szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

Új cementgyár Baranya megyében, sorra nyíló napelemgyárak, folyamatban lévő bútor- és faipari, valamint élelmiszer-feldolgozóipari fejlesztések. A hírekben fel sem tűnnek, de így egyben biztatónak tűnnek. Gyárnyitások, 2. rész.

Gyárbezárási és gyárnyitási sorozatunk e részében ismét az új gyárak létesítésével foglalkozunk. Magyarországon ugyanis legalább kétszer annyi létszámbővítésről, új üzem nyitásáról szóló hírt találtunk, mint ahányat ipari bázisok megszüntetéséről. Pedig az új gyárak esetében csak az idei adatokat összesítettük, míg a bezárásoknál hosszabb, mintegy másfél éves periódust tekintettünk át. Az új gyárakról szóló, pár nappal ezelőtti cikkünk az autóipari fejlesztéseket tekintette át. Most nézzük a többi iparágat.

Gyárbezárások és gyárnyitások

Ami a gyárnyitásokat illeti, előfordul, hogy a gyárbővítés egy másik üzem bezárásával függ össze. A GE, vagyis a General Electric telephelyei közül a vácit bezárják, Kisvárdán viszont energiatakarékos halogénlámpák gyártását kezdik meg. Budapesten is új termékek gyártásába fognak és egy új bemutatóközpontot is nyitottak, Nagykanizsán pedig LED-es lámpák gyártását tervezik.

Van azért egy kisebb cég, amelyik kifejezetten bővíti a lámpagyártását: a Mezeivill Kft. például Berettyóújfaluban épít 600 millió forintból közvilágítási LED-lámpatesteket gyártó üzemet. Ezzel megkétszerezi 50 fős létszámát, ha az új lámpagyár jövőre kész lesz.

Huawei gyár Pécsen - beruháznak a beszállítói
©

Egyszerre zajlik bővítés és gyárbezárás az elektronikai bérgyártás ágazatában is. A kínai távközlési cégnek, a Huaweinek dolgozó Flextronics például új üzemet létesít Pécs mellett. A Flextronics ezzel a becsődölt Elcoteq helyére léphet – amint arról gyárbezárási körképünkben korában már beszámoltunk.

Ismét felfutóban az elektronika és a híradástechnika

Szintén a Flextronicshoz kapcsolódó hír, hogy Budapesten az elmúlt három évben 700-800 főről 1500-ra növelte dolgozói számát. Ez elsősorban az elektronikai eszközök javításával foglalkozó egységnek köszönhető. A Flextronics itthon évi mintegy 35 százalékkal bővült mind a létszám, mind az árbevétel szempontjából – írta a cégről a Napi Gazdaság. És még nincs vége az elektronikus bérgyártóról szóló híreknek: új, orvostechnikai üzletágat indított budapesti egysége. Itt 40 magasan képzett dolgozót foglalkoztatnak.

Ami a többi távközlési és elektronikai céget illeti, az Ericsson Magyarország 150 magasan képzett munkatárssal bővíti magyarországi bázisát. Az amerikai Jabil pedig – egy elektronikai gyártócég - új beruházásakor 670 embert toborzott Tiszaújvárosban.

Négy új napelemgyár és egy napelempark

Októberben érkezett a hír, hogy napelemgyár lesz Csornán. Az EcoSolifer cég 1500 munkahelyet teremthet közvetlenül, illetve a hazai beszállítóknál az 50 millió eurós beruházással - a Világgazdaság című lap szerint. Ugyanakkor a banki finanszírozás nehézségei miatt a gyárépítés nem indult el időben, a beruházás megkezdése hónapokkal csúszott. Hogy az ágazatban tényleg nem minden megy tökéletesen, azt bizonyítja, hogy 2009 óta nem találnak új működtetőt egy rétsági cégre, a felszámolás alá jutott Heliogridre, ahol a napelemek gyártása sokadik próbálkozásra sem tudott idén újraindulni.

©

Sikeresebbnek tűnik egy másik projekt: napelemek gyártásába kezdett új székesfehérvári gyárában a Jüllich Glas Holding. A 2,5 milliárd forintos beruházás indulásakor 40 főt foglalkoztatnak majd. A teljes kapacitás elérésekor, két év múlva 170-200 fő dolgozhat majd az üzemben. Szintén napelemgyártó üzemet épít a Solar Energy Systems Kft. Komlón. A beruházás november végére készülhet el 1,2 milliárd forintból, és száz munkahelyet teremthet.

Mindezzel még nem ért véget a beruházások listája: a részben kínai érdekeltségű Orient Solar Kft. napelem- és napkollektorgyárat épít Berettyóújfaluban. A cég 300 főnek akar munkát adni a fejlesztés első ütemében. Szintén hajdú-bihari hír, hogy Debrecen-Halápon épül egy új napelempark. A 330 millió forintos beruházás nyomán 0,5 fél megawatt teljesítményű napenergia-termelő bázis jön létre.

Suppan: A hitelszűke ellenére sem esnek vissza a beruházások

Az utóbbi hónapokra vonatkozó gyárnyitásokról végzett felmérést Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője, aki szerint szinte minden napra jutott egy bejelentés, így nem gondolja, hogy visszaesnének a beruházások. A közgazdász szerint csak az Audi és Opel beruházásai elérik az 1,6 milliárd eurót, ami a teljes nemzetgazdasági beruházás közel 9 százaléka. „Azaz, ha minden változatlan, ennyivel kellene növekednie a beruházásoknak, így ennél kisebb szám már önmagában pesszimistának tekinthető” – magyarázta a hvg.hu-nak Suppan. Az elemző hozzátette: „A bázis már önmagában is kirívóan alacsony, ha ehhez még az EU-s támogatásokból megvalósuló infrastrukturális beruházások is felpörögnek, akkor azt gondolom, hogy a mi 2 százalék körüli beruházás-növekedési előrejelzésünk kifejezetten pesszimista.” Suppan szerint a banki finanszírozás nehézségei sem okoznak majd akkora galibát, mert a cégek, EU- és más támogatásból, illetve saját forrásból teremtik elő a szükséges tőkét a fejlesztésekhez.

Fejleszt a többi energiacég is

Alighanem a prosperáló dunántúli városok miatt összesen mintegy 800 millió forintos fejlesztésbe kezdett győri és a soproni erőművében az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. Győrbe például három új gázmotor érkezik, amivel az erőmű kapacitása 5 megawattra ugrik. A megújuló energiát hasznosítja az EDF-Démászhoz tartozó Zöldforrás Energia Kft. A cég Szegeden 1,2 megawattos biogázerőművet épít 1,3 milliárd forintért.

Az ágazathoz kapcsolódó hír, hogy az olaj- és energetikai iparnak szabályozó szelepeket gyártó Emerson Process Management új üzemet hozott létre a székesfehérvári Videoton Ipari Parkban. A 30 új munkahellyel már több mint 400 szakembert foglalkoztatnak. A német érdekeltségű Cabero Industrial Kft. Kaposváron létesít üzemet 1,4 milliárd forintért. Az ipari hőcserélőket és ipari hűtőberendezéseket gyártó cég egyelőre hetven embert vesz fel, de 2013-ig 130-ra emelkedhet a létszám.

Bővülnek a bőröndösök is

Új csarnokot épít 765 millió forintos beruházással szekszárdi telephelyén az utazótáskákat, bőröndöket gyártó Samsonite Hungária Kft. A polipropilén alapanyagból préselt bőröndöket, utazótáskákat készítő cég 780 millió forintos ráfordítással két új formázógépet és a gyártáshoz szükséges tartozékokat is üzembe helyez. A 150 fős létszámbővítés nyomán 365 dolgozót foglalkoztatnak.

A Karsai Holdinghoz tartozó Extruform-Karsai Műanyagipari Zrt. új üzemcsarnoka első lépésben ötven, jövőre pedig további ötven szakembernek ad munkát. A 450 millió forintos beruházással bőrönd-alkatrészeket, tömítési rendszereket, az autóiparban és világítótestek gyártásánál használt profilokat készítenek majd Székesfehérváron. A termelési érték várhatóan mintegy 500 millió forint lesz.

