szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Már év közben is tudniuk kell az érintetteknek, vagy elég az év végén, hogy mekkora a tevékenységükre jellemző kereset? Sokan abban bíznak, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti ezt az új közteheralapot.

Arra biztat honlapján az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), hogy már év közben, havi rendszerességgel a tevékenységükre jellemző kereset (tjk) után fizessenek személyi jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot a főállású egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások főállású tagjai. Év végén ugyanis – ha annak ellenére a tjk-nál alacsonyabb összeg után adóztak és tébéztek, hogy a vállalkozás jövedelméből a tjk-ra is futotta volna – már csak vállalkozói kivét, illetve személyes közreműködői díj kiegészítéseként számolhatják el a különbözetet. Márpedig ez után ugyanakkora a tb-teher (27 százalék), mint bármilyen munkajövedelem után, csak éppen nem tb-járuléknak, hanem egészségügyi hozzájárulásnak hívják, és nem jár utána táppénz, gyed, nyugdíj. A tb-terhek szempontjából Vámosi-Nagy Szabolcs korábbi APEH-elnökhelyettes, az Ernst & Young adószakértője szerint is már év közben foglalkozni kell a tjk tartalmával, nagyságával, és havonta kell megfizetni a járulékot. Mondván: nem életszerű, hogy valaki nem havonta, hanem csak az év végén veszi ki vállalkozásából a keresményét.

Ettől eltérő álláspontot fogalmazott meg a HVG-nek Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke. Szerinte nemcsak hogy „nem kell kapkodni, de nem is lehet”. Ezt arra alapozza, hogy a 2010-től alkalmazandó új szabály a tárgyévi főtevékenységre írja elő a tjk szerinti adózást, tébézést. Márpedig szerinte egy vállalkozó nem lehet biztos abban, hogy például április és december között is az lesz-e a főtevékenysége, ami január és március között volt. Személy szerint ő sem tudná megmondani, hogy az adótanácsadás vagy inkább cége ügyvezetői feladatainak ellátása lesz az idén a főtevékenysége – példálózott. Abban sem lát semmi kivetnivalót és jogszerűtlent, ha valaki nem havonta, hanem az év végén, egy összegben veszi fel vállalkozásából a személyes közreműködéséért járó díjat, s fizet utána tb-járulékot, amiért ellenszolgáltatást is kap.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Törvényes kiskapuk tevékenység piaci értékénél 2010-től

A 2010-es adóváltozások egyik sokak által vitatott eleme a tevékenység piaci értéke fogalmának törvénybe iktatása. A jogalkotó bizonytalankodása végig nyomonkövethető és bár a cél valószínűleg a járulékalap és az szja bevételek növelése volt a társas vállalkozók személyes közreműködőjénél illetve az egyéni vállalkozónál, végül hiába. Valójában egy placebo hatású törvénymódosítás született két felvonásban.

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

CEU-rektor: Demeter szavaiban mutatkozik meg a rezsim valódi természete

CEU-rektor: Demeter szavaiban mutatkozik meg a rezsim valódi természete

A magyarok fele még mindig szegénynek érzi magát

A magyarok fele még mindig szegénynek érzi magát