szerző:
hvg.hu

A magyar kkv-k forráshiányban szenvednek; egyre kevesebb cég engedheti meg magának, hogy IT és irodai eszközeit készpénzzel vásárolja meg, ezért nagyobb hajlandósággal vonnak be külső finanszírozási forrást az eszközparkjaik karbantartására és felújítására.

A Lízingszövetség által a kis- és középvállalkozások körében készített felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy az informatikai piacon a finanszírozási szerkezet változása figyelhető meg: a KKV-k eddig készpénzért, vagy folyószámlahitelből szerezték be informatikai eszközeiket, most viszont speciális finanszírozási forrásokat kezdenek igénybe venni, mint például a lízinget. „A pénzpiaci és gazdasági válság hatására a cégek elkezdtek külső finanszírozási forrásokat bevonni. Ez jelentős helyzetelőnybe hozhatja a különböző lízingfinanszírozási formákat, melyek előnye a rugalmasságon túl gyorsaságában rejlik.” – mondta Vály Judit a Lízingszöveg IT finanszírozás munkacsoportjának vezetője.

Az informatikai eszközök jellemzően gyorsan avuló eszközök; míg a lízing konstrukció biztosítja az eszközök folyamatos cseréjét, addig készpénzes vásárlás esetén romlik a likviditásuk, hitel esetén, pedig a hitelkeretük és tőkeállományuk, ami tovább rontja versenyhelyzetüket. A lízingben történő finanszírozás kiszámítható, előre tervezhető hátteret biztosít a cégek informatikai rendszeréhez, illetve a fejlesztések ütemezéséhez. Ezt támasztja alá a Gartner informatikai kutatásokkal foglalkozó tanácsadó cég előrejelzése is, amely szerint 2010-ben a hardver piac nem zsugorodik tovább a 2009-es jelentős, közel 17%-os visszaesést követően.
A Lízingszövetség tanulmánya kimutatta, hogy az összes beruházás közül a legkisebb mértékben az informatikai szolgáltatások iránt esett vissza a kereslet, mindössze 3.5 százalékkal a 2008-as évhez képest, ami azzal magyarázható, hogy az alapszintű karbantartásokról a cégek még válságos időszakban sem mondanak le. „Kelet-európában ugyan továbbra is számolnunk kell egy minimális, 1,5 százalékos visszaeséssel idén, világszinten azonban közel 4.5 százalékos növekedést várunk az informatikai piacon. Ezért fontos, hogy a magyar kkv-szektor fel legyen készülve a gazdasági fellendülésre, amelyhez kiváló háttértámogatást nyújt az informatikai eszközök lízingen keresztül történő finanszírozása.” – emelte ki Vály Judit.

Az operatív lízing, vagy más néven tartós bérlet előnye, hogy a díjak költségként elszámolhatóak, illetve a maradványérték miatt alacsonyabbak a hitelnél. A legtöbb magyarországi informatikai finanszírozó mindezek mellett egyéb olyan szolgáltatásokat is beépít az árba, mint szervízdíj, karbantartás és biztosítás.Megoldást jelentene a kkv-k beruházási gondjainak enyhítésére, ha a lízinget alkalmazhatni lehetne a pályázatoknál társfinanszírozásként. Versenyképességükhöz is elengedhetetlen lenne a megfelelő IT rendszer. Hosszútávon ezen finanszírozási forma - amely külön fedezet bevonása nélküli, az IT eszközök gyors avulásához illeszkedő, 3-4 évenkénti cserét tesz lehetővé - bevezetése a kkv-k köztudatába javítaná a hazai pénzügyi kultúrát is, és optimalizált finanszírozási struktúrát biztosítana. 
 
„A Lízingszövetség javaslatot tett arra, hogy az informatikai beruházásokat alkalmazó cégek jogosultak legyenek az adókedvezményre, hiszen ezen fejlesztések általában a cégek kutatás-fejlesztési tevékenységét is erősítik, melynek már középtávon jótékony hatása lehet a hazai gazdaság teljesítményére. Akár egy külön K+F alap létrehozását is elképzelhetőnek tartjuk, mely a kkv-k információ-technológiai modernizációját lenne hivatott elősegíteni, és ezáltal megőriznék a versenyképességüket.” – tette hozzá Vály Judit.

A Lízingszövetség által készített 2010-es kkvkörben végzett kutatása szerint jelenleg a közepes vállalkozások 8 százaléka, a mikro és kisvállalkozásoknak azonban csak 3-4 százaléka használja a lízinget irodai eszközei finanszírozására. Budapesten 10 százalék, a városokban azonban 1 százalék, kisebb községekben 3-4 százalék ez az arány. A nemzetközi adatokhoz képest jelentős az elmaradás ezen a téren, Németországban például a KKV-k IT beruházásait közel 80%-ban lízingcégek finanszírozzák.
Kelet-európai IT ráfordítás (milliárd dollár)
 2007 2008 2009 2010
Teljes piac 148 170.2 142.6 140.5
Éves növekedés - 14.7% -16.2% -1.5%
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A magyar kéziválogatott kijutott az olimpiai selejtezőre

A magyar kéziválogatott kijutott az olimpiai selejtezőre

Marabu Féknyúz: Kultúrpolitika aczélosan

Marabu Féknyúz: Kultúrpolitika aczélosan

Az évtized utolsó teliholdját láthatja ma

Az évtized utolsó teliholdját láthatja ma

Felbomlott a Lungo Drom ellen létrejött koalíció

Felbomlott a Lungo Drom ellen létrejött koalíció

Két gyermek megsérült egy teherautóról leeső pótkerék miatt Nagyoroszinál

Két gyermek megsérült egy teherautóról leeső pótkerék miatt Nagyoroszinál

Adventi mesenaptár – december 13.

Adventi mesenaptár – december 13.