevallania, megfizetnie.     Harmadik országban történő teljesítés esetén, az adott ország szabályai alapján kell az adókötelezettséget megállapítani.

Fontos tudnivaló, hogy a külföldi teljesítési hely esetén  a Magyarországon megfizetett (tévesen) adó, nem mentesít a másik országban az adófizetés alól – hangsúlyozta Vira Sándor. Amikor két adóalany szerződik szolgáltatásnyújtásra, akkor a főszabály szerint az adó megfizetésére szintén a szolgáltatást nyújtó a kötelezett. Viszont annak érdekében, hogy ne keljen az adóalanyoknak több országban is regisztráltatniuk magukat az adófizetés érdekében, a törvény speciális szabályokat alkalmaz – tette hozzá a szakember.

A cikk folytatásáért kattintson ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Ford egyik gyárában már az előtt látják a mérnökök, hogy baj lesz, hogy az megtörténne

A Ford egyik gyárában már az előtt látják a mérnökök, hogy baj lesz, hogy az megtörténne

Meddig fújják az ismeretlen elektromos autógyártók tőzsdei lufiját?

Meddig fújják az ismeretlen elektromos autógyártók tőzsdei lufiját?

Hatalmasat nőtt a gyógyszertárak forgalma november elején

Hatalmasat nőtt a gyógyszertárak forgalma november elején