Harminc éve nem épült Európában cementgyár

A gazdasági válság az építőipari anyagok gyártását is súlyosan érintette. Az átmeneti javulás bizonytalanságát jól mutatja, hogy az egyik cég csak ideiglenesen indította be a termelést Bátaszéken. Miközben a Leier kilencedik magyarországi üzemének beindításán dolgozik Győrben, devecseri téglagyárában új gyártósort állított üzembe ötszázmillió forintért. A Leier is érzékeli ugyan a gazdasági válságot, és emiatt racionalizálnia is kellett működését, de a Dunántúlon a cég azért bővít, mert nem tudott az igényeknek megfelelni. Nemcsak a Leier, hanem konkurense, a Wienerberger Téglaipari Zrt. is újraindított egy üzemet az átmeneti és lokális fellendülés miatt a Dunántúlon. A két éve leállított bátaszéki gyártóbázis azonban csupán ideiglenesen állt üzembe néhány hete, és csak 15-20 napra.

©

A legnagyobb építőipari beruházás ugyanakkor Baranya megyében, Királyegyházán zajlik. Itt 72 milliárd forintból az osztrák Strabag és a francia Lafarge cégek együttműködésével épül cementgyár. Európában évtizedek óta ritkaságszámba megy, hogy ilyen gyár kezdje meg működését, most mégis ez történt Magyarországon. Az új üzemben százharmincan dolgoznak, áttételesen pedig további háromszáz munkahely létesítéséhez járul hozzá a létesítmény.

Százmilliós beruházások sorozata a fémmegmunkálásban

A fémmegmunkálásban tipikusan kis- és középvállalati fejlesztések valósultak meg idén Magyarországon. A fejlesztések többnyire százmillió forintos nagyságrendűek. Márciusban adták át például Mórahalmon az Ipari és Kommunális Gépjármű Kft. fémmegmunkáló üzemcsarnokát 115 millió forintért. Szintén Csongrád megyében, Makón alapít új gyártóbázist 130 millióért az elsősorban fémkandallókat gyártó Váll-Ker Kft. Szintén új üzemcsarnokot épít 2012 novemberéig a biztonságtechnikai termékeket gyártó pécsi Strauss Metál Kft., amely 225 millió forintot költ tervei megvalósítására. Több mint 100 millió forintos költ a Somogy megyei Segesden az Eko-Tur Kft. az új lakatos- és porfestőműhelyére. A családi cégcsoport - amely főleg osztrák piacra gyárt belsőépítészeti fémszerkezeteket és utcai bútorokat - árbevétele 150-200 millió forint körül mozog.

Húsipari fejlesztések: Bóly, Kisvárda, Pacsa

Ami a húsipart illeti, három nagyobb beruházásról is hírt kaptunk idén. Bólyban a Pikker Kft. új húsüzemét adták át a napokban. Az 1,2 milliárd forintos fejlesztés nyomán évi 70-80 ezer helyett százezer sertést dolgoznak majd fel. Több mint másfél milliárd forintos költségből korszerűsítette és bővítette kisvárdai üzemét a Master Good Cégcsoport, így Közép-Európa legnagyobb baromfifeldolgozóját alakította ki. Az 1,6 milliárd forintos fejlesztés révén 60 százalékkal növelték a kapacitást. A dolgozók létszám így 860-ról 920-ra emelkedik. A Zalai Baromfifeldolgozó Kft. 1,4 milliárd forintból épít új baromfifeldolgozót Pacsán. A 3400 négyzetméteres csarnokban 200 dolgozót foglalkoztatnak majd.

Új konzervdobozgyár

Az élelmiszeriparhoz kapcsolódik a spanyol Mivisa tatabányai-környei beruházása. Konzervdobozokat gyártanak majd az új üzemben.

Szaloncukorgyártók és más élelmiszer-ipari fejlesztések

A sütő- és édesiparban is akadnak sokat ígérő fejlemények: terjeszkedik a magyar tulajdonú PrímaPék Finompékáru Kft., amely félmilliárdos beruházásból új sütőüzemet létesít, így 30-40 új munkahelyet hoz létre Budakalászon. Keszthelyen szaloncukorgyártó üzem épít 72 millió forintból a Coco House Kft.. A békéscsabai édesipari Dolcetta kft. múlt évi 100 millió forint nagyságrendű fejlesztéseivel növelte a dolgozók létszámát. Ez a cég is részben szaloncukor gyártásával érte el a csúcsszezonban a 230 fős létszámot.

Más élelmiszer-ipari beruházásokról is kaptunk híreket: új üzemmel bővítette szeptemberben állateledelgyárát a Nestlé a Vas megyei Bükön. A tízmilliárd forintba kerülő új üzem 250 új munkahelyet teremt. Ötmillió eurós befektetéssel európai logisztikai és csomagoló központot épít a Xanga Debrecenben. A beruházás 150 embernek ad munkát az amerikai tulajdonú Popz popcorngyártó cégnél. Közben Szolnokon a kínai China BBCA Group tervez egy 90 millió dolláros citromsavgyárat.

Folyamatos beruházások a bútor- és faiparban

Szinte csak mellékesen szólnak a hírek kisebb-nagyobb fa- és papíripari fejlesztésekről. Pedig Magyarországon folyamatosan bővül ez az ágazat, különösen a nagyobb erdőségek környékén, Zalában, Veszprémben és Nógrádban. De még az Alföld sem marad ki teljesen a felfutásból. Új gyártócsarnok építésével, 30 új munkahely kialakításával 450 millió forint értékű fejlesztésbe kezdett a zalaegerszegi Sitform Bútorgyár Bt. - írta a Zalai Hírlap. A cég létszáma így már négyszáz főhöz közelít. A megyéből jelentette szintén a Zalai Hírlap, hogy Nagykanizsán egy spanyol faipari cég, a Zalaerdőtől egy fafeldolgozót megvásárló Ureta Hungria Kft. tervez többmillió eurós fejlesztést, elsősorban a külföldi, részben ázsiai piacokat megcélozva.

Több mint kétszázmillió forintos beruházással új gyártócsarnokot és raktárakat épített a herendi Árkossy Bútor Kft. is, amely bútorgyártással és egyedi tervezésű bútorok tervezésével, kivitelezésével foglalkozik. Három év alatt kétmilliárd forintot szán a Bakonyerdő Zrt. zalahalápi parkettagyárának - ez az országban a második legnagyobb ilyen üzem - a fejlesztésére. Mindeközben Szolnokon 30 millió eurót akar befektetni az olasz Derula Kft., amely új gépsort helyezett üzembe. Az általuk művelt 1500 hektár erdőterületet is megdupláznák. A cég a bútoriparban, valamint a parketta- és lakókocsigyártók számára értékesíti rétegelt falemezekből készülő termékeit.

A papír- és nyomdaiparban is megmozdult valami

A Nógrád megyei Bátonyterenyén elkészült az egymilliárdos forgalmú Borítékonline.hu Kft. új telephelye. A cég higiéniai termékeket gyárt, illetve borítéknyomdaként működik. Közben új papírhulladék-feldolgozó csarnokot épít Maglódon az SCH-Ózon Kft. 180 millió forintból. Másfél millió euróból pedig bővítik az amerikai RR Donnelley nyomdáját Debrecenben.

Európa legnagyobb bioetanolgyára?

Ötvenmilliárd forintból építene óriási bioetanol-üzemet egy amerikai-ír vállalkozás, a Pannónia Ethanol Zrt. Mohácson. Az ezerfős üzem a cég szerint Európa legnagyobb bioetanol-előállítója lesz, ha elkészül.

Két könnyűipari fejlesztés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Az elmúlt évek többnyire a magyar textil-, bőr- és cipőipar felszámolásáról szóltak ugyan, de Kelet-Magyarországon az utóbbi hónapokban néhány örvendetes fejlesztés is történt. Augusztusban adták át a Szabolcs megyei Csengerben, a Josef Seibel Cipőipari és Kereskedelmi Kft. 1,1 milliárd forintos beruházását. Az üzemben nyolcvanan dolgozhatnak majd. Közben a nem túl messze lévő Vásárosnaményban hatvan új munkahely létesül az angol érdekeltségű Berwin Ruhagyárban. A Berwin – a beregi térség legnagyobb foglalkoztatójaként - jelenleg összesen 570 főnek ad munkát (igaz, ebben benne van a budapesti elosztóközpont létszáma is). A cég 3 milliárdos exportja nagyrészt Nagy-Britanniába, Németországba és Olaszországba irányul.

Egészségügyi eszközök, parfümök, aeroszolok

A Human BioPlazma Kft. pedig új üzemet nyitott Gödöllőn. Itt vérkészítményeket állítanak elő. Ezzel párhuzamosan megkétszerezi kapacitását 4 milliárdos beruházásával 2013-tól a B. Braun Medical Kft. gyöngyösi, egyszer használatos orvosi eszközöket (többek között katétereket) gyártó üzeme. Márciusban a svájci tulajdonú Fragflav Kft. Makón alapított parfümgyárat. A Givaudan S.A. leányvállalata 37 milliárd forintot fordít az aroma- és illatanyagot előállító üzemre. Az olasz érdekeltségű Farmol Hungary Kft. pedig csaknem egymilliárd forintos beruházással aeroszolpalack-gyártó és -töltő üzemet épített Nyírbátorban, 67 új munkahelyet teremtve.

Samsung és Grundfos

Tatabányán nyílt meg a Samsung Chemikal Magyarország Kft. új gyára. Itt laptopokhoz és monitorházakhoz állítanak elő évi 20 ezer tonna műanyag alapanyagot. A dél-koreai vállalat a beruházás első ütemében száz főnek biztosít munkát.

A dán szivattyúgyártó világcég, a Grundfos az idén is 2,8 milliárd forintot fordít két tatabányai és egy székesfehérvári gyárának bővítésére. A cég tavaly 2,5 milliárd forintot költött fejlesztésre, így Tatabányán bővítette a szennyvízszivattyú-gyártási kapacitást.

Az autóiparban még mindig kavarják
A múlt heti cikkünket követően tudtuk meg, hogy időközben újabb autós cég, a Continental Teves jelentette be, hogy bővíti veszprémi gyárát. Az autóalkatrész-gyártó új üzeme jövőre készülhet el 3,8 milliárd forintból, így 220 új munkahely jön létre. Szintén a járműiparhoz kötődik egy korábbi hír, miszerint a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. 442 millió forintos beruházással 21 új munkahelyet hoz létre a Győr környéki Abdán. A cég közúti és mezőgazdasági pótkocsik, mezőgazdasági gépek, biogáz-részegységek és ezek alkatrészeinek gyártásával, eladásával foglalkozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szegő Iván Miklós Vállalkozás

Gyárbezárási körkép: egy megye úszta csak meg

Északnyugat-Dunántúl kivételével ismét egyre több a gyárbezárás Magyarországon, ami azt jelzi, hogy még nem vagyunk túl a gazdasági válságon, illetve komoly problémák vannak a magyar ipar földrajzi szerkezetével. Miközben a munkanélküliség Kelet-Magyarországon óriási gondot jelent, a nyugati régióban időnként kínzó munkaerőhiány lép fel, és szinte az iskolapadból rángatják ki a szakképzett tanulókat.

Szegő Iván Miklós Vállalkozás

Padlógázzal bővítenek a hazai autóipari multik

Az elmúlt hetekben a hvg.hu körképet készített a hazai gyárbezárásokról, amelyek elsősorban a nehezebb helyzetben lévő kelet-magyarországi területeket érinti súlyosabban. Most összeszedtük az új gyárakat, illetve azokat a gyártócégeket, amelyek jelentősebben bővítették gárdájukat. Az új gyárak nagy száma miatt összeállításunkat két részre tagoltuk, először a magyar gazdaság egyik legfontosabb húzóágazatát, az autóipart és a hozzá kapcsolódó területeket - például a gumiipart - tekintjük át.

Vidnyánszkyék szerint „nem szép dolog” őket felelőssé tenni a POSZT megszűnéséért

Vidnyánszkyék szerint „nem szép dolog” őket felelőssé tenni a POSZT megszűnéséért

Egyre többen kérnének koronavírus elleni oltást, a kínai vakcina is egyre népszerűbb

Egyre többen kérnének koronavírus elleni oltást, a kínai vakcina is egyre népszerűbb

Parragh László az újabb szigorításokról: Nem volt más választás

Parragh László az újabb szigorításokról: Nem volt más választás