szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az év első felében 25 százalékkal nőtt az európai vállalatfelvásárlások és a fúziók száma az egy évvel korábbihoz képest, és ez Magyarországon is érezteti hatását. A szakértők szerint a magyar kis- és középvállalkozásoknak most komolyabb esélyük van arra, hogy befektetőt, és ezzel pótlólagos finanszírozást és piaci lehetőségeket nyerjenek, mint valaha. Elsősorban a fogyasztási javak, valamint az energetika területén lehet számítani a távol-keleti befektetőkre.

A válságot követő konszolidáció miatt Európában és Magyarországon is felgyorsulnak az iparági konszolidációs folyamatok, és ezzel a vállalatfelvásárlások ismét új lendületet kapnak. Elfogyóban a finanszírozók türelme a válság miatt likviditási nehézségekkel küzdő kis- és középvállalkozások iránt, ami a piaci pozíciójukat erősíteni kívánó életképesebb szereplőknek kedvez  – hangsúlyozta Posztl András, a DLA Piper ügyvezető partnere. A jelenlegi helyzet alkalmas egyes piacokon az erőviszonyok átrendezésére is, a kisebb szereplők sokszor feladni kényszerülnek pozíciójukat a nagyobbak javára. Mindez azt eredményezi, hogy az adott piacon negyedik-ötödik szereplő a kivonulás mellett dönt, ami a piaci koncentráció növekedéséhez vagy új pénzügyi befektetők megjelenéséhez vezet.

A gazdasági helyzet normalizálódásának első jelei a válság kitörése óta óvatos befektetőket arra ösztönözték, hogy a kedvező piaci pozíciókat kihasználva növeljék befolyásukat Európában elsősorban a fogyasztási javak, az energetika, a vegyipar, a technológia és pénzügyi szektorban - álla a DLA Piper közleményében. Magyarországon három szegmensben tapasztalható élénk fúziós aktivitás: az élelmiszer- és takarmányfeldolgozó, az FMCG, valamint az energiaszektorban. Az első kettőre inkább a kisebb, 5 millió euró alatti, illetve 10-20 millió eurós tranzakciók és a pénzügyi befektetők jellemzőek, míg az energiaszektorban inkább a stratégiai befektetők készítettek elő nagyobb projekteket.

A befektetők kilétét illetően Magyarországon is érvényesül az az egész Európára jellemző tendencia, hogy elsősorban a válságot kevésbé megszenvedő, sok szabad forrással rendelkező BRIC-országbeli ázsiai befektetők aktívak a vállalatfelvásárlási piacon. Kína, Brazília és India fejlődő gazdaságát kevésbé érintette a válság, a kedvezőtlen hatásokon gyorsabban túl tudtak lendülni, és a finanszírozáshoz szükséges hitelhez is olcsóbban tudnak hozzájutni, mint más országok befektetői.

Ezek a vállalkozások a magyar cégeket reális célpontnak tekintik, és a hazai piacon szerzett tapasztalatokat felhasználva terveznek továbblépni a többi közép-kelet európai ország piacára. „Kína korábban elsősorban a nyersanyagok és termőterületek iránt tanúsított érdeklődést, elsősorban Afrikában és Dél-Amerikában hajtottak végre befektetéseket. Most viszont stratégiát váltottak, és elsősorban technológiát vásárolnak Európában, az Egyesült Államokban” – fejtette ki Posztl.

A magyar befektetők körében a médiapiacon és az élelmiszeriparban tapasztalható mozgás, de határozott az érdeklődés az online alapon működő vállalkozások iránt is. Várható még némi átrendeződés a hazai tulajdonban lévő autóipari beszállítói körben is, ahogy a Mercdes Benz beruházása a végéhez közeledik.

„A hazai vállalkozások számára az egyik lehetőséget a Jeremie program elindulása jelenti, de sokat nyom a latban a kkv-szektor megerősítésére kinyilvánított határozott kormányzati szándék is” – hangsúlyozta Posztl András. A magyar kis- és középvállalkozásokat támogató gazdaságpolitika jelentősen hozzájárulhat ezen vállalkozói kör sikeréhez, ami lehetővé teszi kezdetben a pénzügyi befektetők aktívabb bevonását, majd alkalmassá teszi őket nagyobb tőke bevonására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A felső párezer kombija: Porsche Panamera-menetpróba

A felső párezer kombija: Porsche Panamera-menetpróba

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre